×

Brigadeiro

Ingrediencie:

1 konzerva salka

1 polievková lyžica masla

3 lyžice Nesquicku (čokoládový prášok Nestlé)

1 balíček čokoládovej ryže

Maslo na vymastenie

Postup:

V hrnci (ešte pred varením) rozmiešame salko, čokoládový prášok a maslo. Potom na miernom ohni začneme zmes za stáleho miešania variť. Keď nám zmes začne vrieť, varíme ju za stáleho miešania na miernom ohni ešte približne 10 minút. Potom sa pokúsime nakloniť hrniec a keď uvidíme, že sa nám zmes oddelila od dna, môžeme z ohňa odstaviť. Zmes vylejeme na maslom vymastený tanier a necháme vychladnúť. Keď už je úplne studená, začneme tvarovať guľky a obaľovať ich v čokoládovej ryži.

Ak je zmes aj po vychladnutí príliš tekutá, začneme ju znova variť a ak je príliš tuhá, prilejeme niekoľko lyžíc mlieka a znova rozvaríme.

 

Cuca de Banana   (Banánová torta)

Ingrediencie:

Cesto:

150 g mäkkého masla

1 čajová šálka cukru (= 120 g)

1 vajce

2 a ½ šálky múky (= 300 g)

1 šálka maizeny (= 100 g)

1 lyžica prášku do pečiva

1 čajová lyžička škorice

Plnka:

1 konzerva Salka

2 žĺtka

5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy

4 banány nakrájané na kolieska

 

Postup:

Maslo rozmiešať s cukrom a vajcom, až kým nevznikne krém. Nad týmto krémom preosiať všetky suché prísady a zmiešať končekmi prstov, až kým nevznikne zmes podobná mrveničke. Polovicu tejto zmesi dať na spodok formy s priemerom 24 cm. Zmiešať salko s citrónovou šťavou a žĺtkami. Polovicu krému rozotrieť na spodnú časť cesta vo forme. Na krém poukladať polovicu banánov nakrájaných na kolieska, znovu rozotrieť krém, rozložiť zvyšnú polovicu banánov a na vrch dať zvyšnú časť cesta. Pečieme v rozohriatej rúre (180°C) približne 40 minút.

 

Torta de Cenoura (Mrkvový koláč)

Ingrediencie

6 vajec

4 čajové šálky kryštálového cukru  (60dkg)

4 čajové šálky polohrubej múky (60dkg)

1 polievková lyžica kypriaceho prášku

2 a ½ čajovej šálky oleja (5dcl)

6 stredne veľkých mrkiev

Štipka soli

Štipka sódy bikarbóny

Postup:

Do mixéra vložiť vajcia, mrkvy a olej a rozmixovať. Do misky vložiť múku, cukor, kypriaci prášok, soľ a sódu bikarbónu a všetky ingrediencie premiešať. Do premiešanej zmesi  naliať rozmixovanú zmes.

Všetko dobre premiešať a vyliať na vymastený a mukou vysypaný plech.

Piecť v rúre vyhriatej na 170°C približne 40 minút. Po upečení nechať vychladnúť a následne poliať čokoládovou polevou.

Pozn.:

1 čajová šálka kryštálového cukru  alebo múky = 15 dkg

1 čajová šálka oleja = 2 dcl

 

Cocadas  (Kokosky)

1 salko
250 ml práškového cukru
čerstvý strúhaný kokos

Vymiešať nad plameňom, potom vyliať na vymastený plech a nechať vychladnúť. Vykrajovať vo forme polmesiačikov.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť