×

Zaujímavé info & užitočné rady:

Jazyk: Oficiálnym jazykom je portugalčina, každodenným jazykom miestnych obyvateľov je ale kreolčina (kombinuje syntax afrických jazykov s portugalskou slovnou zásbou). Okrem toho sa človek dohovorí v angličtine a vďaka početným senegalským prisťahovalcom aj vo francúzštine.

Víza: Pri vstupe na Kapverdské ostrovy sú potrebné víza, tie vám však vydajú na počkanie a za poplatok 25 eur na letisku. Pokiaľ sa vám ale nechce čakať o jednej v noci v dlhom rade dovolenkárov, môžete si víza vybaviť na Kapverdskej ambasáde vo Viedni (http://www.embassy-capeverde.at/) za 45 eur.

Mena: Na Kapverdských ostrovoch sa platí v escudos. Oficiálny kurz  je síce 1 EUR = 110 CVE, vo všeobecnosti ale všetci zaokrúhľujú na 1 k 100, dokonca aj zmenárne v bankách. Niektoré turistické miesta prijímajú aj platby v eurách, výdavok je však v escudos.

Ubytovanie na ostrove Sal (Santa Maria): Keďže letisko na ostrove Sal je jednou zo vstupných brán na Kapverdské ostrovy, oplatí sa tu ostať pár dní a pozrieť si ostrov. Santa Maria je ale turistickou destináciou a ubytovanie je tu relatívne drahé. Osobne odporúčam penzión Porta do Vento (http://www.portadovento.com/), ktorý vedie príjemná Talianka Camilla. Taxík z letiska stojí okolo 10-15 eur, treba sa na cene však dopredu dohodnúť.

Ubytovanie na ostrove São Vicente (Midelo): Osobnú skúsenosť s hotelmi síce nemám, dobré referencie som ale dostala na hotel Porto Grande (http://www.caboverde.com/pages/323190.htm), ktorý sa nachádza priamo na námestí Praça Amílcar Cabral. Hoci je od miestnej pláže trochu ďalej, hotel má vlastný bazén otvorený aj pre verejnosť.


Po dvoch dňoch strávených v turistickom mestečku Santa Maria na ostrove Sal som sa malým lietadlom spoločnosti Halcyonair presunula na ostrov São Vicente. Letisko sa nachádza na druhej strane ostrova ako hlavné mesto Mindelo, ale aj tak mi cesta nezabrala viac ako pol hodinu. Kamarátka Dominika, ktorá tu učí a píše dizertačnú prácu o mindelskej kreolčine, sa mi ponúkla ako miestna sprievodkyňa. Aj vďaka nej som bývala v najbezpečnejšej štvrti v meste a mala celý dom s výhľadom na more len pre seba.

Ako prvé mi boli poskytnuté bezpečnostné pokyny, keďže Mindelo patrí po hlavnom meste Praia k najnebezpečnejším. Nie je ničím výnimočným, ak vás prepadnú priamo pred policajnou stanicou. Neodporúča sa nosiť so sebou veľa vecí, najmä nie na pláž.

Mindelo je na ostrove centrum všetkého života. Okrem neho sa tu nachádzajú len malé rybárske dediny, odkiaľ ľudia dochádzajú pracovať a predávať svoje produkty do hlavného mesta. A nielen odtiaľ, pravidelne sem chodia aj obyvatelia blízkeho ostrova Santo Antão, ktorý je síce vidno z mindelského prístavu, svojim výzorom je ale na míle vzdialený od São Vicente. Denne medzi ostrovmi premávajú lode preplnené ľuďmi a tak aj miestne podoby kreolčiny majú k sebe blízko.

Orientačným a stretávacím bodom Mindela je námestie Praça Amílcar Cabral, ľudovo nazývaná jednoducho Praça. V piatok a sobotu večer vyjdú ľudia do ulíc a prechádzajú sa po obvode námestia. To je pre nich predstava spoločenského vyžitia. V blízkosti námestia sa nachádza ulica Rua da Libertad d´Africa plná príjemných reštaurácií a krčiem. Ja som si najviac obľúbila Café Lisboa a neďalekú Café Mindelo. Všade podávajú chladené miestne pivo Strela ako aj miestny grog.

V čase môjho pobytu sa konali oslavy Dňa Mindela a pri tejto príležitosti vyrástlo pred Palácio de Presidente pódium, na ktorom sa počas celého večera striedali rôzni africkí umelci. Atmosféru dopĺňala aj vianočná výzdoba najmä na miestnom Mercado Municipal.

Mindelo je dôležitým strategickým bodom hlavne vďaka svojmu prístavu, ktorý sa od 19. storočia využíval ako zastávka pre obchodné lode smerujúce z Afriky do Južnej Ameriky. V posledných rokoch prešiel prístav modernizáciou a vznikla tu príjemná promenáda. Pri ceste na pravý rybí trh vám padne pohľad na zmenšenú, a ťažko gýčovú, verziu lisabonskej Torre de Belém. Neďaleko sa nachádza Praça Estrela, odkiaľ odchádzajú mikrobusy, tzv. alugueres do priľahlých dedín a na miestne pláže. Chodia maximálne nepravidelne ale sú lacnou alternatívou k taxíkom.

Pokiaľ sa vám za pieskom nechce cestovať, Mindelo má vlastnú pláž – Prainha Laginha s jedinečným barom/reštauráciou/klubom Caravela, kde každý večer znejú rytmy morny či funaná. Jednoznačne najvyhľadávanejšou kúpacou lokalitou je pláž v Calhau a zátoka Baía das Gatas – pomenovaná nie je po mačkách, ale neškodných žralokov, ktoré sa tu môžu vyskytnúť. V strede ostrova čnie najvyšší bod Monte Verde. Aj sem sa dostanete alguerom, stačí si povedať, kde vás má vyložiť. Cesta na vrchol trvá asi jeden a pol hodiny, v teplom a dusnom období aj viac, keďže trasa vedie po slnečnej strane. Po ceste však premávajú autá miestnych obyvateľov, ktorí majú na Monte Verde záhradky a každého ochotne zvezú, stačí ich zastaviť. Monte Verde je jedným z mála miest na ostrove, kde človek nájde trochu zelene, aj keď skôr lišajového charakteru. Výhľadu bráni pieskový opar, ktorý sa nad ostrovom znáša takmer neustále.

Pokiaľ máte záujem o komunikáciu s miestnymi, odporúčam portugalčinu a tvrdiť, že ste z Portugalska. Ľudia sú k vám prekvapivo oveľa milší, i keď by človek povedal, že kolonializmus v nich zanechal zášť. Z miestnej kuchyne treba jednoznačne ochutnať národné jedlo cachupu (stojí do 3 eur) – zmes kukurice, fazule a rôzneho mäsa a vajíčka – ktorá síce zasýti, po čase však máte pocit, že jete pukance. Medzi rybie špeciality patrí peixe-serra (piliar) na všetky spôsoby.

(Zuzana Greksáková)

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť