×

Odvetvie cestovného ruchu v Angole sa po desaťročia trvajúcej vojne začína opäť normalizovať. Krajina má v tejto oblasti obrovský potenciál, ktorý však zatiaľ nie je plne využitý. Bolo by potrebné zlepšiť systém dopravy a vytvoriť vhodné podmienky pre rozvoj turistického ruchu. Vláda v súčasnosti investuje do budovania infraštruktúry, propagácie národných parkov a turistických chodníkov a podpory práce v turistických službách.

Angola patrí medzi štáty, ktoré majú návštevníkom naozaj čo ponúknuť – čisté a teplé more, piesočnaté pláže, krištáľové rieky, neskrotné vodopády, exotická hudba, zmyselné tance, divé zvieratá, lahodné kulinárske špeciality, možnosť lovu a rybolovu, pohostinnosť miestnych obyvateľov a tajomné africké noci sú lákadlom pre dobrodruhov zo všetkých kútov sveta.

Napriek tomu, že Angola sa nachádza v tropickom klimatickom pásme, má špecifické podnebie. Ovplyvňuje ho studený Benguelský morský prúd, ktorý tečie pozdĺž južnej časti jej pobrežia, vysočina, nachádzajúca sa vo vnútrozemí a púšť v juhozápadnej časti krajiny. Počas roka sa tu striedajú dve obdobia – teplé obdobie dažďov (od októbra do apríla) a chladnejšie obdobie sucha (od mája do septembra). Práve v tomto období je vhodnejšie Angolu navštíviť.

Na 1650 kilometrov dlhom angolskom pobreží Atlantiku sa kúpaniachtivým turistom ponúka mnoho krásnych pláží s bielym pieskom, ktoré možno navštevovať po celý rok, najvyhľadávanejšie sú však v teplejšom období. K najznámejším patria Ilha do Cabo, Mussulo a Palmeirinhas v provincii Luanda, Morena, Restinga a Caóta v provincii Benguela a Das Miragens a Azul v provincii Namibe. Na plážach nechýbajú bary, kde si môžete vychutnať miestnu hudbu a zatancovať si exotické tance.

V Angole máte možnosť obdivovať rozličné druhy rastlín a živočíchov. V provincii Cabinda rastú husté lesy, južne od Zairu zase rastliny typické pre savanu a v púšti Namib nájdete dokonca svetový unikát, endemickú rastlinu velvíčiu podivnú (Welwitshia mirabilis).

V krajine sa nachádza 37 chránených území rôzneho druhu (národné parky, regionálne parky, lesné rezervácie, lovné revíry), ktoré tvoria 15,1% celkového územia štátu. Medzi najznámejšie patria národné parky Kwando, Cangandala (provincia Malanje), Quissama (južne od mesta Luanda), Kameia (provincia Moxico), Bicuar (provincia Huíla), Mupa (provincia Cunene) a Iona (provincia Namibe). Žijú v nich slony, antilopy, levy, leopardy, šakaly, zebry, hrochy, pštrosy, nosorožce a iné divé zvieratá. V národnom parku Cangandala je možné vidieť ohrozený druh antilopy, antilopu vranú (Hippotragus niger variani), ktorá žije len v Angole.

Okrem prekrásnych zážitkov, spomienok a fotiek si môžete z Angoly priniesť aj zaujímavé obrazy od talentovaných domorodých maliarov a originálne suveníry z dreva, slonoviny, keramiky a kovu.

Cestovanie do krajiny ako je Angola však so sebou neprináša len radosť, ale aj riziká. Pred odchodom sa odporúča kontaktovať Slovenské veľvyslanectvo v Pretórii pre upresnenie niektorých závažných informácií. Keďže občianska vojna v Angole skončila len v roku 2002, niektoré územia, najmä vo vidieckych oblastiach, ešte stále nie sú odmínované. Problémom môže byť tiež chýbajúca infraštruktúra a nízka úroveň služieb.

V Angole existuje i riziko nákazy niektorými nebezpečnými chorobami, napríklad maláriou, týfusom, hepatitídou A a B, spavou nemocou, cholerou, bilharziózou, meningitídou, besnotou, horúčkou dengue a žltou zimnicou. Rozšírený je aj vírus HIV – v roku 2008 ním trpelo 180000 obyvateľov starších ako 15 rokov, čo zodpovedá 2,1 % dospelého obyvateľstva.

Pri vstupe do krajiny je povinné očkovanie proti žltej zimnici v prípade, že prichádzate z územia infikovaného touto chorobou. Ako doklad o očkovaní slúži Medzinárodný očkovací preukaz. Ak preukaz nemáte, zaočkujú vás na letisku za vysoký poplatok.

Úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti je v Angole všeobecne nepostačujúca. Adekvátne zdravotnícke zariadenie tu prakticky nie je, s výnimkou niekoľkých súkromných kliník v Luande. Za vyšetrenie a pobyt v nemocnici sa platí vopred, v amerických dolároch alebo v inej konverznej mene. Poplatky sú veľmi vysoké. V krajine je nedostatok liekov, odporúča sa doniesť si so sebou vlastnú zásobu základných liečiv. Napriek tomu, že na celom území štátu žije veľa jedovatých hadov a v suchších oblastiach aj škorpióny, zdravotníci disponujú len obmedzeným množstvom protilátok proti ich jedom. Pri návšteve Angoly treba mať kompletné zdravotné poistenie, malo by zahŕňať aj prevoz leteckou sanitkou.

Bezpečnostná situácia v krajine sa postupne stabilizuje, no stále sú tu časté krádeže áut, ozbrojené prepady, krádeže osobných vecí a v Luande dokonca únosy áut z križovatky. Počas jazdy sa odporúča neotvárať okná, zamknúť dvere, nepoužívať počítač ani mobil, pohybovať sa len na hlavných cestách, aj to len za denného svetla. Treba si dať pozor na autá, ktoré signalizujú poruchu. Je to obľúbená taktika zlodejov – takto vylákajú svoje obete z auta a okradnú ich.

Zločinnosť je vysoká predovšetkým v hlavnom meste. Kedysi boli jej obeťami poväčšine domáci obyvatelia, v súčasnosti sa stále častejšie objavuje i násilie voči turistom. Častými pôsobiskami zločincov sú turisticky atraktívne alebo preplnené miesta ako námestia, tržnice (obzvlášť tržnica Roque Santeiro) a prechody pre chodcov. Počas pobytu v Angole nie je vhodné nosiť šperky alebo drahé hodinky, ktoré by mohli prilákať pozornosť zlodejov, taktiež sa neodporúča vyberať a zamieňať veľké sumy peňazí na rušných miestach. Hodnotné veci a peniaze treba mať uložené v hotelovom trezore, rovnako ako osobné doklady. Pri sebe treba na bezpečnom mieste nosiť ich overené kópie.

Mimo Luandy je problém s dopravou aj so zlým stavom ciest, takže na cestovanie po štáte je vhodné požičať si auto s pohonom 4×4. Po vnútrozemí sa však neoplatí cestovať bez doprovodu a po zotmení, práve kvôli neudržiavaným cestám, zničeným mostom a neodstráneným mínam.

V hlavnom meste jazdia miniautobusy, tzv. candongueiros, nie sú však veľmi spoľahlivé. Luanda je navyše známa preplnenými autobusovými zastávkami. Je tam len málo svetelných križovatiek, pomerne časté je nerešpektovanie dopravných značiek a dopravné nehody nie sú ničím výnimočným. Na cestách sa pohybuje aj veľa pouličných predavačov a chodcov. Po Luande je teda najlepšie prepravovať sa taxíkom. Ceny sú ale značne vysoké, platí sa v amerických dolároch. Na odvoz z letiska si tiež treba zabezpečiť taxík, prípadne využiť služby niektorej z renomovaných spoločností (Hertz, Avis a pod.) V Angole sa, tak ako na Slovensku, jazdí po pravej strane cesty.

Pre nedostatok ubytovacích kapacít v Luande a obzvlášť mimo nej je potrebné zarezervovať si ubytovanie na celý pobyt v dostatočnom predstihu.

Užitočné informácie

 

  • Pre vstup do krajiny je potrebné mať spiatočnú letenku, víza a pas s minimálnou platnosťou 6 mesiacov. Víza si treba vybaviť vopred (môžete si o ne požiadať na Veľvyslanectve Angolskej republiky vo Viedni), na letisku sa neudeľujú. Pri príchode bez platných víz hrozí deportácia alebo väzenie. Ak chcete v Angole pracovať, musíte mať pracovné povolenie.
  • Získavanie víz a pracovného povolenia je zdĺhavá záležitosť, preto si ich treba vybavovať v predstihu.
  • Na lety do Angoly a v rámci Angoly sa predáva viac leteniek, než je v skutočnosti miest v lietadle. Pred letom treba kontaktovať príslušnú leteckú spoločnosť a byť na letisku včas.
  • Po prílete do Angoly je povinná deklarácia množstva valút. Priviezť si so sebou môžete tabakové výrobky pre vlastnú spotrebu a maximálne tri fľaše alkoholických nápojov. Platí prísny zákaz dovozu zbraní a munície.
  • Pokuta za zotrvanie v krajine po vypršaní víz je 150 dolárov za deň. Pokutovať vás môžu aj za prácu a štúdium bez adekvátnych víz, zmenu zamestnania alebo bydliska bez upovedomenia príslušných orgánov a za poskytovanie práce osobe bez adekvátnych víz.
  • Voda môže byť kontaminovaná, pred použitím ju treba prevariť alebo inak sterilizovať. To platí nielen pre vodu určenú na pitie alebo prípravu ľadu, ale aj na sprchovanie či umývanie zubov.
  • Mlieko sa v obchodoch predáva nepasterizované, preto ho treba pred konzumáciou prevariť alebo ho nahradiť práškovým, prípadne konzervovaným mliekom. Mliečne výrobky sa tiež vyrábajú z nepasterizovaného mlieka, preto sa im radšej vyhýbajte.
  • Zeleninu konzumujte len ošúpanú a uvarenú. Riziko môže predstavovať konzumácia šalátov, bravčového mäsa či majonézy a jedla kupovaného na ulici.
  • Pri fotografovaní na ulici buďte opatrní. Pri vládnych budovách, vojenských a bezpečnostných objektoch je zakázané používať fotoaparáty, ďalekohľady, mapy a GPS. Porušenie tohto zákazu sa trestá pokutou alebo väzením.
  • Konzumácia a predaj drog sú v Angole klasifikované ako zločiny a prísne sa trestajú. Podmienky vo väzniciach a na policajných staniciach sú nepríjemné.
  • Počas pobytu v krajine treba so sebou na bezpečnom mieste nosiť overenú kópiu pasu a povolenia k pobytu. V opačnom prípade hrozí pokuta 100 dolárov. Doklady je vhodné mať vo viacerých kópiách.
  • V období dažďov môže dôjsť k náhlym záplavám, ktoré môžu mať sa následok odplavenie niektorých mostov a presun nášľapných mín.
  • Oficiálnou menou Angoly je kwanza. Je to nekonvertibilná mena, ktorú je zakázané ničiť a vyvážať zo štátu. Platiť sa dá aj americkými dolármi, nie však poškodenými a roztrhanými bankovkami. Cestovné šeky nie sú akceptované.
  • Používanie kreditných kariet nie je veľmi rozšírené, akceptujú ich len v niektorých hoteloch a reštauráciách. Počet bankomatov sa však stále zvyšuje. Pred odletom si zistite, či sa vaša karta bude dať v Angole použiť.
  • Angolská vláda je citlivá na prítomnosť cudzincov v miestach ťažby diamantov, preto sa neodporúča cestovať do provincií Cabinda, Lunda Norte s Lunda Sul. V týchto oblastiach je tiež vysoká zločinnosť.
  • Vo krajine sú v prevádzke dve mobilné siete – súkromná sieť Unitel a verejná sieť Movicel, ktorá zabezpečuje aj službu roaming. Pokrytie mimo miest je slabé, treba mať so sebou SIM karty oboch operátorov.
  • Homosexuálne praktiky sú v Angole nelegálne.
  • Ľuďom pod vplyvom alkoholu môže byť odmietnutý vstup do lietadla i na letisko v Luande. Hrozí im zadržanie a deportácia.
  • Niekedy dochádza bez upozornenia k výpadkom elektrického prúdu a dodávky vody.
  • Elektrická sieť je napájaná na 220 V.
  • Otváracie hodiny sú nasledovné:

Banky                  Po – Pia       9.00 – 14.30

Obchody              Po – So       8.30 – 20.00

Verejné služby     Po – Pia       7.30 – 15.30         (s prestávkou 30 min.)

  • Dôležité telefónne čísla:

113 – Polícia

115 – Požiarnici

112 – Záchranná služba

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť