×

Cestovanie v Mozambiku

Hoci sa zbrane v Mozambiku pochovali len nedávno a demokracia si v krajine našla svoje miesto až v roku 1994, dnes je to jedna z afrických krajín, ktorá má obrovský rozvojový potenciál najmä v oblasti turizmu. V posledných rokoch ju navštevuje čoraz viac turistov a zanietených cestovateľov, ktorých lákajú nedotknuté pláže, rajské ostrovy, ale aj pohoria a kultúra poznačená portugalskou kolonizáciou, ktorá však neskrýva ani domorodú africkú identitu. Mozambik je krajina kontrastov a človek, ktorý ju navštívi sa do nej buď zamiluje alebo jej odmietne porozumieť.

Víza

Pri vstupe do krajiny potrebuje väčšina cestovateľov víza, resp. povolenie pre vstup. Iste Vás ale poteší informácia, že pre Slovákov sú víza zadarmo, no veľmi to závisí od ochoty a úprimnosti úradníka, ktorý Vám ich vydá. Cena sa môže pohybovať v rôznych výškach a to nielen na hraniciach alebo na letisku, ale aj na ambasádach a konzulátoch. Preto je najlepšie získať víza pred vstupom do krajiny a byť dobre informovaný a pripravený vyjednávať. To platí v Mozambiku všeobecne, pretože na nevedomosti a naivite turistov si niektorí Mozambičania zarábajú na živobytie.

Doprava

Do Mozambiku sa, samozrejme, dostanete letecky. Väčšina turistov z Európy prichádza cez Portugalsko, ktoré je zatiaľ jedinou európskou bránou do Mozambiku, no kvalitné a cenovo prijateľné lety existujú aj z Juhoafrickej republiky, Svazijska, Tanzánie a Kene. Letecká doprava je okrem toho vhodná aj na cestovanie po krajine, predovšetkým ak máte obmedzený čas a nechcete sa naháňať na rozbitých cestách. Ak však chcete ušetriť nejaký ten cent a pocítiť skutočnú Afriku, odporúčam nezabudnuteľné zážitky cestovaním tzv. chapas. Chapas sú mikrobusy, do ktorých sa podľa počtu sedadiel zmestí 8 až 16 ľudí, no v africkej realite nie je problém napráskať do neho aj takmer nereálny počet živých osôb. Zaujímavé je, že sa nikto nesťažuje a hoci sa sedí na všetkom od tašiek, cez bedničky s ananásmi a klietkami so živými tvormi, miestni akoby sa viezli len do vedľajšej štvrte. Čím skôr si tento prístup osvojíte, tým lepšie pre vás. Kto nezažil, nevie, ale určite to stojí za to, pokiaľ sa nebojíte o holý život. Odporúčam pred odchodom zadovážiť si aspoň 2 litre vody. Klíma je nevídaný luxus, a to by ste museli mať naozaj šťastný deň, aby ste na takú vymoženosť natrafili. Práve z tohto dôvodu a kvôli veľkým diaľkam odchádzajú autobusy a chapas veľmi skoro ráno. Odchod o štvrtej ráno by neprekvapil žiadneho Mozambičana. Čo sa týka cien, nikdy sa v Mozambiku nepýtajte, koľko čo stojí, pretože miestni si hneď prispôsobia cenu. Ak si nie ste istí, plaťte vyššími bankovkami a určite dostanete výdavok, ktorý je bežný. Najmä sa treba tváriť presvedčivo a sebavedome.

Vo väčších mestách sú bežné aj taxi služby, no ani tu neočakávajte európsky štandard. Väčšina z nich má rozbité predné sklo, resp. chýba sedadlo, niekedy sa nedá otvoriť okno. Nečakajte ani taxometer a cenu si dohodnite vždy pred jazdou. Väčšina taxikárov má minimálnu sadzbu 200 meticais.

Jazyky

Čo sa týka reči, oficiálnym jazykom v Mozambiku je portugalčina. Niektoré údaje však hovoria, že portugalsky hovorí len 6% obyvateľov, ostatní sa dohovárajú rôznymi domácimi africkými jazykmi. Na angličtinu sa dá spoľahnúť v hoteloch a turistických rezortoch v Mapute, mimo nich vám však nepomôže ani tento svetový jazyk, preto je dobré naučiť sa zopár základných fráz po portugalsky. Najmä na severe krajiny treba rátať s dohováraním sa rukami-nohami, prípadne sa naučiť aspoň pozdrav v swahilčine. Mozambičania vedia veľmi oceniť, ak sa s nimi dokážete dohodnúť v portugalčine a tento jazyk je vynikajúcim prostriedkom k výhodnejším obchodom, ale aj priateľskejšiemu postoju a dokáže vyčariť úprimný úsmev na ich tvárach.

