×

Bolo rei
Kráľovský koláč

Tento koláč sa tradične podáva na Troch kráľov. Má okrúhly tvar, ktorý predstavuje koruny troch múdrych mužov.

15 g čerstvých kvasníc
300 g preosiatej múky
2 polievkové lyžice mlieka
2 vyšľahané vajcia
1 čajovej lyžičky soli
60 g cukru
60 g rozpusteného masla
50 g hrozienok
50 g kandizovaných čerešní (najlepšie rôznofarebné)
50 g mandlí
1 vymiešané vaječné žĺtko
kryštálový cukor a kandizované ovocie a orechy na ozdobu

Kvasnice rozpustite v malej lyžičke vlažnej vody a vo vopred vyhriatej miske ich zmiešajte s 60 g múky a takým množstvom vody, aby ste mohli pripraviť cesto. Prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste stáť asi 20 minút. Zohrejte mlieko a pridajte ho do cesta spolu so zvyškom múky, vajcami a cukrom. Zmes miešajte postupne pridávajúc maslo. Na zamúčenej doske ju potom mieste do hladka asi 15 minút. Vložte do veľkej misy, zakryte a počkajte, kým na teplom mieste nezväčší svoj objem dvoj- násobne asi tak za 2 až 3 hodiny. Pridajte hrozienka, čerešne a orechy. Vymieste a nechajte odstáť asi tak 10 minút.  Vymastite veľký plech cesto vyformujte do tvaru kruhu. Do stredu umiestnite pohár od zaváraniny aby tvar zostal neporušený. Nechajte nakysnúť na teplom mieste asi tak hodinu. Potrite vaječným žĺtkom a ozdobte orechmi, kandizovaným ovocím a cukrom. Pečte v mierne vyhriatej rúre do zlatista asi 20 až 25 minút. Po vybratí z rúry nechajte vychladiť.

Bolo podre de Estremoz
(korenistý medový koláč z Estremoz a Alentejo)

4 veľké vajcia
100 g práškového cukru
2 dcl olivového oleja
2 dcl medu
strúhaná kôra z 2 pomarančov
2 polievkové lyžice brandy
vyše 200 g múky
kypriaci prášok
2 polievkové lyžice mletých korenín

Oddeľte bielka a žĺtka. Žĺtka vymiešajte s cukrom. Po kvapkách vmiešajte olivový olej, med, prisypte strúhanú pomarančovú kôru a nakoniec pridajte brandy. Preosiatu múku a koreniny vmiešajte do cesta. Bielka vyšľahajte do tuha. Hmotu vylejte do vymastenej okrúhlej tortovej formy s odoberacím dnom. Pečte veľmi pomaly asi hodinu kým vrch koláča nie je tvrdý. Nechajte vo forme kým nevychladne, potom vyberte a nechajte vychladnúť. Kvalita koláča sa zlepšuje s časom.

Queijadas de Sintra
Syrový koláč zo Sintry

Na prípravu sa používa špeciálny ovčí syr, ale môžete použiť akýkoľvek mäkký tvarohový syr typu mascarpone.

Cesto:
120 g múky, štipku soli, 60 g masla

Plnka:
350 g mäkkého tvarohového syra (neslaného)
3 vaječné žĺtky
250 g cukru
15 g múky
50 g kokosovej múčky
50 g mletých mandlí
štipku škorice

Cesto pripravíte nasledovne:
Do múky pridajte soľ a maslo, pokrájané na malé kúsky. Miešajte dovtedy, kým nedosiahnete masu, ktorá pripomína chlebové kôrky. Pridajte dostatočné množstvo vody na to, aby sa vytvorilo mäkké cesto, ktoré potom vyvaľkajte na tenko a vykrojte z neho kolieska o priemere asi 10 cm. Následne urobte štyri asi 2,5 cm rezy vzdialené od seba symetricky o 90 stupňov a vyhnite ich tak, aby ste vytvorili košíček.

Plnka:

Syr pretlačte cez sitko a zmiešajte ho s vymiešanými žĺtkami a cukrom. Pridajte múku, kokos, pomleté mandle a škoricu. Dobre zamiešajte. Plnku rozdeľte do košíčkov a pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov do zlata, kým cesto nie je hotové asi 15 minút. Nechajte vychladnúť.

Pastéis de Belém

Plnené smotanové košíčky z Belém.

Ich história siaha do 19. storočia. Určite si nenechajte újsť ochutnať ich v tradičnej cukrárni/továrni Antiga Confeitaria de Belém na ulici Rua de Belém, kde ich podávajú ešte teplé.

lístkové cesto

Plnka:
250 g cukru
1/2 litra mlieka
6 žĺtkov
70 g chlebovej striedky
škorica podľa chuti

Pripravte si formičky, vymastite maslom a vysteľte lístkovým cestom.Všetky ingrediencie dobre premiešajte. Nalejte do formičiek a pečte v rúre pri miernej teplote až kým nie sú hotové. Ozdobíme škoricou, príp. práškovým cukrom.

Pastéis de Nata
Smotanové košíčky

lístkové cesto, ktorým vystieľame malé formičky

Plnka (zložitejšia):
0,5 l polotučného mlieka
70 g múky
5 g Maizeny
1/2 litra 32 percentného cukrového sirupu
5 žĺtkov
1 vajíčko
vanilka podľa chuti

Na prípravu sirupu necháme zovrieť kilo cukru v pol litri vody. Múku a Maizenu vymiešame v asi 1dl mlieka. Ostatok mlieka necháme zovrieť a nalejeme na múku za stáleho energického miešania. Potom prilejeme cukrový sirup, tiež za stáleho miešania. Pridáme vaječné žĺtky. Nalejeme do formičiek.
Pečieme v rúre vyhriatej na 350 stupňov, asi 8 minút. Nie viac. Ozdobíme škoricou, príp. práškovým cukrom.

Plnka (jednoduchšia)
1/2 l polotučného mlieka
275 g cukru
35 g múky
soľ podľa chuti (štipka)
Margarín podľa chuti (jedna lyžička)
5 žĺtkov
1 vajíčko

Na oheň postavte mlieko s margarínom. Zatiaľ zmiešajte múku, cukor a soľ. Keď mlieko začne vrieť, pridajte doňho zmes za stáleho miešania. Potom odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. Pridajte vajíčko a žĺtka. Dochuťte vanilkou alebo citrónom. Nalejte do formičiek. Pečte na 290 až 300 stupňoch nie viac ako 8 minút. Ináč vám plnka prekypí. Ozdobíme škoricou, príp. práškovým cukrom.

Pastéis de feijao

Fazuľové košíčky – špecialita regiónu Torres Vedras

Pod týmto názvom sa skrýva dezert plnený zmesou mandlí a na jemno prepasírovanej suchej fazule. Možno to znie ako nezvyčajná plnka do sladkého pečenia, ale fazuľa mu dodáva veľmi príjemnú orechovú príchuť.

Na 18 tortičiek potrebujete:
60 g suchej fazule
250 g cukru
2 dcl vody
4 polievkové lyžice mletých mandlí
6 vaječných žĺtkov
250 g múky
štipku soli
85 g masla
85 g bravčovej masti
práškového cukru

Fazuľu nechajte cez noc napučať vo vode. Varte ju na miernom ohni asi 40 minút v hrnci s dostatočným množstvom vody. Potom ju usušte a prepasírujte. Na panvici uveďte do varu vodu a cukor. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí asi 3 minúty. Odstráňte z ohňa a pridajte fazuľové pyré. Varte na miernom ohni ešte asi 3-4 minúty, potom primiešajte mleté mandle. Keď masa začne vrieť odstavte z plameňa a nechajte ju chladnúť. Vymiešajte vaječné žĺtky a pridajte k mase. Znovu postavte na oheň a za občasného miešania varte až do mierneho zhustnutia. Nedoveďte do varu. Odstavte z ohňa a nechajte chladnúť. Zatiaľ zmiešajte v miske múku so soľou a primiešajte masť, kým masa nepripomína na drobno nakrájané kôrky. Pridajte toľko vody, aby ste pripravili jemné cesto. Vyvaľkajte a vykrojte asi 7,5 cm kolieska, ktorými vysteľte vymastené formičky. Pridajte plnku, poprášte práškovým cukrom a pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov asi 15-20 minút.

Ovos moles d´Aveiro
Pre 4 osoby

0,6 l vody
120 g ryže
250 g cukru
6 vaječných žĺtkov
škorica

V hrnci nechajte zovrieť vodu, pridajte ryžu a varte 15 minút. Vysušte, pričom si odložte ryžovú vodu. Ryžu potrebovať nebudete. Z cukru a ryžovej vody pripravte hustý sirup. Po miernom vychladení ho za stáleho miešania nalejte do vymiešaných vaječných žĺtkov. Zmes nalejte do hrnca a varte na miernom ohni za stáleho miešania až kým nezhustne. Zmes nesmie zovrieť. Nalejte do misiek a po vychladení polejte škoricou.

Pudim flan

Je jedným z najpopulárnejších pudingov v Portugalsku a podávajú ho po celej krajine. Najlepšie ho charakterizuje popis: krémový karamel. Najčastejšie sa doňho pridáva vanilková esencia, ale existujú aj variácie príchutí v podobe rozpustenej čokolády, kávy alebo likéru. Pre tento recept sme použili kávu, keďže sa celkom dobre snúbi s chuťou páleného cukru.

Pre 4 osoby

350 g práškového cukru
4 vajíčka
4 vaječné žĺtky
0,6 l mlieka
1 polievková lyžica silnej kávy, alebo kávovej esencie

85 g cukru nechajte rozpustiť na panvičke. Až potom opatrne začnite miešať až kým úplne nezhnedne. Nalejte do vyhriatej formy na bábovku tak, aby hmota pokryla celé jej dno. Vo veľkej mise zatiaľ vyšľahajte zvyšok cukru s celými vajíčkami a bielkami. V kastróle nechajte zovrieť mlieko a postupne ho, za stáleho šľahania, pridávajte do vymiešanej zmesi. Prilejte kávu. Zmes vylejte do formy na bábovku a prikryte ju alobalom. Položte na plech, do ktorého nalejete vriacu vodu tak aby siahala najmenej do polovice formy. Pečte na miernej teplote až začne schnúť asi jednu hodinu. Po ponorení lopatky, táto by mala ostať suchá. Vyberte z rúry a vychlaďte. Dajte do chladničky a tesne pred podávaním jemne obkrúžte nožom a vyvráťte.

Arroz doce a Portuguesa
Miečna ryža na portugalský spôsob

riadnu štipku soli
vyše 100 g ryže
0,6 l mlieka
pár kúskov citrónovej kôry
1 paličku škorice
100 g cukru
3 vaječné žĺtky
30 g masla
mletú škoricu na ozdobenie

Ryžu dajte do hrnca s osolenou vriacou vodou a nechajte zovrieť na plnom ohni asi 10 minút. V druhej panvici zatiaľ nechajte zovrieť citrónovú kôru so škoricou. Ryžu osušte a pridajte k mlieku. Varte na miernom ohni asi 5 minút, potom ju odstavte z ohňa a vyberte citrónovú kôru a škoricu. Pridajte cukor, vymiešané žĺtky a maslo. Zmes potom postavte na mierny oheň a varte za stáleho miešania, kým nezhustne. Zmes nesmie zovrieť. Nalejte do malých misiek a posypte mletou škoricou. Podávajte studené.

Leite creme
Mliečny krém

Pre 4 osoby

140 g práškového cukru
30 g kukuričnej múky
0.5 litra mlieka
2 vaječné žĺtka
vanilkovú esenciu
kryštálový cukor

Zmiešajte cukor a múku v hrnci a povarte na slabom ohni postupne pridávajúc mlieko za stáleho miešania. Nechajte zovrieť a prejsť varom asi 2- 3 minúty. Odstavte z ohňa. Vymiešajte žĺtky s troškou studeného mlieka a pridajte do zmesi v hrnci. Hrniec znova postavte na oheň a varte až kým zmes troška nezhustne. Zmes nenechajte zovrieť. Pridajte vanilkovú esenciu. Nalejte do ohňovzdorných misiek, bohato posypte kryštálovým cukrom a nechajte zhnednúť v rúre.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť