×

Pokiaľ ste sa rozhodli hľadať prácu v Portugalsku a máte dostatočné množstvo trpezlivosti, tu je pár tipov ako na to. Tak ako na Slovensku, aj v Portugalsku existujú personálne agentúry a portály s pracovnými ponukami. Ak sa chcete zaregistrovať v personálnej agentúre, často od vás pri registrácii budú vyžadovať číslo daňového poplatníka (número de contribuinte).

Ak neovládate portugalský jazyk, hlavnou prekážkou, s ktorou sa stretnete, budú stránky a pracovné ponuky hlavne v portugalčine. V takomto prípade si môžete hľadať prácu v cestovnom ruchu, kde sa portugalčina nie vždy vyžaduje, ako lektor cudzieho jazyka (formador) alebo v nadnárodných firmách, kde hľadajú najmä profesionálov s cudzími jazykmi. Pracovné príležitosti tiež uverejňujú portugalské noviny v angličtine The Portugal News (www.theportugalnews.com).

Dôležité slovíčka pri hľadaní práce: zamestnanie = emprego, životopis = curriculum/currículo, sprievodný list = carta de apresentação.

Ak po portugalsky viete, tu je niekoľko populárnych pracovných portálov:

www.net-empregos.com – najväčší pracovný portál v Portugalsku, veľa ponúk, ale škaredý dizajn

www.bonsempregos.com – prehľadná stránka a veľa ponúk v angličtine na ekonomické, manažérske a IT pozície

www.ofertas-emprego.com – stránka ponúka možnosť google.translate

www.trabalhando.pt – ponuka práce v po portugalsky a španielsky hovoriacich krajinách

www.empregosonline.pt

emprego.sapo.pt

aeiou.expressoemprego.pt

www.jobted.pt

A tu je zoznam vybraných personálnych agentúr:

www.adecco.pt – široká ponuka zamestnaní, ak sa chcete ale zaregistrovať na stránke, potrebujete číslo daňového poplatníka. Adecco má pobočky vo viacerých portugalských mestách.

www.hays.pt – ponuky hlavne z oblasti financií, bankovníctva, marketingu, IT, farmaceutického priemyslu a stavebného inžinierstva.

www.randstad.pt

www.upgradem.pt

Zaujímavé informácie a rady získate aj na portáli Inštitútu pre zamestnanosť a profesionálny tréning www.iefp.pt.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť