×

DNI LATINSKÉHO FILMU 2005, 13.-16. OKTÓBRA 2005, KINO MLADOSŤ

 

dátum

krajina

názov

réžia

rok

formát

13.10.

ŠPANIELSKO

El alquimista impaciente

Patricia Ferreira

2000

DVD

PORTUGALSKO

A Tempestade da Terra

Fernando d’Almeida e Silva

1996

35 mm

14.10.

FRANCÚZSKO

Au coeur du mensonge

Claude Chabrol

1998

35 mm

ŠPANIELSKO

Salvajes

Carlos Molinero

2001

DVD

15.10.

TALIANSKO

La casa del tappeto giallo

Carlo Lizzani

1983

35 mm

FRANCÚZSKO

Vivement Dimanche

François Truffaut

1983

35 mm

16.10.

PORTUGALSKO

Camarate

Luis Filipe Rocha

2000

35 mm

TALIANSKO

Il siero della vanita

Alex Infascelli

2003

35 mm

 

A Temprestade da Terra

Režisér: Fernando d’Almeida e Silva
Scénar: Fernando d’Almeida e Silva, Luis Carlos Patrquim
Kameraman: Acácio de Almeida
Zvuk: Gita Cerveira
Strih: Fernando d’Almeida e Silva
Hrajú: Maria de Medeiros, João Grosso, Angelo Torres, José Eduardo, João Lagarto, Eugénia Bettencourt
Formát: 35 mm farebný
Dĺžka: 119′
Producent: Ana Costa/Paulo de Sousa
Produkcia: Cinemate/Vermédia

Lena záhadne zmizne v zime r.1976. Je to jej posledná zastávka na cesta, ktorá začína v kolonizovanom Mozambiku na  Silvestra r. 1957. Ningo, černošský chlapec vychovaný Leninými rodičmi a Lenin kamarát z detstva, na žiadosť Leninej  matky prichádza do Lisabonu, aby ju pomohol nájsť. Na základe listov, ktoré Lena nechala ako svedectvo svojho odporu  voči režimu Ningo zisťuje identitu jej únoscu, bývalého tajného policajta, ktorý ju sledoval z Mozambiku posadnutý  morbídnou túžbou. Lenin únosca umiera na dve nevysvetliteľné uhryznutia hadom presne tak, ako to bolo v legende, ktorá  bola súčasťou Leninho a Ningovho detstva.

Camarate


Režisér: Luís Filipe Rocha
Producent: Tino Navarro
Formát: 35 mm farebný
Dĺžka: 100′
Zvuk: Dolby Surround
Námet a dialógy: Luís Filipe Rocha
Umelecký vedúci: Maria Gonzaga
Kamera: Edgar Moura
Strih: António P. Reina
Hudba: Luis Cília
Zvuk: Carlos Alberto Lopes
Hrajú: Maria João Luís, Virgílio Castelo, Filipe Ferrer, Cândido Ferreira, José Wallenstein

 

V noci 4. decembra 1980, vtedajší premiér Portugalska Francisco Sá Carneiro, minister obrany Adelino Amaro da Costa, Snu Abecassis, Maria Manuel Amaro da Costa, António Patrício Gouveia a dvaja piloti Jorge Albuquerque a Alfredo de Sousa zahynuli pri leteckom nešťastí, počas prezidentskej predvolebnej kampane, ktorá sa mala uskutočniť v danom roku. Lietadlo vzlietlo a potom sa zrazu zrútilo a začalo horieť v jednej z ulíc malej štvrti Lisabonu: CAMARATE.
Dodnes orgány, ktoré vyšetrovali príčiny pádu lietadla uvádzajú viaceré úplne odlišné a protichodné závery: podľa súdov išlo o nehodu; podľa Parlamentu o atentát. Dvadsať rokov po nehode malého lietadla Cessna, pochybnosti a podozrenia o príčinách nešťastia a následného vyšetrovania neochabujú a stále čakajú na svoje objasnenie.

 

 

DNI LATINSKÉHO FILMU 2004, 7.-10. OKTÓBRA 2004, KINO MLADOSŤ


dátum

krajina

názov

réžia

rok

formát

7.10.

PORTUGALSKO

Capitães de Abril

Maria de Medeiros

2000

DVD

TALIANSKO

L’Albero degli zoccoli

Ermanno Olmi

1978

35 mm

8.10.

TALIANSKO

Il mestiere delle armi

Ermanno Olmi

2001

35 mm

FRANCÚZSKO

Le dernier métro

François Truffaut

1980

35 mm

9.10.

ŠPANIELSKO

El Rey Pasmado

Imanol Uribe

1991

35 mm

PORTUGALSKO

Inês de Portugal

José Carlos Oliveira

1997

DVD

10.10.

FRANCÚZSKO

L’Armée des ombres

Jean-Pierre Melville

1969

35 mm

ŠPANIELSKO

Goya en Burdeos

Carlos Saura

1999

35 mm

 

CAPITÃES DE ABRIL/APRÍLOVÍ KAPITÁNI

Réžia: Maria de Medeiros 
Obsadenie: Stefano Accorsi, Joaquim de Almeida, Maria de Medeiros     
Rok výroby: 2000 
Minutáž: 123 min. 

V predvečer portugalskej revolúcie počúvajú v aute, zaparkovanom vo vykričanom parku, 4 polonahí muži zakázanú  pieseň, ktorá dala tajný signál k útoku…

 

V noci z 24. na 25. apríla 1974 v jednom portugalskom rádiu zaznela zakázaná pieseň: Grândola Vila Morena ako dohodnutý signál začiatku štátneho prevratu, ktorý zmenil budúcnosť Portugalska a ovplyvnil osud niekoľkých afrických krajín. Režisérka filmu, Maria de Madeiros (známa aj ako herečka z filmov Pulp Fiction alebo Henry a June),  vykreslila štátny prevrat s pôsobivým lyrizmom a nostalgiou. Revolúcia, ktorá dostala pomenovanie Karafiátová, podľa kvetín, ktoré ľudia vojakom symbolicky zastokli do hlavní  pušiek,  zmenila nielen sociálne a politické smerovanie Portugalska, ale zasiahla aj do osudov jednotlivcov, tak ako v prípade Antónie, ktorej revolúcia neprinesie len slobodu, ale aj stratenú lásku…

INÊS DE PORTUGAL/INÊS PORTUGALSKÁ

Réžia: José Carlos de Oliveira
Obsadenie: Heitor Lourenço, Cristina Homem de Mello, Ruy de Carvalho 
Rok výroby: 1997 
Minutáž: 90 min.    

 

 

Vášnivý vzťah medzi korunným princom Pedrom I. a Inês de Castro preruší jej poprava na príkaz kráľa… Najvášnivejší príbeh portugalskej histórie.


DNI LATINSKÉHO FILMU 2003, 6.-10. OKTÓBRA 2003, KINO MLADOSŤ


V dňoch 6.- 10. októbra 2003 sa v kine Mladosť v Bratislave uskutočnil festival latinského filmu zameraný na šesťdesiate a sedemdesiate roky 20. storočia. Organizujú ho zastupiteľstvá a kultúrne inštitúty Francúzska, Talianska, Španielska, Grécka a Portugalska. Filmy dodáva Slovenský filmový ústav, s výnimkou filmu “Belarmino”. Za ten vďačíme Portugalskej ambasáde vo Viedni a kultúrnemu institútu Instituto Camões.


A PROMESSA/KRUTÝ SĽUB
Réžia: António de Macedo Podľa divadelnej hry Bernarda Santarena
Hrajú: Guida Maria, Sinde Filipe, João Mota, J. Rodrigues de Carvalho, Luís Santos
Portugalský film, 1975
Dĺžka: 95 min
V portugalčine so slovenskými titulkami
Dráma

Mladý rybár v ohrození života prisahá Panne Márii, že zachová manželskú vernosť žene, s ktorou mu dohodli sobáš. Jedného dňa do komunity príjmú raneného cigána. Postupom času však medzi ním a mladou ženou prepukne ľúbostný vzťah… Film je príbehom rastúceho napätia medzi poverami a túžbou, medzi svetom primitívnych presvedčení a slobodného myslenia.

Krutý sľub predstavuje prelom v histórii portugalského filmu. Vďaka nemu sa Portugalsko znovu zaradilo do výberu filmového festivalu v Cannes, ktorý portugalské filmy odmietal prakticky od roku 1946. Zároveň v ňom portugalská cenzúra poprvý krát v histórii povolila scénu s obnaženými telami. Režisér, ktorý má dnes 94 rokov, je okrem iného známy ako ezoterik.

BELARMINO
Réžia: Fernando Lopes
Hrajú: Belarmino Fragoso (sám seba), Jean Pierre Gleber, Albano Martins (sám seba), Bernardo Moreira, Júlia Buisel, Maria Teresa de Noronha, Maria Amélia Fragoso (manželka- sama seba)
Portugalský film, 1964
Dĺžka: 80 min.
V portugalčine s anglickými a slovenskými titulkami
Dokument/Dráma

Bývalý boxer Belarmino si v tomto filme zahral sám seba. Na kameru v detailnom zábere sa spovedá divákovi. Kamera ho sprevádza po jeho každodennej ceste farbistým Lisabonom- domov, za jeho rodinou, do práce v nočnom klube, ako aj na tréningoch a zápasoch. Film diváka uvedie do zákulisia sveta boxu a odhalí spoveď človeka, ktorý sa stal hrdinom preto, že chcel uniknúť hladu a pomôcť rodine. Belarmino je považovaný za dokument na vysokej umeleckej úrovni a teší sa aj veľkej diváckej priazni. Režisér Fernando Lopes tu spája svoje skúsenosti filmového kritika, dokumentaristu a tvorcu šotov, ale aj televízneho režiséra. K vysokej úrovni filmu prispel aj kameraman Augusto Cabrita, považovaný za jedného z najlepších portugalských kameramanov a fotografov obdobia 60. a 70. rokov. Jeho technika a citlivosť spolu s Lopesovou predstavivosťou a presnosťou tvoria rámec, ktorý ovplyvnil práce mnohých.

Späť na zoznam Chcem podporiť prípravu podobného podujatia Podporiť