×

BRAZÍLSKA DEKÁDA ŠPORTOV

V roku 2010 Brazília odštartovala tzv. “Dekádu športov”, ktorá sa začala Svetovými vojenskými hrami realizovanými v roku 2011. Brazília však má pred sebou ešte dlhú cestu príprav a problémov, ktorým musí čeliť pri organizovaní najvýznamnejších športových udalostí, akými sú Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa budú konať v roku 2014 a Olympijské a Paraolympijské hry naplánované na rok 2016.

Podľa správy uverejnenej 13. augusta 2012 na oficiálnej stránke Majstrovstiev sveta 2014, “výkonný tajomník Ministerstva športu, Luis Fernandes, tvrdí, že realizácia tak Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2014, ako aj Olympiády v roku 2016 prinesú krajine okrem “obrovskej” finančnej návratnosti aj nehmotné dedičstvo, ktoré, podľa neho, musí zlepšiť životné podmienky obyvateľstva a zvýšiť športovú úroveň krajiny”.

Majstrovstvá sveta vo futbale FIFA 2014

Dodnes sa už konalo 19 Majstrovstiev sveta vo futbale, v 16 krajinách, na 4 rôznych kontinentoch. V roku 2014 bude Brazília hostiť túto udalosť už po druhý raz. Dvanásť miest piatich regiónov Brazílie bude hostiť MS v roku 2014. Sú to:

Belo Horizonte, Brasília, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador a São Paulo.

Maskotom bude “tatu-bola” – pásovec – ohrozený živočích, ktorý sa v sebeobrane vie skrútiť do klbka a pripomína tak futbalovú loptu. Volá sa FULECO a jeho meno vzniklo spojením slov futbal a ekológia.

Ak chcete získať viac informácií o príprave udalosti, jej histórii, detailoch brazílskej účasti, ako aj histórii brazílskeho futbalu, kliknite na stránku: http://www.copa2014.org.br/

Záujemcovia o dobrovoľnícku činnosť na MS: viac

Olympijské hry a Paraolympijské hry 2016

V súvislosti s nedávnym ukončením Olympijských hier v Londýne  sa začal nový olympijský cyklus, ktorý už sleduje súťaženia v Rio de Janeiro v roku 2016. Rio de Janeiro prevzalo Olympijskú vlajku počas záverečného ceremoniálu v Londýne 2012 a oficiálne sa stalo olympijským mestom. Po prvý raz v histórii sa bude táto udalosť konať v Južnej Amerike, v meste Rio de Janeiro.

Podľa oficiálnej internetovej stránky udalosti, “viac ako 100.000 ľudí, vrátane 70.000 dobrovoľníkov, sa bude priamo podieľať na organizácii, a milióny ľudí budú ovplyvnené v meste, v krajine a na kontinente. Očakáva sa viac ako 10.500 športovcov z asi 205 krajín celého sveta, plus tisíce mediálnych a podporných odborníkov, vášnivých fanúšikov športu a turistov zo všetkých kútov sveta.”

Viac detailov o OH 2016 a všetky prípravné práce krok za krokom môžete sledovať na oficiálnej stránke udalosti: http://www.rio2016.org.br/

Späť na zoznam Chcem podporiť prípravu podobného podujatia Podporiť