×

ANA SOUSA – www.anasousa.com – popredná značka dámskej módy v Portugalsku so sieťou predajní v Európe, Ázii aj v Afrike. Ana Sousa ponúka elegantné a moderné odevy a doplnky v piatich rôznych kolekciách – Be Woman, Casual Wear, Swim Wear, Partyline a Accessories. Pýši sa originálnym dizajnom a výrobnými postupmi a širokým zameraním na ženy od 15 do 60 rokov.

Dalmata Lisboa – www.dalmata-donna.com – prestížny portugalský výrobca dámskej elegantnej módy. Vo svojom obore je Dalmata na portugalskom trhu priekopníkom. Vyznačuje sa vysokou kvalitou odevov, ktoré vyrába iba zo 100% prírodných materiálov.

D’Assenta – www.dassenta.com – populárny portugalský výrobca pánskych odevov so zastúpením aj v iných európskych krajinách a v bývalých portugalských kolóniách. Vyrába kvalitnú a pohodlnú pánsku módu a zameriava sa aj na neustále zlepšovanie vzťahu so zákazníkmi.

Dielmar – www.dielmar.pt – líder v oblasti pánskej konfekcie na portugalskom trhu. Už od roku 1965 ponúka moderné odevy vyrábané tradičnými krajčírskymi postupmi. Každý obchod má svojho kvalifikovaného krajčíra, takže si zákazník môže dať prispôsobiť odevy na mieru.

Diniz & Cruz, Do Homem – www.dinizecruz.pt – výrobca pánskych elegantných odevov. Zameriava sa na formálne odevy ako obleky, kabáty, košele, kravaty či smokingy. Na portugalskom trhu sa vyznačuje predovšetkým používaním čisto prírodných materiálov a patrí pod jedného vlastníka aj s populárnym portugalským výrobcom dámskej módy Dalmata.

Impetus – www.impetusunderwear.com – portugalská značka spodného oblečenia. Vyrába dámsku, pánsku aj detskú spodnú bielizeň. Obľúbená je nielen v Portugalsku, ale medzi najpredávanejšie patrí napríklad aj v Španielsku či v Číne.

Lanidor – www.lanidor.com – líder vo výrobe dámskych odevov na portugalskom trhu. Okrem dámskej módy vyrába aj detské odevy a doplnky. Vlastní rozsiahlu sieť obchodov v Portugalsku aj v zahraničí a presadzuje nový koncept – LA LIFE STYLE  (Lanidor životný štýl) s víziou – „robiť ľudí šťastnými“.

Peter Murray – www.peter-murray.com – výrobca športovo-elegantných dámskych i pánskych odevov. Značka, ktorá začala na severe Portugalska, má dnes obchodíky na štyroch kontinentoch a vo všetkých vytvára príjemnú uvoľnenú atmosféru, vďaka ktorej sa zákazníci cítia ako doma.

Vicri Porto – www.vicri.com – spojením portugalského dizajnéra a talianskeho výrobcu vznikla jedinečná kolekcia pánskej módy. Vicri ponúka prekvapujúce a originálne kolekcie a napĺňa nimi svoje heslo – „Vicri nosia len odvážni ľudia!“

Coelima – www.coelima.pt – výrobca bytového textilu, vedúca značka na portugalskom trhu. Popri estetickej kvalite produktov dbá aj na výber materiálov, ktoré zabraňujú rastu mikróbov, a tak sú vhodné aj pre alergikov.

JMA – www.jma.pt – portugalská značka bytového textilu so zastúpením v mnohých ďalších európskych krajinách. Vyrába predovšetkým uteráky, župany a utierky. Ich logom je štylizovaný kvet bavlny.

Lameirinho – www.lameirinho.pt – popredný portugalský výrobca posteľnej bielizne, závesov a obrusov. Medzi portugalskými výrobcami vyniká veľkým dôrazom na životné prostredie, za ktorý získal aj certifikát kvality, životného prostredia a bezpečnosti.

LASA Internacional – www.lasanet.pt – jedna z najvýznamnejších textilných firiem v Portugalsku, ktorá zároveň veľký podiel produkcie vyváža aj do iných krajín. Má štyri vlastné certifikované značky (Lasa Internacional, Lasa, Kleinman a Lasarito) a licenciu na ďalšie svetové značky ako Guy Laroche či Bruno Banani.

Renova – www.wellbeingworld.com – jeden z európskych lídrov vo výrobe papierových produktov pre domácnosti. Na portugalskom trhu má v tejto oblasti takmer polovičný podiel. Vyznačujú sa veľkou inovatívnosťou a vytvorili napríklad prvú antibakteriálnu papierovú kuchynskú utierku.

Sampedro – www.sampedro.pt – popredný výrobca textílií predovšetkým pre hotely a reštaurácie. V produkcii posteľnej bielizne, prestieraní a kúpeľňových textílií má na portugalskom trhu významné postavenie.

Cutipol – www.cutipol.pt – portugalský výrobca príborov vysokej kvality zo striebra či zliatiny niklu a chrómu. Usiluje sa prinášať nové tvary a kladie veľký dôraz na detaily. Až 50% produkcie je určenej na vývoz.

Dominó – www.domino.pt – keramika Dominó ponúka širokú škálu obkladov a dlažieb pre interiéry aj exteriéry. Pôvodne malá firma má dnes produkčnú kapacitu okolo 15.000 m2 denne.

Recer – www.recer.pt – výrobca obkladov a dlažieb. Spolupracuje s renomovanými portugalskými dizajnérmi a dekoratérmi a niektoré kolekcie inšpirovali dokonca svetovo známi portugalskí hudobníci ako Madredeus a Os Delfins.

Revigrés – www.revigres.com – líder vo výrobe obkladov a dlažieb na portugalskom trhu. Získali viacero ocenení za dizajn a inovatívnosť svojich výrobkov. Zaujímavosťou je, že už od roku 1983 sponzorujú portugalský futbalový klub FC Porto, čo je najdlhšie trvajúce partnerstvo medzi športovým klubom a firmou v Európe.

Silampos – www.silampos.pt – výrobca kuchynského riadu, ktorý sa špecializuje na riad z nehrdzavejúcej ocele. Vyrobil aj prvý portugalský tlakový hrniec.

SPAL Porcelanas – www.spal.pt – zaoberá sa výrobou dekoratívnej a úžitkovej keramiky pre domácnosť. Ich výrobky sú na portugalskom trhu originálne a na ich tvorbe sa podieľajú domáci aj zahraniční dizajnéri.

Topázio – www.topazio.pt – jedna z najprestížnejších portugalských značiek vyrába už od roku 1874 strieborné servírovacie sady, príbory aj zlaté a strieborné šperky. Vytvára aj reprodukcie múzejných kusov a niekoľko zlatých reprodukcií vystavuje dokonca známe newyorské Metropolitné múzeum.

Vista Alegre – www.vistaalegreatlantis.com – líder v produkcii dekoratívneho porcelánu v Portugalsku, ktorá prebieha v jednej z najlepšie vybavených porcelánok na svete. Spája moderné a tradičné metódy a využíva stále aj ručné maľovanie. Popri porceláne vyrába v rámci značky Atlantis aj produkty zo skla a ručne brúseného olovnatého krištáľu. Hasičský zbor porcelánky funguje od roku 1880 a je najstarším v Portugalsku.

Iberomoldes – www.iberomoldes.pt – portugalský výrobca plastových výliskov a foriem, ktorý patrí medzi najväčšie spoločnosti svojho druhu v Európe.

Logoplaste – www.logoplaste.com – výrobca plastových obalov, významný nielen v Portugalsku, ale aj v celoeurópskom merítku. Produkuje obaly pre mliečne výrobky, nápoje či čistiace prostriedky.

Portugal Telecom – www.telecom.pt – pôsobí v sektore telekomunikácií a multimédií a na portugalskom trhu je lídrom. Zaoberá sa pevnými aj mobilnými pripojeniami, dátovými a informačnými systémami i satelitnou komunikáciou. Okrem Portugalska ma zastúpenie predovšetkým v ostatných lusofónnych krajinách.

ArtSOFT – www.artsoft.pt – softvérová firma zaoberajúca sa riadiacimi softvérmi pre malé a stredné podniky.

Critical Software – www.criticalsoftware.com – portugalská informatická spoločnosť, aktívna predovšetkým v oblasti testovania softvéru a jeho certifikácii najmä v letectve, obrane a bankovníctve.

Efacec – www.efacec.pt – najväčší súkromný portugalský podnik zaoberajúci sa elektromechanikou. Vyrába systémy pre energetiku, telekomunikácie, prepravu či intralogistiku.

