×

Univerzita v Coimbre je najstaršou univerzitou v Portugalsku. Bola založená v roku 1920 a momentálne má okolo 22 tisíc študentov, pričom každoročne ich sem na Erasmus príde viac ako 500. Najviac z nich študuje na Filozofickej fakulte (Faculdade de Letras) a Ekonomickej fakulte (Faculdade de Economia). Univerzita má spolu 8 fakúlt v piatich rôznych areáloch (tzv. Pólos).

Pólo I sa nachádza v historickej časti na univerzitnom kopci (Alta). Nájdete tu Filozofickú fakultu (Faculdade de Letras), Lekársku fakultu (Faculdade de Medicina), Právnickú fakultu (Faculdade de Direito), Katedry architektúry, fyziky, matematiky, chémie, geografie a biológie Fakulty vedy a techniky (Faculdade de Ciências e Tecnologia) a Fakultu psychológie a pedagogiky (Faculdade de Psicologia e Ciências da Educação). Okrem toho tu sídli rektorát (reitoria) a referát medzinárodných vzťahov (DRI – Divisão de Relações Internacionais).

Kantíny

Pokiaľ sa na univerzitu vyberiete z námestia Praça da República, kde sa začínajú všetky nočné záťahy, musíte zdolať 150 schodov – escadas monumentais. Pod nimi sa nachádzajú dve kantíny – modrá (azul) napravo a žltá (amarela) naľavo. V modrej kantíne sa môžete najesť buď hore za 2,40€ (v cene je polievka, hlavné jedlo, dezert, ovocie a voda) alebo dole v sále “grelhados”, kde ponúkajú grilované špeciality. Žltá kantína ponúka na výber tiež menu za 2,40 €, plus sa tu nachádza aj vegetariánska kuchyňa. Ďalšie dve kantíny sa nachádzajú priamo v univerzitnom areáli. Jedna je v budove Katedry chémie a fyziky (prvá budova naľavo od sochy d. Dinisa) a druhá v budove rektorátu (prvá budova napravo od sochy d. Dinisa). Výhodou kantín je, že okrem obeda (12.00 – 14.30) ponúkajú aj  raňajky (8.00 – 10.00) a večere (19.00 – 21.30), niektoré dokonca varia aj cez víkendy.

 

Referát medzinárodných vzťahovwww.uc.pt/en/driic

DRI sa nachádza v budove rektorátu na druhom poschodí. DRI bude prvé miesto, ktoré navštívite po príchode. Dostanete tu potvrdenie o návšteve školy, s ktorým pobežíte do Loja do Cidadão prihlásiť sa na prechodný pobyt. Následne si so sebou na DRI prineste pár fotiek, nech vám môžu vydať študentskú kartu – ISIC to síce nie je, ale na zľavy stačí. Najťažšou misiou je ale zápis predmetov. Na DRI dostanete formulár, kam si zapíšete názvy hodín, ktoré plánujete absolvovať – tento formulár, tzv. learning agreement vám musí podpísať koordinátor vašej portugalskej A slovenskej fakulty. Jedinou útechou je, že preposielanie dokumentov rieši DRI. Kontaktnou osobou pre prichádzajúcich študentov je Regina Freitas (intstudy@ci.uc.pt).

 

ESN centrum

Keď prídete do Coimbry, nezabudnite sa v ESN centre (Rua Antero de Quental 194) zastaviť pre free SIM kartu Vodafone Yorn Extravaganza. Vďaka nej si budete so spolužiakmi volať a posielať správy zadarmo. ESN tiež organizuje rôzne akcie a výlety.

 

Pólo II

Pólo II sa nachádza v časti mesta nazývanej Pinhal de Marrocos (doslova marocký smrekový les). Nájdete tu zvyšné katedry Fakulty vedy a techniky (katedry inžinierstva, elektrotechniky a informatiky). Študentom sú k dispozícii internáty, kantíny a výskumné strediská.

Pólo III

V areáli pólo III sídli Farmaceutická fakulta (Faculdade de Farmácia) a nová budova Lekárskej fakulty (Faculdade de Medicina). Tiež sa tu nachádza Univerzitná nemocnica HUC s 24-hodinovou pohotovosťou, jedna kantína a internát.

Okrem troch hlavných Pólos má univerzita ešte dve sídla. V časti Celas sa nachádza Ekonomická fakulta (Faculdade de Economia) s jedným internátom a kantínou. Na opačnej strane rieky Mondego je zase Fakulta telovýchovy a športu (Faculdade de Ciências do Desporto e Educação Física).

 

Štúdium

Pokiaľ vám bude šťastie priať, pred začiatkom semestra môžete zadarmo absolvovať intenzívny kurz portugalčiny. Väčšinou sa koná prvé dva septembrové týždne – ak sa chcete zapojiť, musíte prísť na začiatku. Kurz má 2 úrovne, takže aj pokročilí sa niečo naučia J. Počas semestra si študenti môžu zvoliť predmet Portugalský jazyk (Língua Portuguesa) level 1 – 4. Vyššie úrovne musia počítať s rannými hodinami J. Základné pravidlo vyučovanie znie, že hodina sa začína 15 minút po oficiálnom začiatku. Jednoducho akademická 15-minútovka v portugalskom poňatí. Ďalšiou vychytávkou je možnosť vybrať si medzi priebežným (avaliação contínua) alebo koncoročným hodnotením (avaliação final). Pokiaľ si vyberiete prvú možnosť, musíte absolvovať 75% hodín (a teda máte nárok na 7,5 vymeškaných hodín) a prejsť priebežnými testami. Pokiaľ si vyberiete druhú možnosť, v škole sa celý semester nemusíte ukázať, stačí, že sa dostavíte na záverečný test. Ktorý, že vraj, je neporovnateľne ťažší ako testy priebežné. Neverte tomu. Keďže väčšina hodín je v portugalčine, občas vás niektorí profesori poprosia, aby ste si zvolili možnosť číslo 2 – vy sa nebudete trápiť tým, že nerozumiete, oni sa nemusia trápiť s angličtinou. Najmä keď ste jediný zahraničný študent v triede. Hodnotí sa známkami 1-20, predmet úspešne absolvujete s 9,5. Nezúfajte, ak sa budete pohybovať medzi 16-18, viac akoby ste ani dostať nemohli a v prepočte na slovenské známky je to stále Ačko.

 

Ubytovanie

Coimbra ponúka 3 typy ubytovania. Internáty (residências universitárias), študentské domy (repúblicas) a byty (apartamentos). Zahraniční študenti môžu na internátoch ostať max. 30 dní, potom si musia nájsť vlastné ubytovanie. Pokiaľ chcete mať prvých 30 dní istotu, že budete mať kde spať, musíte sa na internát nahlásiť už v prihláške na Erazmus. Zahraniční študenti si ale väčšinou nájde izbu (quarto) alebo byt, kde bývajú s ďalšími erazmákmi. Cena za izby sa pohybuje od 100€ – 250€, často v nej ale nie sú započítané energie, počítajte teda s ďalšími 20€ – 30€. Nezabúdajte, že portugalské domy nemajú kúrenie, izby sú vybavené maximálne elektrickými ohrievačmi, takže buď vám v zime príde vysoký účet za elektrinu alebo budete mrznúť. Nájom sa platí mesačne, resp. ako sa dohodnete s domácim.

 

Doprava

Pokiaľ si nájdete ubytovanie pri univerzite, dopravu potrebovať nebudete. Do odľahlejších častí mesta (a teda ku všetkým nákupným centrám) sa dostanete autobus. Jedna jazda stojí 1,60€, oplatí sa preto kúpiť lístok na 11 jázd za 6,40€. Bicykle tu moc nefičia, keďže univerzita je postavená na kopci. Taxíky stoja na Praça da República, objednať sa dajú na čísle 00351 239 499 090. Pokiaľ budete chcieť vyraziť mimo Coimbry alebo sa do Coimbry potrebujete dostať, autobusové spojenia nájdete na stránke Rede expressos a vlakové na stránke CP.

 

Zdravie

Univerzita poskytuje všetkým zahraničným študentom z EÚ zdravotnú starostlivosť zadarmo. Potrebujete k tomu len Európsky preukaz zdravotného poistenia a portugalskú študentskú kartu. Pri prvej návšteve vám bude pridelené číslo, podľa ktorého vás budú viesť v databáze. K lekárovi sa treba ale dopredu objednať, keďže je tam väčšinou nával. V prípade akútnych problémov skočte na pohotovosť v areáli Pólo III. Pokiaľ neviete po portugalsky, zoberte si radšej niekoho so sebou. Na recepcii iba nahláste, s čím máte problém a oni vám už pridelia farebný náramok podľa vážnosti prípadu. Ošetrenie si však musíte zaplatiť (do 10€), preto sa oplatí vybaviť si pred cestou komerčné cestovné poistenie.

 

Nočný život

Nočný život je neoddeliteľnou súčasťou štúdia v Coimbre. Človek má občas pocit, že len pre (alebo kvôli?) nemu si tu študenti robia bakalára 6 rokov. Nočné výjazdy začínajú neskôr ako na Slovensku – pred polnocou nájdete ľudí akurát tak na večernej kávičke alebo pive na Praça da República. Dôležité slovíčka v tomto prípade sú fino (malé pivo) a caneca (veľké pivo). Po úvodnom kole na námestí študenti zamieria do barov. Najobľúbenejšie miesta erasmákov sú Bigorna Bar, Tapas Bar, Bar da Associação Académica de Coimbra, Shots Bar, Rugby Bar a ďalšie. O 4 ráno, keď sa bary zatvoria, sa zábava presúva do klubov. Medzi klasiky patrí Via Latina a Noites Longas len pár metrov od námestia.

 

Praxe v Coimbre

Praxe je súbor portugalských tradícií a zvykov príznačný najmä pre vysokoškolskú komunitu, ktoré siahajú až do stredoveku. Základom je snaha uviesť prvákov (caloiros) do akademického života a ukázať im tradície príslušnej univerzity. Hlavným mottom je Dura Praxis, Sed PraxisPraxe je tvrdá, ale je to praxe, čo si viacero ľudí vysvetľuje po svojom. V poslednom čase sa začínajú množiť názory proti diskriminujúcim a potupných praktikách praxe, napriek tomu tá naďalej zostáva každodennou súčasťou študentského života.

Praxe má niekoľko významných pilierov respektíve udalostí, ktoré sa stali tak populárne, že sa ich zúčastňujú nielen študenti Univerzity v Coimbre, ale aj mladí ľudia z celého Portugalska. Najvýznamnejším podujatím je Queima das Fitas (pálenie stužiek), ktorá sa pravidelne koná začiatkom mája pri príležitosti konca letného semestra a začiatku skúškového obdobia. Trvá osem dní a každý z nich je venovaný inej fakulte a jej farbe: Filozofickej (Letras) – tmavomodrá, Právnickej (Direito) – červená, Lekárskej (Medicina) – žtá, Prírodovedeckej a technickej (Ciências e Tecnologia) – bledomodrá a biela, Farmaceutickej (Farmácia) – fialová, Ekonomickej (Economia) – červená a biela, Psychologickej a Pedagogickej (Psicologia e Ciências da Educação) – oranžová a Telovýchovnej (Ciências do Depsorto e Educação Física) – hnedá. Počas celého týždňa sa v meste konajú rôzne slávnosti, pričom najnavštevovanejšou sú jednoznačne nočné koncerty na druhom brehu Mondega v takzvanom Quimódrome. Queima das Fitas sa symbolicky začína nočnou serenádou (Serenata Monumental) na schodoch Starej katedrály (Sé Velha), kde študentská skupina (tuna académica) zahrá a zaspieva typické portugalské fado. Vrcholom Quima das Fitas je ale študentský sprievod alegorických vozov Cortejo, ktorý sa začína v hornej časti mesta (Alta) pri rektoráte Univerzity v Coimbre a pomaly zostupuje k Námestiu republiky (Praça da República) až do dolnej časti mesta (Baixa) k rieke Mondego. Ešte predtým však končiaci študenti (fitados) symbolicky spália svoje stužky v obrovskom kotle. Alegorické vozy sú ozdobené vo farbách jednotlivých fakúlt a každý študijný program má nárok postaviť si vlastný. Študenti z nich rozdávajú zadarmo alkohol, jedlo a iné darčeky a všetci majú hrdo na sebe cylindre (cartola) a bakule (bengala), opäť vo farbách svojej fakulty. Celej tejto promenáde sa prizerajú nielen obyvatelia Coimbry a mladší študenti, ale aj rodičia končiacich študentov, ktorí si už od skorého rána hľadajú miesto pre svoje rozkladacie stoličky tak, aby mali čo najlepší výhľad. Prváci kráčajú za vozmi svojich odborov a po tomto sprievode prestávajú byť caloiros a stávajú sa pastranos. Po predposlednej noci v Queimódrome sa všetci študenti presunú do prímorského mestečka Figueira da Foz, kde sa konajú špeciálne býčie zápasy zložené z troch častí. V prvej časti sa po strede arény prejdú všetci fitados, v druhej sa odohrajú tradičné býčie zápasy (tourada), hoci na rozdiel od tých španielskych sa v Portugalsku býky nezabíjajú a v tretej, nazvanej Garraiada, úlohu toreadorov preberajú samotní študenti.

Naopak, v zimnom semestri je najväčšia slávnosť Festa das Latas (Slávnosť plechoviek) venovaná prvákom. Meno dostala podľa sprievodu (Latada), kedy majú prváci na nohách priviazané plechovky. Okrem toho ich starší študenti navlečú do oblekov od výmyslu sveta. Tie im vymýšľajú krstní rodičia, teda krstná mama v prípade dievčaťa a krstný otec v prípade chlapca, ktorí sú im pridelení na začiatku školského roka a sprevádzajú ich a pomáhajú im počas celého štúdia. Starší študenti im v deň sprievodu zakúpia v tradičnej tržnici Dom Pedro V chren a ten študentom slúži ako zdroj obživy počas celého dňa. Po tom, ako zídu ulicami Coimbry až k rieke Mondego, ich starší študenti vykúpu vo vode na znak krstu a prváci sa týmto stávajú súčasťou akademického spolku. Druháci pri tejto príležitosti dostanú malé farebné stužky (grelos), ktoré si pripevnia na čierne kožené aktovky (pasta). Aj počas Festa das Latas sa koná nočná serenáda, tento krát pred Novou katedrálou (Sé Nova).

Študenti, ktorí si prešli procesom praxe, majú právo nosiť akademický oblek (traje académico). Pôvodne ho vytvorili práve pre študentov Univerzity v Coimbre, postupom času sa však rozšíril aj na ďalšie portugalské univerzity. Má symbolizovať rovnosť, rešpekt a pokoru. U chlapcov sa skladá z kleriky, čiernych nohavíc, čiernej kravaty alebo motýlika, čiernej vesty s čiernou prackou, obyčajnej bielej košele bez vzorov alebo manžetových gombíkov, klasických čiernych topánok a čierneho plášťa (capa). Súčasťou ženského kompletu je biela košeľa bez manžetových gombíkov, čierne sako s dvomi vreckami, čierna sukňa, čierna kravata a pančuchy, čierne topánky na opätku a čierny plášť (capa). Capa sa podľa tradície nesmie prať, pretože predstavuje súbor spomienok na akademický život, naopak sa ale môže natrhnúť vždy, keď sa študentovi prihodí niečo výnimočné. Väčšinou tak študenti robia, keď si nájdu novú priateľku/priateľa, problém však nastáva vtedy, keď sa s ňou/s ním rozídu. Vtedy podľa tradície musí bývalá priateľka/priateľ tento rozparok zašiť niťou vo farbe svojej fakulty. Capa sa takisto používa na vyjadrenie rešpektu miestu alebo osobe, ktorá sa nachádza v našej blízkosti. Najvyššia možná pocta je, keď študent položí svoju capu na zem, aby po nej uctená osoba prešla. Študenti tento odev nemusia nosiť každodenne, vyžaduje sa najmä pri slávnostných udalostiach a stretnutiach alebo v študentských hudobných spolkoch (tuna académica).

Študovali ste v Portugalsku? Pošlite nám vaše postrehy, zážitky či odporúčania pre budúcich študentov na lusoinfo@portugal.sk.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť