×
Terreiro do Paco @ pt.wikipedia.org

Vila Viçosa je malé mestečko v Alentejo, neďaleko španielských hraníc, ktoré sa stalo obľúbeným sídlom kráľovského rodu Bragançovcov. Svoje meno dostalo po dobytí mesta od Maurov v roku 1226, val viçosa znamená úrodné údolie. V roku 1442 bol Afonso, ľavoboček kráľa Jána I., vymenovaný za vojvodu z Bragançy a onedlho nato Bragançovci získali vo Vila Viçosa rozsiahly nehnuteľný majetok. Od roku 1461 im slúžil ako sídlo miestny hrad. Štvrtý vojvoda Jaime začal v roku 1501 budovať Paço Ducal (vojvodský palác), ktorý sa po dokončení stal novým sídlom Bragançovcov. V roku 1640 bol ôsmy vojvoda vymenovaný za kráľa a Bragançovci potom vládli v Portugalsku 270 rokov.

Vila Viçosa patrí k trojici takzvaných “mramorových miest” (ďalšie sú Estremoz a Borba), ktoré získali toto pomenovanie podľa toho, že v okolí sa ťaží kvalitný mramor a ich domy, paláce, kostoly sú vykladané bielym mramorom.Paco Ducal @ pt.wikipedia.org

Námestiu Terreiro do Paço dominuje 110 metrov dlhé priečelie paláca Paço Ducal. Palác si môžete pozrieť len so sprievodcom, ktorý vám ukáže kráľovské komnaty,kuchyňu, klenotnicu a knižnicu. Strop v Sala dos Duques zdobia portréty všetkých vojvodov z Bragançy. Na stenách visia tapisérie s výjavmi zo života Achilla. V obrovskej kuchyni sa kedysi pripravovali jedlá pre niekoľko stoviek ľudí. Nábytok v paláci nie je príliš zaujímavý, pretože najlepší nábytok si so sebou odviezol do Lisabonu João IV. po svojom zvolení za kráľa v roku 1640 a ďalší nábytok si odviezla v roku 1807 kráľovská rodina pri svojom úteku do Brazílie. K palácu patria aj Múzeum kočovMúzeum zbraní, do ktorých sa platí vstupné zvlášť. Keď budete z paláca vychádzať, prejdete cez bránu Porta do Nó, ktorá je vyzdobeNossa Senhora do Conceicao @ pt.wikipedia.orgná uzlami (nó znamená uzol), symbolom vojvodov z Bragançy.

Vonku nájdete Convento das Chagas de Cristo, renesančný kláštor, ktorý založila druhá manželka vojvodu Jaimeho v roku 1530. Dnes je v ňom luxusná pousada, kde sa môžete ubytovať.

Na kopci nad námestím sa vypína hrad, ktorý dal postaviť Dom Dinis. Na hrade nájdete Museu da Caça (lovecké múzeum) s množstvom loveckých trofejí, z ktorých mnohé ulovili vojvodovia v 2000 hektárovom loveckom revíre na sever od Vila Viçosa. Neďaleko sa nachádza kostol Nossa Senhora de Conceição zo 14. storočia so zaujímavou sochou Panny Márie. João IV. ju pri zasadaní parlamentu v roku 1646 stanovil patrónkou Portugalska a po tejto ceremónii už žiadny z portugalských panovníkov nenosil korunu.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť