×

Bebel Gilberto pochádza z veľmi významnej hudobnej rodiny. Jej otcom je João Gilberto, tvorca bossanovy a matkou speváčka Miúcha, sestra význačného skladateľa a speváka Chica Buarqua. Bebel sa narodila v roku 1966 v New Yorku, kde v tom čase žili jej rodičia. Spievať začala veľmi skoro. Jej prvou učiteľkou spevu bola jej vlastná matka. V detstve nahrala vokály na niekoľkých platniach pre deti. Ako deväťročná vystúpila po prvý krát na koncerte v Carnegie Hall spolu so svojou matkou a Stanom Getzom.

V roku 1986 vydala svoju debutovú EP platňu, na ktorej sa objavil jeden z najväčších hitov 80-tych rokov v Brazílii Preciso Dizer Que Te Amo. O desať rokov neskôr urobila speváčka Adriana Calcanhotto cover verziu ďalšej piesne z tejto platne a skladba Mais Feliz sa stala ďalších veľkým hitom. Obe tieto piesne napísala spolu s veľkým básnikom Cazuzom, ktorý v roku 1990 zomrel na AIDS ako 32-ročný, skôr než sa jeho sláva mohla dosť za hranice Brazílie.

V roku 1991 sa presťahovala z Ria, kde vyrastala, do New Yorku, v ktorom sa narodila. Tam začala spolupracovať s umelcami ako Arto Lindsay, David Byrne, Nana Vasconcelos, Romero Lumambo. Vystupovala v kluboch a objavila sa v kontroverznom videoklipe Fora da Ordem Caetana Velosa. V roku 1998 vystúpil po desiatich rokoch v New Yorku jej otec a Bebel si s ním zaspievala duet. Potom sa presťahovala do Londýna, pretože bola unesená tým, ako ľudia v Európe milujú Brazílsku hudbu.
Na sklonku storočia začala pracovať na svojej prvej sólovej platni a v roku 2000 vyšla platňa Tanto Tempo, na ktorej sa významne ako producent a aranžér podieľal Suba, srbský hudobník, ktorý od začiatku 90-tych rokov žil a tvoril v Brazílii. Napriek tomu, že je z slávnej hudobnej rodiny a spievala už od detstva, svoju prvú sólovú platňu vydala až vo veku 34 rokov. Ona sama povedala, že je ťažké byť umelcom v umeleckej rodine. V Brazílii od nej každý veľa očakával a pod takým tlakom bolo naozaj ťažké niečo vytvoriť. Kvôli tomu sa aj presťahovala do New Yorku. Čakanie však stálo za to a výsledkom je vynikajúca platňa, ktorou sa Bebel dostala do pozície dôležitej priekopníčky integrácie klasickej brazílskej bossanovy a popu s elektronickou hudbou. V roku 2001 vyšla platňa Tanto Tempo Remixes, na ktorej sú remixy skladieb z prvej platne. Na jar roku 2004 vyšla Bebel nová platňa.

 

Bebel Gilberto a Slovensko

Bebel Gilberto vystúpila 20. októbra 2000 na Jazzových dňoch v Bratislave. Tento koncert je dôležitý pre túto stránku, pretože na ňom sa traja zo zakladajúcich členov Portugalského inštitútu dohodli na vzniku webovej stránky, ktorá by informovala o Portugalsku a Brazílii a ich kultúrach.

 

Diskografia

Tanto Tempo Six Degrees 2000
Tanto Tempo Remixes Six Degrees 2001
Bebel Gilberto Six Degrees 2004

 

Oficiálna stránka

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť