×

Cecília Meireles (1901-1964) bola poetka, profesorka, pedagogička a novinárka, ktorej lyrická poézia je vysoko osobná má dôležité postavenie v rámci brazílskej literatúry XX. storočia.

Keďže už v útlom detstve sa stala sirotou, vychovávala ju stará mama z matkinej strany. Ako 9-ročná začala písať poéziu, v 16-tich sa stala učiteľkou a o dva roky neskôr odštartovala svoju literárnu kariéru so zbierkou Espectros, čo je zbierka sonetov v symbolistickom duchu. I keď sa autorka radí do prvej fázy modernizmu v Brazílii, v jej tvorbe nájdeme stopy symbolizmu, klasicizmu, gongorizmu, romantizmu, parnasu, realizmu a surrealizmu, vďaka čomu je jej poézia je považovaná za nadčasovú.

Dvadsiate roky sú pre brazílsku literatúru akousi revolúciou, na ktorej sa Cecília nezúčastňuje, pretože módne trendy ako voľný verš, či využívanie hovorového štýlu, sú jej málo blízke. Práve s dielami Nunca mais a Poema dos Poemas sa zaradila do modernizmu. V rokoch 1925-1939 sa venuje docentskej kariére a publikuje detské knihy. Zároveň zakladá Detskú knižnicu v Rio de Janeiro (1934), prvú svojho druhu v celej Brazílii. Od tohto roku vyučovala brazílsku literatúru v Portugalsku (Lisabone a Coimbre). Autorka publikovala až do smrti, veľa krát sa inšpirovala cestami, ktoré podnikla, novými kultúrami, zvykmi, spôsobmi bytia. Tieto skúsenosti zachytávala vo svojej lyrickej próze. Okrem toho písala prózu s folklórnym a pedagogickým námetom.

Cecília Meireles nebola len vynikajúcou poetkou, ale aj významnou pedagogičkou a prekladateľkou. Ako pedagogička presadzovala vzdelávacie reformy v Brazílii, podporovala vznik detských knižníc, prednášala brazílsku literatúru na federálnej univerzite v Rio de Janeiro, v Portugalsku, na Texaskej univerzite v USA. Napísala množstvo článkov do novín a bola šéfredaktorkou vzdelávacej sekcie novín Diário de Notícias. Do portugalčiny preložila diela Maeterlincka, Lorcu, Anouilha, Ibsena, Thákura, Rilkeho, Virginie Woolfovej a Puškina.

 

Literárna tvorba:

Espectros 1919
Nunca mais 1923
Poema dos Poemas 1923
Viagem 1939
Vaga música 1942
Mar absoluto e Outros poemas 1945
Retrato natural 1949
Romanceiro da Inconfidencia 1953
Metal rosicler 1960
Solobmra 1963
Ou isto ou aquilo (poézia – detská tematika) 1964
Girofle, gironfla 1956
Escolha seu sonho (próza) 1964
Canções
Romance de Santa Cecília
Poemas escritos na India 1962
Inéditos 1968

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť