×

Hudba i tanec sú neoddeliteľnou súčasťou angolskej kultúry už od dávnych dôb. Zohrávali nesmierne dôležitú úlohu pri rituáloch, ale aj pri iných príležitostiach. Akákoľvek slávnosť sa  v minulosti vždy začínala tancom. Tradičné tance sprevádzala hudba bubnov a spev jednotlivcov i chóru. Tancovali sa pri bojoch, pri odchode mužov na lov a po návrate z neho, pri nástupe nového kráľa na trón, pri obriezke či pri pochovávaní dôležitých členov kmeňa. V období sucha dokonca domorodci tancom privolávali životodarný dážď.

V súčasnosti existuje v Angole mnoho hudobných i tanečných štýlov.

Typickým angolským hudobným štýlom je semba. Vznikla zložitým procesom spájania rôznych rytmických segmentov na základe africkej hudobnej kultúry. Najstaršia štruktúra semby vychádza zo stredoangolského tanca massemba, ktorý je charakteristický pohybmi znázorňujúcimi spájanie tiel muža a ženy. Tanec semba nepatrí k rituálnym ani bojovým tancom, je to zábavný mestský párový tanec, tancuje sa na rôznych slávnostiach.

Ďalším známym hudobným štýlom je kizomba. Slovo „kizomba“ pochádza z jazyka Kimbundu a znamená „slávnosť“. Tanec kizomba vznikol v 80-tych rokoch v Luande. Tancuje sa v pároch, pohyby sú ladné a značne erotické.

Populárnym hudobným a tanečným štýlom je aj rebita. Kroky a pohyby tanca rebita majú poukazovať na márnivosť džentlmenov a honosnú krásu dám. Je to spoločenský tanec, ktorý sa tancuje v pároch na dve doby.

K ďalším tradičným tancom patria: kabetula, kazukuta, cidralia, dizanda, mukixi, efundula.

Kuduro vzniklo v 80. rokoch v chudobných štvrtiach hlavného mesta Luandy najprv vo forme tanca, potom sa k nemu pridala aj hudba, ktorá v sebe mieša elektronickú hudbu s tradičným folklórom a vytvára niečo ako africký house. Okrem toho v nej nájdete loopy, breaky a funk. Hovorí sa, že samovyhlásený vynálezca kudura Tony Amado sa inšpiroval filmom Jeana Claudea van Dammea Krvavý šport (1988), kde opitý hlavný hrdina neoblomne tancuje v bare nezvyčajným štýlom. Ten bol základom pre tanec, v ktorom účastníci používajú najmä pevný zadok a gestá Van Dammea. V skutočnosti ale tanec kombinuje tradičné angolské tance ako zouk, soca semba.

Vďaka angolským prisťahovalcom sa kuduro rozšírilo aj do Portugalska a najmä lisabonských štvrtí Amadora a Quelu. Svojej popularite vďačí hlavne kapele Buraka Som Sistema, ktorá doň začala mixovať house a techno beaty a hudba sa tak uchytila aj na parketoch klubov. Hoci sú texty v portugalčine, nachádza sa tam veľa slangu a slov z afrických miestnych jazykov ako kimbundo. Aj ich názov je šmrncnutý Afrikou. Buraka pochádza zo slova Buraca, čo je názov štvrti v mestskej časti Amadora. Keďže však africké jazyky fungujú na princípe „píš ako počuješ“, vznikla z toto Buraka. No a Som Sistema je doslovný portugalský preklad anglického sound system (ozvučenie).

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť