×

Panoias @ pt.wikipedia.org

Nad sútokom riek Cabril a Corgo sa nachádza Vila Real, univerzitné a priemyselné mesto, ktoré je hlavným mestom kraja. Bolo založené v roku 1272 a v súčasnosti má okolo 17 000 obyvateľov, jeho populácia však narastie až o 40 percent počas akademického roka. Asi najznámejším rodákom je Diogo Cão, moreplavec, ktorý v roku 1482 doplával ústiu rieky Kongo.

Na hlavnej triede, Avenida Carvalho Araújo, stojí gotická katedrála (Sé) z roku 1427, ktorá bola postavená pre kráľa Joãa I. Pôvodne slúžila ako kostol dominikánskeho kláštora. Ostatné budovy zhoreli v polovici 19. storočia. Na Rua Central sa nachádza kostol Capela Nova s barokovou fasádou, ktorá je pripisovaná Niccolovi Nasonimu. Vo vnútri sa nachádzajú azulejos zo 17. storočia.

5 km na severovýchod od Vila Real leží skalný chrám Panóais, kde Rimania robili obete svojim bohom. 6 km na západ sa nachádza dedina Bisalhaes, ktorá je známa svojou čiernou a tmavošedou keramikou, ktorá za zafarbuje dymom z dreva počas pomalého pálenia.

Casa de Mateus

Solar de Mateus @ pt.wikipedia.orf

Tento palác je považovaný za jednu z najreprezentatívnejších barokových stavieb v Portugalsku. Presný dátum stavby nie je známy, ale vie sa, že ho prvej polovici 18. storočia nechal postaviť António José Alvares Botelho Mourão (1688-1746), ktorý bol tretím Morgadom de Mateus. Neexistujú ani záznamy o tom, kto bol architektom tejto stavby, ale Robert Smith, profesor University of Columbia a jeden zo špecialistov na portugalský barok pripísal autorstvo Niccolovi Nasonimu, ktorý postavil niekoľko stavieb v tomto regióne a bol tiež architektom kostola Igreja da Cumieira, vzdialeného 8 km, a postaveného na objednávku Antónia José Botelha Mourãa v roku 1739.

Palác je obklopený nádhernými záhradami. V interiéri vynikajú drevené vyrezávané stropy, nábytok z rôznych období, maľby zo 17. a 18. storočia, keramika a knižnica s významným vydaním Os Lusíadas z roku 1817, ktoré obsahuje rytiny popredných umelcov z toho obdobia. Zážitkom pre turistov je obrovský tunel z tvarovaných cédrov v záhradách paláca. Tunel je 35 metrov dlhý a 7 metrov vysoký. Záhradníci ho zastrihávajú s pomocou špeciálnych veľkých rebríkov.

Solar de Mateus sa preslávil aj tým, že sa nachádza na vinete známeho vína Rosé. Aj keď toto sa nevyrába v paláci, ale vyrába ho neďaleko sídliaca spoločnosť Sogrape. Majitelia paláca robia aj vlastné víno a džem, ktoré si môžete kúpiť v obchode v komplexe budov.

Poznámka k názvu: v Portugalsku sa pre tento palác používajú dva názvy, Solar de Mateus (solar znamená palác) alebo Casa de Mateus (casa znamená dom). Častejšie sa používa Casa de Mateus, ale ak sa vám páči Solar, môžete ho používať.

 

Parque Natural de Alvão

Parque Nacional de Alvao @ www.panoramio.comTento prírodný park sa rozprestiera na západných svahoch Serra de Alvão, medzi Vila Real a Mondim de Basto, na ploche 72 km2. Správa parku je vo Vila Real a informácie o parku môžete získať aj v Mondim do Basto. Adresy, telefóny, otváracie hodiny nájdete na tejto stránke v rámčeku vpravo alebo na stránke Múzeá a galérie. V parku môžete vidieť potápky, vydry a jastrabov. Juhovýchodne od Mondim de Basto sa nachádza asi 800 ročná dedina Ermelo, kde uvidíte množstvo tradičných domov s bridlicovými strechami a espigueiros. Espigueiros sú drevené alebo kamenné sýpky, ktoré sa podobajú na hrobky. Stoja na stĺpoch a po bokoch majú otvory, ktorými dovnútra prúdi vzduch. Je v nich ideálna teplota a vlhkosť a dovnútra sa nemôžu dostať hlodavce.

Medzi dedinami Ermelo a Lamas de Olo sa na rieke Olo nachádza zaujímavý vodopád Fisgas de Ermelo. Výlet k vodopádu je asi 9 kilometrový výstup. Podrobnejšie informácie o tom, ako sa tam dostať, získate v Mondime.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť