×

Portugalsko je okrem iného aj krajina vynikajúcich vín, z ktorých najznámejšie a jedinečné sú vína portské (vinho do Porto), tzv. zelené vína (vinho verde) a vína z Madeiry. Známe a obľúbené aj u nás sú vína rosé (zn. Mateus), ktoré sú úspešným vývozným artiklom. Oblasti výroby vína v Portugalsku sú vyznačené a definované zákonom, ktorým je takto garantovaná kvalita jednotlivých druhov vín.
V posledných rokoch sa uznania dostáva aj vínam z regiónov Dão, Alentejo a ďalších.

Portské víno

Asi najznámejší portugalský produkt vôbec. Vyrába sa v približne 100 km oblasti stredného toku rieky Douro až po hranice so Španielskom na severe Portugalska, vinárskymi centrami oblasti sú Régua a Pinhăo. Portské víno je dezertné víno charakteristické vyšším obsahom alkoholu a bohatou, plnou chuťou. Dozrieva zvyčajne dva roky vo veľkých dubových sudoch (okrem vintage, ktoré dozrieva vo fľašiach), potom je plnené do fliaš. Je niekoľko druhov portského vína, ktoré sa rozdeľujú podľa spôsobu a doby dozrievania, miešania resp. finalizácie (tawny, ruby, branco, vintage).

Najlepšie “portské” sú tzv. vintage. V rokoch výnimočnej kvality portského môžu výrobcovia vína označiť svoje víno ako vintage, ale najskôr 18 mesiacov po zbere. Napĺňa sa do fliaš 6 mesiacov neskôr a začína sa tým dlhý proces dozrievania. Spravidla sa portské vintage vyskytujú iba tri krát v jednej dekáde a minimálna doba dozrievania je 15 rokov. Jedny z najlepších vintage portského sú z rokov 1970/1977.

Anglické názvy odrôd a značiek (Cockburn’s, Graham’s, Warre’s, Dow’s atď.) producentov portského vína nie sú náhodné. Celá história produkcie portského vína je od začiatku spojená s anglickými obchodníkmi, ktorí sa podieľali na jej rozvoji, vývoji metód výroby vína a samozrejme na obchode s ním.

 

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť