×

Jorge Mário da Silva sa narodil 8.júna 1970 vo favelovej oblasti v Riu, ktorá pripomína štvrť z filmu Mesto Bohov. Známy nie je len ako spevák, muzikant a reprezentant hudobných štýlov MPB – populárnej brazílskej hudby, samby a soulu, ale aj ako herec. Jeho fanúšikovia tvrdia, že obnovil brazílsku populárnu sambu. Samotný Seu Jorge sa necháva inšpirovať americkým soulovým spevákom Stevem Wonderom.

Aj napriek ťažkým podmienkam vo favele bolo jeho detstvo relatívne pokojné. Narodil sa ako prvý zo štyroch chlapcov, chodil do školy a pomáhal mame starať sa o domácnosť. Už ako desaťročný začal pracovať a vystriedal niekoľko zamestnaní. Jeho skutočným snom však bolo stať sa hudobníkom. Ako mládenec sa zúčastňoval predstavení samby a čoskoro sa začal hudbe venovať profesionálne. Hrá na viacerých hudobných nástrojoch, ale známy je predovšetkým svojou hrou na gitare.

Vďaka hudobníkovi Paulovi Mourovi dostal šancu hrať a spievať v Divadle Univerzity Rio de Janeiro, s ktorým absolvoval 20 predstavení. Podieľal sa na vzniku skupiny Farofa Carioca. V roku 1988 vydali prvé CD s názvom Moro no Brasil a väčšina piesní vyšla vtedy z jeho pera. Album je zmes rozličných rytmov a štýlov ako napríklad samba, reggae, jongo, funk alebo rap. Týmto jeho kariéra len začala. V roku 2001 vydal popový album Samba Esporte Fino. V roku 2005 nasledoval album Cru a tiež spolupráca s brazílskou speváčkou Anou Carolinou, ktorá mala veľký úspech.

V roku 2002 debutoval ako herec vo filme Mesto Bohov (Cidade de Deus). Film zobrazuje prostredie chudobných štvrtí Ria, kde deti namiesto hračiek majú zbrane. Pre herca to bol návrat do minulosti, pretože jeho brata zastrelili v podobných podmienkach. V ďalších filmoch sa podieľal aj na tvorbe soundtrackov.

 

Diskografia

Moro no Brasil (1997)

Samba Esporte Fino (2001)

Cru (2004)

The Life Aquatic with Steve Zissou (2005)

Carolina (2005)

Ana & Jorge (2005)

América Brasil (2007)

América Brasil Ao Vivo (2009)


Filmografia

Cidade de Deus (2002)

“Os Normais (2002)
The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) …. Pelé dos Santos
Casa de Areia (2005) ….
Elipsis (2006)
Sleepwalkers (2007)
The Escapist (2008)
Carmo (2008)

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť