×

Spomienka na “Klinčekovú revolúciu” v Portugalsku pri príležitosti jej 30. výročia

 

Dňa 27.4. 2004 o 18:00 sa v bratislavskom divadle Stoka uskutočnila diskusia, ktorú Portugalský inštitút zorganizoval pri príležitosti 30. výročia Klinčekovej revolúcie v Portugalsku.

Diskusiu otvoril svojou prednáškou António Dinis, lektor portugalského jazyka a kultúry z kultúrneho Inštitútu Camões, ktorý momentálne pôsobí na Viedenskej Univerzite. Zameral sa na historický vývoj v Portugalsku po roku 1926, v období takzvaného Nového štátu (Estado Novo), s dôrazom na jeho posledné roky a priblížil okolnosti, ktoré podnietili vypuknutie Klinčekovej revolúcie.

Diskusiu svojimi autentickými zážitkami obohatili aj páni Evžen Plýtek, dlhoročný režisér Československej televízie a Ján Kubáň, komentátor a režisér Československej televízie. Obaja mali možnosť na vlastnej koži zažit atmosféru porevolučného Portugalska a pútavo o týchto dramatických a prelomových chvíľach porozprávali aj v divadle Stoka. Mali sme možnosť vidieť aj ukážky z filmu pána Kubáňa “Povo je ľud”, ktorý odráža atmosféru v Lisanbone v roku 1975, teda len rok po revolúcii. Ukážky z filmu pána Plýteka, “Mulheres em Portugal” (Ženy v Portugalsku), nám priblížil aj druhú stranu revolúcie, jej dopad na život jednoduchých ľudí a postavenie žien v spoločnosti.

No a nakoniec, po zaujímavej diskusii, do ktorej sa svojim komentárom zapojil aj Jeho Excelencia Domingos Culolo, Veľvyslanec Angolskej republiky na Slovensku a priblížil situáciiu v Angole, kde v tom čase prebiehala vojna za nezávislosť, podobne ako v ostatých portugalských kolóniách v Afrike, sme ukončili toto príjemné stretnutie ochutnávkou portugalských vín.

Za finančnú a materiálnu podporu pri príprave tohto podujatia ďakujeme Portugalskému veľvyslanectvu vo Viedni, Instituto Camões v Lisabone a Honorárnemu konzulátu Portugalskej republiky na Slovensku.


POZVÁNKA

Spomienka na “Klinčekovú revolúciu” v Portugalsku pri príležitosti jej 30. výročia

Pri príležitosti 30. výročia “Klinčekovej revolúcie” v Portugalsku sa uskutočnia dve akcie.

21. apríla 2004 o 18.00 a 20.00 hod v kine Mladosť: film Apríloví kapitáni

APRÍLOVÍ KAPITÁNI (Capitães de Abril)

2000, 124 min., Portugalsko/Francúzsko

réžia: Maria de Medeiros

scenár: Maria de Medeiros, Eve Deboise
kamera: Michel Abramowicz
strih: Jacques Witta
hudba: António Vitorino D’Almeida

hrajú: Stefano Accorsi, Maria de Medeiros, Fréderic Pierrot, Joaquim de Almeida, Fele Martinez
produkcia: Jacques Bidou

V noci z 24. na 25. apríla 1974 v jednom portugalskom rádiu zaznela zakázaná pieseň Grândola Vila Morena ako dohodnutý signál začiatku štátneho prevratu, ktorý zmenil budúcnosť Portugalska a ovplyvnil osud niekoľkých afrických krajín. Režisérka filmu Maria de Madeiros (známa aj ako herečka z filmov Pulp Fiction alebo Henry a June), vykreslila štátny prevrat s pôsobivým lyrizmom a nostalgiou. Revolúcia, ktorá dostala pomenovanie Klinčeková, podľa kvetín, ktoré ľudia vojakom symbolicky zastokli do hlavní pušiek zmenila nielen sociálne a politické smerovanie Portugalska, ale zasiahla aj do osudov jednotlivcov, tak ako v prípade Antónie, ktorej revolúcia neprinesie len slobodu, ale aj stratenú lásku.

27. apríla 2004 o 18.00 hod v divadle STOKA: Rozprávanie a beseda na tému 25. apríl 1974


Program:

1. Historický úvod: António Dinis, lektor portugalského jazyka a kultúry, Universität Wien,

2. Ján Kubáň, režisér dokumentu “Povo je ľud” porozpráva o bezprostredných zážitkoch z porevolučného  roku  1975, ktorý sa niesol v znamení ľavicových reforiem a znárodňovania,

3. Evžen Plýtek, režisér viacerých dokumentov o Portugalsku porozpráva o bezprostredných zážitkoch z obdobia revolúcie a o jej dopade na portugalskú spoločnosť. Obaja páni predstavia ukážky z filmov aj s komentárom

4. beseda.

Tlmočenie bude zabezpečené.

Späť na zoznam Chcem podporiť prípravu podobného podujatia Podporiť