Água de Luso – www.sociedadeagualuso.pt – Luso je značka neperlivej minerálnej vody. Pre portugalských zákazníkov je Luso najspoľahlivejšia značka minerálnej vody na trhu. Okrem čistej, neochutenej vody vyrába Luso aj minerálky s ovocnými príchuťami, z ktorých niektoré pomáhajú pri chudnutí.

Aliança Vinhos de Portugal – www.alianca.pt – portugalský producent kvalitných červených aj bielych vín, šumivých vín a koňakov, ktoré nájdete vo veľkej časti obchodov a reštaurácií nielen v Portugalsku, ale aj v ďalších viac ako 60 krajinách, kam sa toto víno vyváža. V posledných rokoch Aliança výraznejšie investuje aj do vínneho turizmu.

Cartuxa – www.cartuxa.pt – portugalská spoločnosť, ktorá vyrába prevažne stolové vína. Neprodukuje ich vo veľkých množstvách, ale zameriava sa na náročnejších spotrebiteľov.

Sumol + Compal – www.sumolcompal.pt – portugalský líder v sektore výroby ovocných a zeleninových džúsov, nektárov a štiav. Okrem toho sa zameriavajú aj na paradajkové produkty ako pretlaky, omáčky a konzervované šúpané paradajky.

Delta – www.delta-cafes.com – vedúca portugalská značka v produkcii a v predaji kávy. Vlastní jedno z najväčších zariadení na praženie kávy na Pyrenejskom polostrove.

Gallo – www.gallo.pt – produkuje olivový olej a svoju ponuku vždy prispôsobuje konkrétnemu trhu, ktorý má okrem Portugalska najmä v Brazílii, Španielsku a USA. Nedávno rozšírili sortiment aj o rôzne druhy octov a olivové pasty. Olivový olej Gallo v plechovke je veľmi populárny v Brazílii a často sa objavuje v miestnych telenovelách.

Herdade do Esporão – www.esporao.com – mladá a veľmi prestížna značka portugalského vína založená v oblasti s dlhou vinárskou tradíciou siahajúcou až do Doby bronzovej. Statok v Esporão je dokonca súčasťou svetovej vínnej cesty.

Mateus – www.mateusrose.eu – Mateus Rosé je špecialista na ružové vína a teší sa úspechu po celom svete. Toto víno má charakteristický tvar inšpirovaný vojenskými poľnými fľašami. Obľúbené je nielen medzi Portugalcami, ale pijú ho aj také osobnosti ako kráľovná Alžbeta II. alebo Fidel Castro.

Messias – www.cavesmessias.pt – portugalská spoločnosť, ktorá produkuje a predáva vína z hlavných vinárskych oblastí krajiny. Zameriava sa na červené, biele aj ružové stolové vína, šumivé vína, portské a brandy.

Nobre – www.nobre.pt – významný portugalský potravinársky výrobca zameriavajúci sa predovšetkým na mäsové výrobky, ale aj na hotové mäsité aj zeleninové jedlá v konzervách a rybacie paštéty. Ich výrobky získali už mnoho cien a značka patrí medzi najdôveryhodnejšie na portugalskom trhu.

Periquita – www.jmf.pt – značka vína Periquita je najstarším stolovým vínom v Portugalsku a najdôležitejšou značkou spoločnosti José Maria Fonseca. Rodinný podnik dnes riadi už šiesta generácia a 75% produkcie sa vyváža do viac ako päťdesiatich krajín sveta.

Ferreira – www.sograpevinhos.eu – známa značka portského vína s viac ako 250-ročnou tradíciou. Počas svojho fungovania získala už nespočetne veľa cien za kvalitu svojich vín. Okrem toho sa prostredníctvom portského vína usiluje propagovať Portugalsko, jeho krásy aj históriu, v zahraničí.

Quinta do Côtto – www.quintadocotto.pt – prestížna značka portugalských vín pochádzajúcich z ohraničenej oblasti v povodí rieky Douro. Pôvodne malá rodinná firma sa dnes rozrástla, no patrí stále rodine Champalimaudovcov.

Ramirez – www.ramirez.pt – portugalská spoločnosť Ramirez produkuje už viac ako 150 rokov rybie konzervy z rôznych druhov rýb a v rôznych omáčkach. Okrem konzerv sardiniek, tuniakov, kalamárov či chobotníc vyrába aj hotové jedlá z rýb. Ramirez je najstarším portugalským aj európskym producentom a vývozcom rybích konzerv a vymysleli napríklad aj konzervy s viečkom, ktoré umožňuje pohodlné otváranie.

Regina – www.imperial.rar.pt – Regina je známa a medzi Portugalcami veľmi obľúbená značka čokolády. Patrí pod veľkú potravinársku spoločnosť Imperial a ponúka širokú škálu čokoládových výrobkov od klasických tabuliek čokolády, cez pralinky a bonbóny až po čokoládové polevy a karamel pre reštaurácie.

Sagres – www.sagres.pt – značka portugalského piva vytvorená pri príležitosti Výstavy portugalského sveta v roku 1940 v Lisabone. Má štyri základné typy – Sagres Branca (svetlé pivo), Sagres Bohemia (hnedé pivo), Sagres Preta (čierne pivo) a Sagres Zero (nealkoholické pivo).

Super Bock – www.superbock.pt – vedúca značka piva v Portugalsku. Super Bock neustále vytvára nové typy pív, podporuje mnohé športové či hudobné udalosti, získava ocenenia kvality a zaoberá sa aj rozličnými druhmi balení šitými na mieru rôznym spotrebiteľom. Vytvorili napríklad uzáver podobný viečku, ktorý sa ľahko otvára aj bez otvárača.

Vila Santa – www.jportugalramos.com – značka červeného aj bieleho portugalského vína z oblasti Alentejo. Značka je produktom spoločnosti J. Portugal Ramos Vinhos, ktorej majiteľ João Portugal Ramos je svetovo uznávaným enológom, a tak je zárukou vysokej kvality vína Vila Santa.

Galp – www.galpenergia.com – Galp je jediná portugalská spoločnosť zaoberajúca sa výrobou nafty a zemného plynu, rafináciou ropy a predajom ropných produktov. Pôsobí na energetickom trhu na Pyrenejskom polostrove a vo viacerých lusofónnych krajinách je partnerom v naftových spoločnostiach. Je to zároveň prvá ropná spoločnosť na svete, ktorá začala používať pri platení na čerpacích staniciach čítanie biometrických údajov.

Luis Simões – www.luis-simoes.pt – líder v oblasti prepravy a logistiky na Pyrenejskom polostrove, ktorý si udržiava prvenstvo najmä v diaľkovej doprave medzi Španielskom a Portugalskom.

TAP Portugal – www.flytap.com – hlavné portugalské aerolínie, člen najväčšej svetovej siete aerolínií Star Alliance. TAP prevádzkuje lety nielen po Európe, ale lieta aj do Afriky a Severnej a Južnej Ameriky. V letoch do Brazílie drží európske prvenstvo.

Via Verde – www.viaverde.pt – portugalská spoločnosť vyrábajúca elektronické systémy na vyberanie mýta na diaľniciach, parkoviskách a na regulovanie automobilového prístupu k historickým pamiatkam. Ich logo sa zároveň stalo cestnou značkou pre platený úsek.

Porto Editora – www.portoeditora.pt – najväčšie portugalské vydavateľstvo, ktoré sa od svojho založenia zameriava na vzdelávacie publikácie, slovníky a učebnice. Okrem papierových kníh investuje v poslednom období aj do nových technológií a publikácií v elektronickej podobe. Na internete vytvorili tiež encyklopédiu portugalčiny a portugalskej kultúry na stránke Infopedia.pt.

Texto Editores – www.textoeditores.com – portugalské vydavateľstvo, ktoré sa orientuje na učebnice, slovníky a príručky, no vydáva aj beletriu, detské knihy či kuchárske knihy. Investuje vo väčšej miere aj v afrických lusofónnych krajinách, kde sa zvyšuje školská dochádzka, a tým rastie aj trh.

Ach. Brito e Claus Porto – www.clausporto.com – výrobca kozmetiky, predovšetkým mydiel, sprchových gélov, solí a pien do kúpeľa, telových mliek a tiež sviečok. Všetko v štýle Art Deco. Spoločnosť sa samozrejme modernizuje, no popritom dbá na svoju tradíciu prvej továrne na mydlo a voňavky v Portugalsku.

NaturaPura – www.naturapura.pt – výrobca bytových textílií a detského oblečenia na 100% prírodnej báze. NaturaPura má za cieľ byť vedúcou značkou vo výrobe produktov s ohľadom na zdravie a životné prostredie. Používa organickú bavlnu, pri spracovaní ktorej ušetrí na každom kilograme až 50 litrov vody v porovnaní s bežným spracovaním.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť