V angolskej kuchyni sa snúbia rôzne chute a spôsoby prípravy jedál, ovplyvnená je predovšetkým portugalským, brazílskym a africkým kuchárskym umením. Napriek tomu má však Angola vlastný, charakteristický kulinársky štýl, v rámci ktorého existujú určité regionálne a etnické špecifiká.
V angolskej gastronómii dominuje jednoduchosť (aj po vizuálnej stránke), využívanie čerstvých surovín, kontrastné chute. Recepty nie sú komplikované, základom je pridávanie správnych korenín v správnej chvíli – vďaka tomu sú aj najobyčajnejšie jedlá veľmi originálne.
Najčastejšími surovinami používanými pri príprave angolských jedál sú: palmový olej, sladké zemiaky, ibištek jedlý, kukurica, fazuľa, šošovica, cirok (obilnina podobná prosu), červený melón, semená a plody tamarindu a plody baobabu. Nezastupiteľné miesto majú tiež maniokové listy, ktorých príprava je náročná a zdĺhavá, pretože sa pri nej musia zničiť toxické látky obsiahnuté v rastline. Listy neslúžia len ako pokrm, majú aj liečivé účinky.
Zo živočíšnych ingrediencií nájdeme v angolskej kuchyni najmä ryby (pečené, varené i sušené) a morské plody, hlavne homáre a krevety.
K najznámejším angolským jedlám patrí funge – krémová kaša z kukuričnej alebo maniokovej múky podobná talianskej polente, ktorá sa dá jesť samostatne alebo ako príloha k pečenému či dusenému mäsu alebo rybám s omáčkou. Kto chce spoznať Angolu a jej kultúru, toto jedlo by mal bezpodmienečne ochutnať.
Obľúbeným pokrmom je muamba, ktorá sa varí zo slepačieho mäsa, menej často zo sušeného mäsa alebo z rýb a podáva sa s ibištekom jedlým a s palmovým olejom. Rovnakej popularite sa teší canjica. Základnou surovinou na jej prípravu je fazuľa, k nej pridáva kukurica a palmový olej. Angolčania si radi pochutnajú aj na calulu – dusenej rybe (môže byť čerstvá alebo sušená) s ibištekom jedlým, tekvicou, baklažánom, paradajkami a maniokovými listami alebo listami zo sladkých zemiakov. Ďalšie typické angolské jedlo kizaka ocenia hlavne vegetariáni. Pripravuje sa z maniokových listov, arašidovej pasty, palmového oleja, cibule a cesnaku.
K angolskej kuchyni neodmysliteľne patria i chutné zákusky, koláče, osviežujúce zmrzliny a šťavy z čerstvého ovocia.
Vo všeobecnosti je angolská kuchyňa všestranná a rôznorodá a dokáže potešiť každý mlsný jazyk, bez ohľadu na to, či ste milovníkom mäsa, či dávate prednosť rybám a plodom mora, alebo obľubujete skôr zeleninu a ľahké pokrmy.