×

Filipa Pais je výrazná postava súčasnej portugalskej hudby. V roku 1976 začala študovať tanec u Margaridy Abreu a v rokoch 1981 až 1984 navštevovala profesionálne baletné kurzy baletu Gulbenkian. Nasledujúce tri roky študovala v New Yorku moderný tanec a klasický balet.

Po návrate do Lisabonu vystupovala v baletných predstaveniach a spolupracovala s portugalskými choreografmi ako Paula Massano, Margarida Bettencourt, Paulo Ribeiro, Joana Providência, Francisco Camacho a Rui Horta. Od roku 1983 sa snažila popri tanci aj spievať. Spolupracovala na platniach a predstaveniach s portugalskými umelcami ako Vitorino, Sérgio Godinho, João Paulo Esteves da Silva, Janita Salomé, Carlos Martins a Bernardo Sassetti. V roku 1991 vytvorila spolu s Vitorinom, Janitom Salomém a Carlsom Salomém skupinu Lua Extravagante, ktorá spievala hudbu Alenteja. V tom istom roku vydala skupina platňu Lua Extravagante. V tomto období spievala aj jazz s orchestom Sons de Lusofonia.

V roku 1994 vydala Filipa Pais svoju prvú sólovú platňu L’Amar, na ktorej sa podieľali známi portugalskí hudobníci, Vitorino, Sérgio Godinho, Pedro Ayres Magalhães z Madredeus. Paralelne so začiatkom sólovej kariéry začala zbierať skúsenosti aj s fado, keď začala vystupovať s majstrom portugalskej gitary Antóniom Chainhom. S ním vystupovala na mnohých medzinárodných festivaloch a podieľala sa aj na jeho platni Guitarra e Outras Mulheres.

V roku 1998 vytvorila pre Expo 98 predstavenie “Afinidades” založené na zbierkach Michela Giacomettiho, etnografa, ktorý zbieral aj ľudové piesne. V tom istom roku vystupovala aj v cykle 12 piesní Michaela Nymana Cycle of Disquietude (Coisas, Vozes, Lettras) na motívy poézie Fernanda Pessou. V roku 1999 vytvorila projekt Músicas de Sol e Lua, na ktorom sa podieľajú aj Sérgio Godinho, Vitorino, Janita Salomé a Rão Kyao. Je to predstavenie, pri ktorom spievajú v duách alebo triách svoje najlepšie piesne a klasické piesne portugalskej hudby.

V roku 2000 Filipa vytvorila vlastnú skupinu, s ktorou dodnes hráva svoj vlastný repertoár. V roku 2003 vydala svoju druhú sólovú platňu À Porta do Mundo, za ktorú získala cenu Josého Afonsa. V tom istom roku spolupracovala s Josém Peixotom, gitaristom skupiny Madredeus, na jeho sólovej platni Aceno. Spolu potom v roku 2004 vydali platňu Estrela.

Filipa Pais je aj v Portugalsku menšinová speváčka a svoje platne vydáva v malých hudobných vydavateľstvách, takže u nás sú jej platne neozhnateľné. Amazon pomôže len čiastočne, francúzsky a americký majú len platňu L’Amar a nemecký len platňu Estrela. Všetky platne zoženiete len v Portugalsku. Je ťažké odporučiť len jednu, pretože všetky tri sú vynikajúce a každá je trochu iná.

Diskografia

L’Amar Strauss 1994

À Porta do Mundo Vachier & Associados 2003

Estrela (s Josém Peixotom) Zona Música 2004

Muxima : homenagem ao Duo Ouro Negro Farol 2010 – s Janitom Salomé, Ritou Lobo a Yami

Muxima ao vivo Farol 2011 – s Janitom Salomé, Ritou Lobo a Yami

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť