×

Barcelos je malé mestečko ležiace na pravom brehu rieky Cávado, 22 km západne od Bragy. Mesto bolo sídlom prvého portugalského grófstva a prvého vojvodu z Bragançy. Je známe svojim trhom keramiky a umeleckých remesiel, ale najviac ho preslávil legendárny kohút, ktorý sa stal portugalským národným symbolom. Každý štvrtok sa na námestí Campo da República koná Feira de Barcelos, trh, na ktorom sa dá kúpiť takmer všetko. Začína sa skoro ráno a popoludní sa pomaly upokojuje, takže najlepšie je prísť doobeda. Pre turistov je najzaujímavejšia keramika, najmä louça de Barcelos a krikľavé figúrky napodobňujúce diela Rosy Ramalhovej, miestnej hrnčiarky, ktorá sa stala známou v 50-tych rokoch 20. storočia. Oblasť Barcelos je jedným z najvýznamnejších centier ľudového umenia v krajine, takže na trhu nájdete aj výšivky, čipky, prútené košíky (najčastejšie dva typy –canastrasaçafates), drevené tácky, lyžice, vidličky a detské hračky, tamancos – topánky, ktoré nosili sedliaci, obrusy, vankúše, posteľnú bielizeň, ručne tkaný tovar a množstvo ďalších výrobkov. Všadeprítomný je aj kohút, nájdete ho na utierkach, príveskoch na kľúče, v keramickej forme vo všetkých veľkostiach. Okrem trhu je v meste aj niekoľko obchodov s remeselnými výrobkami. Vynikajúce je Centro Artesanato vo veži Torre de Menagem, kde sa dajú kúpiť diela Julie Ramalhovej, vnučky Rosy Ramalhovej.

 

Legenda o kohútovi

Legenda je zo 16. storočia a hovorí o pútnikovi, ktorý bol na ceste do Santiaga de Compostela a keď prechádzal cez Barcelos, obvinili ho z krádeže. Pútnik bol odsúdený na smrť obesením. Jeho posledným želaním bolo hovoriť so sudcom. Sudca sa práve chystal dať si k obedu pečeného kohúta a pútnik vyhlásil, že na dôkaz jeho neviny kohút vstane z taniera a zakikiríka. Nikto mu neveril a všetci sa smiali a kohúta sa nikto ani nedotkol. Keď sa začala poprava, kohút skutočne vstal a zakikiríkal. Už nikto nepochyboval o nevine pútnika. Sudca sa hneď ponáhľal na popravisko, kde našiel pútnika živého vďaka uvoľnenej slučke. Okamžite ho prepustili a ten mohol pokračovať vo svojej ceste.

 

Bairro Antigo (Stará štvrť)
Najzaujímavejšie pamiatky sa nachádzajú pri gotickom moste cez rieku Cávado.

Solar dos Pinheiros – nádherný gotický dom z roku 1448, ktorý ma na krídlach trojposchodové veže.

Igreja Matriz – Kostol postavený v 13. storočí, modifikovaný v 16. a 18. storočí. Fasáda je veľmi jednoduchá, portál je románsky. V interiéri sú zaujímavé pozlátené barokové kaplnky a na stenách azulejos z 18. storočia.

Pelourinho – Gotický pranier so šesťhranným stĺpom a žulovým lampášom na vrchole.

Antigo Paço do Condes de Barcelos – Ruiny grófskeho paláca z 15. storočia, ktorý bol poškodený pri zemetrasení v roku 1775. Teraz je v ňom Museu Arqueológico, ktoré pod šírim nebom vystavuje kamenné kríže, tesané erby a slávny exponát Cruzeiro do Senhor do Galo, kríž, ktorý údajne vytvoril pútnik z povesti o kohútovi. Múzeum je otvorené 9:00-12:00/14:00-17:00.

Igreja de Nossa Senhora do Terço – Na severnej strane námestia Campo da República. Kostol bol súčasťou benediktínskeho ženského kláštora, ktorý bol založený v roku 1707. Steny lode sú pokryté azulejos z 18. storočia, ktoré zobrazujú príbehy zo života sv. Benedikta.

Igreja do Bom Jesus da Cruz – Kostol z roku 1705 s pôdorysom gréckeho kríža. Navrhol ho pravdepodobne Joao Antunes, architekt lisabonského kostola Igreja de Santa Engrácia.

Museu da Olaria – Múzeum hrnčiarstva, ktoré vystavuje diela mnohých portugalských regionálnych štýlov. Otvorené je 10:00-12:30/14:00-18:00 okrem pondelka. Nájdete ho neďaleko Igreja de Matriz, na ulici Rua Cónego Joaquim Gaiolas.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť