×

Dňa 3. mája 2003 usporiadal Portugalský inštitút v aule Filologickej fakulty UMB v Banskej Bystrici prvý ročník Lusofesty, s podtitulom “večer priateľov lusofónnych krajín”, za prítomnosti významných hostí, medzi ktorými nechýbal veľvyslanec Angolskej republiky na Slovensku J. E. pán Domingos Cululo s manželkou, riaditeľ Slovenskej televízie pán Richard Rybníček, dekan Filologickej fakulty, doc. PhDr. Ján Vilikovský, CSc., zástupcovia brazílskej firmy Embraco, atď.



Lusofesta, ktorá sa konala tiež pri príležitosti ukončenia štúdia absolventov magisterského štúdia portugalčiny na FF UMB, bola venovaná trom lusofónnym krajinám: Portugalsku, Brazílii a Angole. Krajiny v krátkych prezentáciách s multimediálnym doprovodom predstavili práve študentky portugalčiny a zároveň členky Portugalského inštitútu. Medzi jednotlivými prezentáciami vystúpili “capoeiristi” zo súboru Abada Capoeira, tanečníci združenia PLOP s ukážkami “kizomby” a k prítomným prehovoril veľvyslanec Angolskej Republiky pán Domingos Cululo a riaditeľ Slovenskej televízie pán Richard Rybníček. Portugalský inštitút v krátkosti predstavila Zuzana Chudíková. Po oficiálnom programe, ktorý sa stretol s pozitívnymi a spontánnymi reakciami publika nasledovala latino párty, počas ktorej prítomných rozohrievali brazílske a africké rytmy. Hostia mali tiež možnosť ochutnať dobroty v podobe portugalského dezertu “arroz doce”, angolských koláčikov, portského vína a pravej brazílskej “caipirinhe” v miestnostiach venovaných jednotlivým krajinám.



Prvá Lusofesta, ako pilotné kultúrne podujatie Portugalského inštitútu, sa stretla s pozitívnymi reakciami hostí, ktorí prišli v hojnom počte. Okrem študentov, Bystričanov a hostí z celého Slovenska sa jej zúčastnili tiež Portugalci, Angolčania a Brazílčania študujúci, pracujúci či jednoducho žijúci na Slovensku, ktorí tiež uvítali podujatie pripomínajúce ich vlastné krajiny a kultúru. Prvou Lusofestou sme tak položili základ tradície, ktorá bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

Späť na zoznam Chcem podporiť prípravu podobného podujatia Podporiť