Mena

Základným platidlom je mozambický metical, ale mnoho miest prijíma aj juhoafrické randy. Akýkoľvek tovar, ktorý v Mozambiku nemá cenovku, môžete vyjednať. Vyjednávať treba priateľsky a zároveň si treba uvedomiť, že nechceme domácich pripraviť možno o jediný zárobok pre celú rodinu za týždeň. Miestne trhy ponúkajú všetko možné od domáceho jedla – ktoré je výborné – po oblečenie a suveníry. Supermarkety a obchody, aké poznáme doma, nájdete vo väčších mestách alebo len v Mapute, no netreba sa báť, všetko ostatné zoženiete na trhoch, stačí sa opýtať a to, čo nevidíte, bude akoby zázrakom pred vami ani sa nenazdáte.

Jedlo

Jedlo v Mozambiku si určite vychutnáte. Spojenie portugalskej inšpirácie s africkým duchom je veľmi originálne a môžete sa tešiť na skutočné lahôdky. Prímorská lokalita výrazne ovplyvnila mozambickú kuchyňu, Mozambik je dokonca jedným z najvýznamnejších exportérov kreviet na svete. Určite teda ochutnajte morské špeciality, tzv. Matapa, či už grilované alebo podávané s ryžou, rôznymi omáčkami alebo piri-piri korením. Národným jedlom je Camarão Nacional, čo sú krevety v typickej piri-piri-cesnakovo-cibuľovo-citrónovej omáčke.  Piri-piri je mimoriadne ostré čili, ktoré sa pridáva takmer do všetkého, veľmi časté je kurča na piri-piri. Voda z vodovodu nie je pitná a pokiaľ nechcete mať žalúdočné problémy, odporúča sa vždy piť len balenú vodu.

Zdravie

Ďalším nebezpečenstvom v Mozambiku je malária. Keďže sa anti-malariká ťažko zháňajú, odporúča sa zabezpečiť si ich už pred vstupom do krajiny. Jednoznačne si do kufra pribaľte aj sprej proti komárom, oceníte ho najmä podvečer. Veľmi riskantný je aj nechránený pohlavný styk, pretože Mozambik patrí medzi krajiny s vysokým výskytom HIV. Až 1 zo 6 obyvateľov je nakazený.

Bezpečnosť

Okrem toho si treba dávať pozor na drobné krádeže, o ktorých sa dozviete, až keď budete chcieť zaplatiť za taxi. Niektoré miesta sú rajom pre zlodejov, najmä diskotéky, kluby, trhy, šikovní zlodeji vás okradnú aj v strede vyjednávania. Nikdy neukazujte, koľko máte pri sebe peňazí a nenoste peniaze v peňaženke. Ženy by sa nemali prechádzať samé na pláži a už vôbec nie po zotmení. Treba však povedať, že tieto výstrahy platia takmer na celom svete a môžem dosvedčiť, že všeobecne sú Mozambičania veľmi priateľskí, milí a ochotní ľudia. Treba byť preto obozretní, ale určite nepodozrievať každého, kto okolo vás prejde. Na políciu sa veľmi nespoliehajte, väčšina je skorumpovaná a zameraná práve na nevedomých turistov. Pokiaľ cestujete autom, určite si skontrolujte všetku potrebnú výbavu a dodržujte pravidlá. Pokiaľ vás však polícia predsa len zastaví, buďte priateľský, no nikdy z rúk nepustite svoj pas. Dostať ho dokonca aj z policajných rúk vás môže vyjsť veľmi draho. V prípade potreby radšej kontaktujte niektoré veľvyslanectvo.

Poslednou z hrozieb Mozambiku je dedičstvo niekoľkoročnej vojny. Väčšina krajiny už síce bola odmínovaná, ale najmä niektoré vidiecke oblasti sú stále nebezpečné. V turisticky známych oblastiach sa však nemusíte obávať.

Maputo

Najvýznamnejšie destinácie krajiny sa nachádzajú v okolí väčších miest. Hlavné mesto Maputo je turistickým rajom a zvyčajne aj východiskom na ďaľšie cestovanie. Určite si v Mapute naplánujte niekoľko dní. Prekvapí vás svojou nevšednou architektúrou jasne ovplyvnenou portugalskou kolonizáciou, ktorú obklopuje africký duch ulíc plných vôní a farieb. Na ulici tohto veľkomesta zoženiete a uvidíte úplne všetko: exotické ovocie, živé kuriatka, čerstvé ryby aj recyklované vyleštené topánky. Maputo žije naplno aj v tých najhorúcejších dňoch a večer sa mení na neopakovateľný zážitok samby a rôznych tanečných rytmov. Nikde inde nenájdete lepší nočný život ako práve tu. Maputo je aj sídlom najväčšej a najstaršej Univerzity Eduarda Mondlane a viacerých zaujímavých múzeí, či trhov.

Ak sa chcete v Mapute zdržať na viac dní, odporúčame zabezpečiť si vopred ubytovanie, ale zároveň mať náhradný plán. Nielen preto, že vás môžu ubytovať v izbe s ďaľšími pätnástimi ľuďmi, aj napriek tomu, že ste si objednali dvojlôžkovú izbu, ale občas pre nedostatok vody skončíte v tých lacnejších hosteloch bez sprchy – čo je skutočné utrpenie – a dokonca aj bez splachovacieho záchoda (nezabúdajte, že ste v tropickom pásme). Ak to predsa len risknete, lacné ubytovanie poskytuje známy backpacker Fatima‘s place, ktorý sa nachádza asi 15 minút od centra. Na druhej strane, ak dáte prednosť pláži, odporúčame Maputo Backpackers. Pre fajnšmekrov odporúčame Maputo Holiday Village alebo štvorhviezdičkový Cardoso Hotel v zálive.

Južné destinácie: Ponta d’Ouro, Tofo

Južne od Maputa sa nachádza oblasť Ponta d’Ouro. Je to raj pre potápačov a pre tých, čo hľadajú zlatisté pláže a oddych. Zo všetkých destinácií má pravdepodobne najlepšiu infraštruktúru, keďže teplý oceán ročne priťahuje mnoho susedných Juhoafričanov.

Mozambik sa tiahne z juhu na sever popri pobreží teplého Indického oceánu a práve tu sa nchádzajú úžasné ešte turistami nezaplavené pláže a prímorské strediská. Severne od Maputa je to Xai-Xai a Tofo. Tofo je rajom pre mladých turistov, ktorí si nepotrpia na luxus obrovských trblietavých hotelov, ale uprednostnia stany alebo jednoduché ubytovanie priamo na pláži. Je tu vychýrený backpacker Fatima, kde síce obsluha, akoby celý deň len pospávala a vaše trápne požiadavky doslova narušujú ich africký pokoj, ale zato je to miesto, aké len tak ľahko nenájdete. V Tofo sa môžete prihlásiť aj na profesionálny potápačský kurz, ktorý je v porovnaní s inými potápačskými školami naozaj za výhodnú cenu. Okrem toho je toto jedno z mála miest na svete, kde sa potápa za žralokom obrovským. Pokiaľ však nie ste veľkým fanúšikom rybieho sveta, asi hodinku od Tofo sa nachádya mesto Inhambane, ktoré je hlavným mestom tohto regiónu. Tu si môžete pozrieť múzeum, ale určite si nenechajte ujsť miestny trh plný vecí od výmyslu sveta a rôznych exotických zaujímavostí.

Bazaruto: raj na zemi

Pre tých, ktorí sa chcú naozaj cítiť ako v raji, odporúčam súostrovie Bazaruto, kde sa ale určite budete musieť pacnúť po peňaženke. Bránou na ostrovy je mesto Vilanculos, ktoré je známou turisticou destináciou. Ostrovy Bazaruta sú dokonalým miestom na nerušený pokoj a nezabudnuteľné potápanie. Jednou z obľúbených atrakcií je aj plávanie s delfínmi a rybárčenie.

Ďalšími známymi prímorskými destináciami na severe sú Pemba a súostrovie Quirimbas, ktoré je zároveň aj národným parkom. Tieto miesta sa môžu zdať trochu menej dostupné najmä z hľadiska ciest v severnom Mozambiku, preto je jednoduchšie dostať sa sem letecky z Juhoafrickej republiky. Vďaka tejto nevýhode je však táto destinácia výnimočná najmä svojou panenskou prírodou a úžasnou scenériou akoby odfotenou na prvej stránke drahej cestovnej agentúry.

Mozambické safari: Gorongosa

Ak vás už omrzeli ospevované pláže, nezabúdajte, že ste v Afrike a k tej bezpochyby patrí aj safari plné nebezpečných, no za to nádherných zvierat. Na to je ako stvorený Národný Park Gorongosa na juhozápade Mozambiku. Pri troche šťastia sa vám podarí zahliadnuť tzv. Veľkú päťku, do ktorej patrí slon, nosorožec, byvol, lev a leopard. Na svoje si prídu aj pozorovatelia vtákov a hmyzu. Tento park je síce ešte len na začiatku svojej existencie, no dokáže vo vás zanechať nezabudnuteľné zažitky podobne ako celý Mozambik.

(V. Klinková)

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť