×

  • Pravidlom číslo jeden je zásobiť sa hotovosťou. Hoci v hlavnom meste Bissau nájdete zopár bankomatov, ktoré akceptujú zahraničné karty, nie všetky však fungujú. Eurá a doláre si za západoafrické CFA franky zmeníte v bankách v Bissau. V prípade nutnosti sa v hlavnom meste nachádza aj Wester Union, ktorá prijíma peňažné prevody. Denný rozpočet sa pohybuje okolo 50 €. Ceny ubytovania sú vysoké najmä pre nedostatok elektriny a potrebu generátorov. Lacné – budget – ubytovania sú preto zriedkavé a stredná cenová skupina neoplýva luxusom.
  • Na vstup do krajiny potrebujete víza. Bohužiaľ, zastupiteľstiev Guiney-Bissau je v Európe len päť – v Paríži, Bruseli, Moskve, Ženeve a Lisabone. Pre cestovateľa, ktorý si chce zaistiť víza ešte pred cestou, je najvýhodnejšie vybaviť si víza v Lisabone (www.republica-da-guine-bissau.org/servicos.php), odkiaľ do Bissau lieta linka TAP. Na získanie víz potrebujete pas platný aspoň 6 mesiacov po návrate, dve fotografie, spiatočnú letenku a medzinárodný očkovací preukaz. Poplatok je 60€. Vybavenie víz trvá 8 pracovných dní, platia 45 dní. Pre občanov krajín, kde sa nenachádza zastupiteľstvo Guiney-Bissau, sú k dispozícii víza on arrival na letisku v Bissau. Túto informáciu si ale pred odchodom radšej overte.
  • Cesta do Guiney-Bissau si takisto vyžaduje návštevu kliniky cudzokrajných chorôb, kde do vás napichajú celé spektrum očkovacích látok a pridajú k tomu balíček antimalarík. Očkovanie proti žltej zimnici (yellow fever) je povinné. Lekárne a lieky v Guinei- Bissau sú zriedkavé a preto sa predzásobte doma.
  • Priame lety z Európy do Bissau (Medzinárodné letisko Osvalda Vieiru) s odletom z Lisabonu ponúka letecká spoločnosť TAP (www.flytap.com). Cena spiatočnej letenky sa pohybuje okolo 800€. Ďalšia možnosť je letieť do senegalského Dakaru. Odtiaľ vás do Bissau prepraví kapverdská spoločnosť TACV (www.flytacv.com) za približne 350€ alebo senegalská spoločnosť  Senegal Airlines (www.senegalairlines.aero) za 300€. Novinkou je spoločnosť Royal Air Maroc (www.royalairmaroc.com), ktorá ponúka lety z Lisabonu už od 600€.
  • V Guinei-Bissau pôsobia traja mobilní operátori: GUINETEL GTM, MTN e ORANGE a všetci poskytujú službu roaming. Pred odletom sa však radšej informujte u svojho operátora, či má v krajine pokrytie roamingom. V Bissau sa nachádza zopár internetových kaviarní a wi-fi hotspotov, mimo hlavného mesta na internet radšej zabudnite. Zástrčky sú rovnaké ako na Slovensku.
Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť