×

João Gilberto Prado Pereira de Oliveira, je známy brazílsky spevák a gitarista považovaný za otca bossa novy.

Narodil sa 10.júna 1931 v mestu Juazeiro v štáte Bahia (Brazília) a hudba bola od detstva súčasťou jeho života. Ako štrnásťročný dostal od starého otca prvú gitaru. Na vysokej školy so zopár spolužiakmi vytvorili malú hudobnú skupinu. Na vysokej škole sa Gilberto stal lídrom kapely. Pri tvorbe ho výrazne ovplyvnila brazílska populárna hudba, americký jazz a dokonca aj opera. Potom čo skúsil šťastie spievaním v rádiu, sa v roku 1850 stal novým členom vokálneho kvinteta Garotos da Lua (Mesačný chlapci), ktorý viedol a odťahoval sa do Rio de Janeiro. O rok a pol ho prepustili pre nedostatok disciplíny. Často krát prišiel na skúšku neskoro alebo sa neukázal vôbec.

V rokoch 1951 až 1959 vydali v Brazílii jeho prvé nahrávky. V šesťdesiatych rokoch João vydal niektoré nahrávky v novom formáte – EP, kde sa zmestili až 4 pesničky.

Nasledujúcich 7 rokov sa mu veľmi nedarilo. Sotva pracoval, bol finančne závislý na priateľoch a upadol do chronickej depresie. Nakoniec ho zachránil Luiz Telles, líder vokálnej skupiny Quitadinha Serenades, ktorý ho zobral do mesta Porto Alegre v južnej Brazílii. V tomto provinčnom meste João Gilberto rozkvital. Ďalších osem mesiacov strávil so svojou sestrou v Minas Gerais, kde sa utiahol  a hral dňom i nocou a vymýšľal osobitný štýl pre spev a gitaru, ktorý sa preslávil ako bossa nova.

Bossa nova je jemnejšia verzia samby, neopiera sa o tradičné afro-brazílske perkusívne nástroje, ale gitaru využíva nielen ako hudobný nástoj, ale aj ako perkusie. Spev znie takmer ako šepot a bez vibrata.

João Gilberto má dlho povesť excentrického perfekcionistu. Žije v Leblon, Rio de Janeiro a odmieta poskytovať akékoľvek rozhovory a vyhýba sa davom. Je známy tým, že ak publikum považoval za nezdvorilé z vystúpenia odišiel alebo ak sa mu akustika v divadle nepáčila jednoducho nevystúpil a veľakrát požiadal, aby na koncertoch vypli klimatizáciu. Aj napriek jeho excentrickosti sú jeho vystúpenia v Brazílii, Európe, Severnej Amerike či dokonca v Japonsku neustále vypredané.


Diskografia

1959: Chega de Saudade
1960: O Amor, o Sorriso e a Flor
1961: João Gilberto
1964: Getz/Gilberto
1965: Herbie Mann & João Gilberto with Antonio Carlos Jobim
1966: Getz/Gilberto Vol. 2
1970: João Gilberto en Mexico
1973: João Gilberto
1976: The Best of Two Worlds
1977: Amoroso
1980: João Gilberto Prado Pereira de Oliveira
1981: Brasil
1986: Live at the 19th Montreux Jazz Festival
1987: Live in Montreux
1990: Stan Getz meets João & Astrud Gilberto
1991: João
1994: Eu Sei que Vou Te Amar
2000: João Voz e Violão
2002: Live at Umbria Jazz
2004: In Tokyo

 

All about jazz  v EN

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť