×

Nesporne najpopulárnejším športom v Portugalsku je futbal. Nie náhodou sú portugalskí hráči, známi svojou výbornou technikou a oku lahodiacou hrou, označovaní za “európskych Brazílčanov”. Futbal znamená pre Portugalcov asi to čo pre Slovákov ľadový hokej. Pri významných turnajoch alebo zápasoch klubov sa všetok život zastaví a všetci s napätím sledujú a fandia svojim futbalovým hviezdam. Aj slovenským športovým fanúšikom sú známe mená z minulosti či súčasnosti portugalského futbalu ako Eusébio, Teixeira, Jordão, Luís Figo, Nuno Gomes, João Pinto, Cristiano Ronaldo atď., rovnako ako mená najslávnejších portugalských futbalových klubov: Benfica Lisabon, Sporting Lisabon, FC Porto a Boavista Porto.

Význam Portugalska vo svete futbalu bol potvrdený aj rozhodnutím UEFA zorganizovať Majstrovstvá Európy v roku 2004 práve v Portugalsku. Všetko sa začalo v roku 1998, keď portugalská vláda a Portugalská futbalová federácia predložila UEFA prihlášku na usporiadanie finálového turnaja Majstrovstiev Európy 2004. Historické rozhodnutie zorganizovať turnaj práve v Portugalsku bolo prijaté v Aachene 12. októbra 1999. Už samotné podanie žiadosti Portugalska o zorganizovanie takéhoto turnaja viedlo k vytvoreniu priameho sloganu s jasným odkazom “We love football”, ktorý jednoznačne vystihuje vzťah Portugalcov k futbalu a ktorý sa odzrkadlil aj v logu EURO 2004 zobrazujúcom futbalovú loptu v srdci. Od rozhodnutia prešli dlhé mesiace príprav a rekonštrukcií štadiónov, ciest, infraštruktúry, informačných systémov atď. Zápasy budú prebiehať na desiatich zrekonštruovaných alebo nových štadiónoch v mestách Braga, Guimaraes, Porto, Aveiro, Coimbra, Leiria, Lisabon, Faro a Loulé (posledné dve mestá v regióne Algarve zdieľajú jeden spoločný štadión).

Každý významný futbalový turnaj má aj svojho maskota. Maskot EURO 2004 sa volá Kinas. Podľa jeho tvorcov sa narodil v malej zabudnutej dedinke v Portugalsku a do vienka dostal nadprirodzené futbalové schopnosti zdedené od takých velikánov ako bol Eusébio, Luís Figo atď. Zosobňuje všetky typické vlastnosti Portugalcov ako je vášeň pre futbal, otvorenosť, priateľskosť, má rád hudbu, zábavu, entuziazmus, zmysel pre humor atď. Krajina si pri tejto príležitosti najala v roku 2003 brazílskeho trénera Luiza Felipe Scolariho, aby ju podľa vzoru Brazílie priviedol k svetovému titulu.  Portugalsku sa na tomto podujatí naozaj darilo, dostalo až do finále, kde prehralo s Gréckom 0:1. Scolari zostal pri reprezenácii až do roku 2008, momentálne vedie brazílsky klub Palmeiras.

Portugalsko je momentálne na 5. moste v rankingu FIFA, najvyššie sa dostalo v roku 2010, keď dva mesiace kraľovalo na 3. mieste.

Z histórie

Prvý medzištátny zápas odohrala “Selecção Portuguesa”, teda reprezentácia Portugalska 18. decembra 1921 v Madride proti Španielsku. Zaujímavé je, že v tom čase sa v Portugalsku nehrala žiadna pravidelná celonárodná súťaž. Tak ako v prvom, aj v niekoľkých ďalších zápasoch so Španielskom sa reprezentácii Portugalska nepodarilo neprehrať. Podarilo sa jej to až v šiestom vzájomnom zápase v roku 1928, kedy sa medzi tradičnými rivalmi zrodila remíza. Svoje prvé víťazstvo však zaznamenala už v roku 1925, vo svojom prvom zápase proti prvému ďalšiemu súperovi a to Taliansku, ktoré porazila 1:0. Španielsko sa jej podarilo poraziť po prvýkrát až v roku 1937 (vo Vigu, 2:1). Najväčšie úspechy zaznamenal portugalský futbal na reprezentačnej úrovni v šesťdesiatych rokoch, v časoch, kedy v klubových súťažiach v Európe slávila úspechy Benfica Lisabon.

V tom čase bol najväčšou hviezdou Benfiky a reprezentácie Eusébio prezývaný “pantera negra” (čierny panter), ktorý sa narodil v Mozambiku. Vrcholom jeho kariéry bol svetový šampionát v Anglicku v roku 1966 na ktorom Portugalsko skončilo tretie a Eusébio sa s 9 gólmi stal najlepším strelcom. Eusébio je dodnes aj najlepším strelcom portugalskej reprezentácie, za ktorú skóroval celkom 41 krát, naposledy v roku 1973 (druhý je Luis Figo 30 gólmi, ďalšie však ešte môže pridať). Skvelú reprezentáciu malo Portugalsku aj v polovici osemdesiatych rokov keď v roku 1984 na Majstrovstvách Európy vo Francúzsku skončilo v semifinále s domácimi po predĺžení (2:3). V tom čase v nej hrali napr. Paulo Futre, Jordão, Chalana atď.

No a nakoniec významné úspechy dosahovala generácia z deväťdesiatych rokov s niektorými súčasnými hviezdami (Luis Figo, Rui Costa, Fernando Couto atď.) ktorá získala titul európskych a svetových šampiónov v juniorských kategóriách, ale v seniorskej kategórii na najvyššie priečky nedosiahla. Najlepší výsledok na Masjtrsovstvách sveta zaznamenalo portugalsko v roku 2006, keď v Nemecku získalo štvrté miesto po prehre s domácou reprezentáciou. Ako bolestné im diváci venovali cenu Najzábavnejší tím.

Portugalsko sa kvalifikovalo na Majstrovská Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine, kde v základnej skupine bojovalo proti Nemecku, Dánsku a Holandsku. Zo skupiny síce postupovali až z druhého miesta, v štvrťfinále si ale dokázali poradiť s českým tímom a postúpili do semifinále. V ňom podľahli neskorším majstrom sveta Španielom a vo finále sa zúčastnili už len v osobe hlavného rozhodcu – Pedra Proençu.

Národným štadiónom reprezentácie je Estádio Nacional v Oeiras a súčasným trénerom je Paulo Bento.

 

Národná liga

Hlavná futbalová súťaž v Portugalsku sa nazýva Primeira Liga, ktorej dominujú tímy ako Sport Lisboa e Benfica, Futebol Clube do Porto, and Sporting Clube de Portugal, takzvaná “Veľká trojka”. Primeira Liga bola založená v roku 1934 a v súčasnosti v nej pôsobí 16 tímov.

Najstarším klubom je Académica založená v roku 1876. Futebol Clube do Porto vznikol v roku 1906 ako aj Sporting Clube de Portugal. Sport Lisboa e Benfica bol založený v roku 1904 v lisabonskej štvrti Belém. Spomínané kluby sa tradične zastrešujú viaceré sporty, preslávil ich ale najmä futbal.

Aktuálnym šampiónom je FC Porto, ktoré získalo už 25. titul. V počte víťazstiev však naďalej vedie Benfica s 32 titulmi. Oba kluby vyhrali Ligu majtrov dvakrát. FC Porto v ročníkoch 1986/1987 a 2003/2004, Benfica v 1960/1961 a 1961/1962.

 

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť