×

Dulce José Silva Pontes sa narodila v roku 1969 v mestečku Montijo. Ako sedemročná začala svoje hudobné štúdiá na lisabonskom konzervatóriu. V šestnástich rokoch debutovala ako speváčka v rockovej skupine Os Percapita. V roku 1988 sa prihlásila na konkurz Namouche Studios a získala hlavnú úlohu v muzikáli Enfim Sós. To bol začiatok jej profesionálnej kariéry. O rok neskôr hrala jednu z hlavných úloh v ďalšom muzikáli Quem Tramou O Comendador? a vystupovala v niekoľkých televíznych programoch.

Nezabudnuteľné boli predovšetkým jej vystúpenia v programe Regresso Ao Passado. Každú nedeľu v ňom spievala vlastné interpretácie populárnych piesní z minulosti, najmä zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov.

V roku 1991 vyhrala festival portugalskej piesne s piesňou Lusitana Paixão a reprezentovala Portugalsko na Veľkej cene Eurovízie, kde obsadila ôsme miesto. V roku 1992 je vyšla prvá platňa. Do tejto doby jej repertoár tvorili predovšetkým rockové balady. Vždy sa ale zaujímala o tradičnú portugalskú hudbu a na svojej druhej platni zaspievala tri piesne, ktoré preslávila Amália Rodrigues. Platňa vzbudila veľký ohlas, získala dve platinové platne a mnohí ju začali označovať za nástupkyňu Amálie Rodrigues. Platňa bola veľmi úspešná aj v zahraničí. Pieseň Canção do Mar sa dostala aj na soundtrack amerického filmu Primal Fear s Richardom Gerom. Iná jej pieseň, A Brisa do Coração, sa dostala do filmu Pereira sa domnieva s Marcellom Mastroianim. V roku 1995 jej vyšiel živý album A Brisa do Coração, ktorý získal v Portugalsku platinovú platňu. V roku 1996 vydala platňu Caminhos, na ktorej spieva básne významných portugalských básnikov, vrátane Pessoovej básne O Infante.

Nasledujúce tri roky venovala príprave novej platne. Chodila po portugalských dedinách s magnetofónom a nahrávala si ľudové piesne. Výsledkom je platňa, ktorá je iná ako predchádzajúce. Spája v sebe tradičné fado s portugalskou ľudovou hudbou a vplyvmi z celého sveta, napr. jazzu (sama Dulce to nazvala “free fado”). Na platni sa podieľali hudobníci z rôznych končín sveta, brazílsky violončelista Jaques Morelenbaum, americký saxofonista Wayne Shorter, indický perkusionista Trilok Gurtu, baskický hudobník Kepa Junkera, ktorý hrá na trikitixa, čo je druh akordeónu, angolský spevák Waldemar Bastos, talianska operná speváčka Gemma Bertagnolli. V októbri roku 2002 je vyšla výberovka Best Of, na ktorej sú piesne z prvých štyroch platní.

Na Slovensku vystúpila po prvý krát 2.7.2003 na slávnostnom koncerte v Slovenskom národnom divadle v Bratislave pri príležitosti návštevy portugalského prezidenta Jorge Sampaia. Vystúpila spolu s gréckym klaviristom Stefanosom Korkolisom a pre divákov bola príjemným prekvapením. Okrem pár lusofilov, ktorí boli na koncerte, bola pre väčšinu divákov úplne neznáma, ale svojim vystúpením si ich okamžite získala a po nadšených potleskoch medzi jednotlivými pesničkami nakoniec zaspievala niekoľko piesní navyše. Zaspievala piesne, ktoré sú známe už z nej platní, ako sú Pessoova báseň O Infante alebo Canção do Mar, a k tomu niekoľko improvizácií na skladby Albeniza, Rodriga, Bacha a dokonca aj jedno tango od Astora Piazzollu.

Diskografia

Lusitana Movie Play Gold 1992

Lágrimas Movie Play Gold 1993

A Brisa do Coração Movie Play Gold 1995

Caminhos Movie Play Gold 1996

O Primeiro Canto Polydor 1999

Best Of Movie Play Gold 2002

Focus (s Enniom Morriconem) Universal 2003

Coração Tem Três Portas Universal 2006

Momentos 2CD Farol Música 2009

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť