×

(16. marec 1955, Rio de Janeiro)

Pochádza z filmárskej rodiny a je synom Lucy a Luiza Carlos Barretovcov, ktorí spolu založili produkčnú spoločnosť pod názvom “ Produtora LC Barreto”. Táto spoločnosť produkovala, alebo koprodukovala filmy, ktoré mali obrovský národný, ale i medzinárodný úspech. Spoločnosť už na trhu pôsobí úspešných 40 rokov.

Práve vďaka rodinnému zázemiu pričuchol Barreto k filmovému umeniu a kamere vo veľmi mladom veku. Kuriózne je, že svoj prvý celovečerný film pod názvom Tati, a Garrota, natočil vďaka finančnej podpore svojej babky.
V 19-tich rokoch natočil film Dona Flor a jej dvaja muži, na základe literárnej predlohy Jorgea Amada. Tu dokázal namiešať v primeraných dávkach humor so zmyselnosťou, až sa mu podarilo to, že film dosiahol najvyšší počet návštevníkov. Hovorí sa, že jeho návštevnosť prekonal až film Titanic v roku 1990.:) a z brazílskych domácich filmov až filme Tropa de Elite 2, v roku 2010. Týmto si film držal celých 34 rokov najväčšiu návštevnosť. Neskôr bol aj sfilmovaný v mini sériách pre brazílsky kanál TV Globo.

Za spomínaný film zároveň získal cenu Kikito za najlepšiu réžiu na festivale v Granade, v roku 1977.

9 rokov žil v Spojených štátoch a tu debutoval filmom Assasinato sob duas bandeiras, v roku 1990. Vo filme hrala aj jeho bývalá manželka Army Irving (bývalá manželka Stevena Spielberga) Túto herečku do svojich filmov obsadil viackrát.

V roku 1996, keď sa vrátil do Brazílie, natočil film O Que É Isso, Companheiro?, ktorý získal úspech aj vďaka výbornému obsadeniu (Fernanda Torres a Pedro Cardoso, Fernanda Montenegro, okrem iných) a bol nominovaný na Oscara za najlepší zahraničný film. Film bol natočený podľa literárnej predlohy rovnomennej knihy Fernanda Gabeiru, kde sa mieša fikcia s reálnymi faktami, ktoré sa odohrali v septembri roku 1969. I preto bol film distribuovaný v USA pod názvom Four Days in September.

Za zmienku stojí aj romantická komédia Bossa Nova, z roku 2000, kde sú hlavnými prvkami príbehu Rio a brazílska populárna hudba 60-tych rokov, teda štýl bossa nova. Film bol uvedený aj na festivale v Berlíne, v roku 2000 ako nesúťažný film.

FILMOGRAFIA

2008 – Última Parada 174 (Last Stop 174)

2007 – Caixa Dois

2004 – O Casamento de Romeu e Julieta (Romeo and Juliette are Getting Married)

2003 – View From the Top(Voando Alto) (s Gwyneth Paltrow)

2000 – Bossa Nova

1998 – One Though Cop (Entre o Dever e a Amizade)

1997 – O Que É Isso, Companheiro? (For Days in September)

1995 – Carried Away (Atos de Amor)

1992 – The Heart of Justice (O Coração da Justiça) – film pre TV

1990 – A Show of Force (Assassinato sob Duas Bandeiras)

1982 – Gabriela, Cravo e Canela

1978 – Dona Flor e Seus Dois Maridos

1972 – Tati

OCENENIA

1997 – Cena za najlepšiu réžiu na festivale v Granade za film Kikito

1998 – Nominácia na Oscara za najlepší zahraničný film s filmom O Que é Isso, Companheiro? (For Days in September)

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť