×

Narodila sa v roku 1978 ako dieťa prisťahovalcov z Kapverdských ostrovov. Vyrastala pod vplyvom dvoch kultúr a jej hudobná tvorba je do veľkej miery ovplyvnená africkými rytmami. Okrem spievania a písania vlastných textov sa venuje aj hre na gitare.

Už ako šestnásťročná vyhrala dve najprestížnejšie portugalské televízne spevácke súťaže. Najskôr v roku 1993/1994 zvíťazila vo finále speváckej súťaže Chuva de Estrelas (Hviezdny dážď) produkčnej spoločnosti Endemol, kde zaspievala pieseň „One Moment in Time“ od americkej speváčky Whitney Houston. V roku 1994 triumfovala aj v portugalskej televíznej speváckej súťaži, a zároveň sa prebojovala na hudobnú súťaž Eurovízia s piesňou „Chamar a Música“.

Je známa vďaka portugalskej verzii piesne „God Help the Outcast“ z Disneyho filmu „Hrbáč z Notre Damu,“ s ktorou získala Disneyho ocenenie za najlepší preklad.

V Sariných albumoch sa vyskytujú viacjazyčné slovné hračky. Napríklad názov jej albumu Balancê má hneď niekoľko významov. Slovo balançar v portugalčine znamená „hojdať sa v rytme“. Keď portugalsky hovoriacim Afričanom chutí jedlo, povedia si, že je balancê. Pre Saru to slovo vyjadruje “balansovanie medzi radosťou a smútkom, dňom a nocou, soľou a cukrom. Je to o kolísaní pocitov. Kráčate po tenkom lane a musíte udržať rovnováhu, tancovať s tým lanom, aby ste zostali stáť. Ak stojíte príliš strnulo, spadnete.”

Iným príkladom mnohojazyčnosti v Sarinej hudbe je aj názov piesne Bom Feeling. Skombinovala tu portugalské (bom = dobrý) a anglické (feeling = pocit) slová.

Sara mala ťažký život a musela prekonať mnoho prekážok, pokým našla samu seba a svoje miesto na svete. Jej jemný sladký hlas má takmer liečivé vlastnosti. Je to hlas ženy, ktorú opustili rodičia. V kapverdskej honbe za lepším životom jej otec odišiel do Ameriky, matka na juh. Saru vychovávala postaršia portugalská žena.


Diskografia

1994 Chamar a Música

1996 Sara Tavares & Shout (EP)

1999 Mi Ma B

2006 Balance

2008 Alive! in Lisboa

2009 Xinti

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť