×

Cristina Branco vyrastala v malom mestečku Almeirim, ktoré sa nachádza v regióne Ribatejo, na sever od Lisabonu, kam utiekol jej starý otec pred vojenskou diktatúrou. Ako mnohí mladí Portugalci narodení v období “karafiátovej revolúcie”, ktorá ukončila diktatúru, ani ona nepočúvala fado, ale jazz, blues a bossa novu. Pre Cristinu to bola hudba inej generácie. Potom jej ale na jej osemnáste narodeniny starý otec daroval platňu Amálie Rodrigues Rara e Inédita. Tá platňa bola pre ňu ako blesk z jasného neba, odhalila jej vášeň pre fado. V tom čase bola Cristina študentkou psychológie s ambíciami stať sa novinárkou a spievala ako amatérka jazz. Postupne začala spievať fado a stala sa profesionálnou speváčkou.

Jej prvá platňa je živá nahrávku z koncertu v holandskom klube. Úspech platne v Holandsku bol okamžitý a rýchlo sa rozšíril aj do Francúzska. V roku 1999 vydala svoju prvú štúdiovú platňu, Murmúrios, ktorá si získala uznanie kritiky a dostala cenu “Choc de l’année du Monde la Musique”. V roku 2000 vydala platňu Post Scriptum a opäť získala rovnakú cenu. Postupne si získala publikum v mnohých krajinách a pravidelne koncertuje v Holandsku, Francúzsku, Belgicku, Španielsku, Nemecku, Taliansku, vystupovala aj na Edinburghskom festivale, na Concertgebouw v Amsterdame, v New Yorku. Vytvorila si vlastný štýl a podobne ako Mísia spieva básne významných portugalských básnikov (napr. Camõesa, Fernanda Pessou, Alexandra O’Neilla). V roku 2000 vydala platňu, na ktorej spieva básne holandského básnika Jana Jacoba Slauerhoffa, ktorý istý čas žil v Portugalsku a mal ho veľmi rád. Básne do portugalčiny preložila Mila Vidal Paletti, Portugalka žijúca v Holandsku. V roku 2003 jej vyšla platňa Sensus. Jej témou je láska a erotika. Spieva na nej aj Shakespearov sonet preložený do portugalčiny (nedávno vyšiel v Portugalsku nový preklad Shakesperovych sonetov) a úryvok z IX. spevu Camõesových Lusovcov.

V roku 2005 vydala platňu Ulisses (Odysseus). Názov evokuje cestovanie, hľadanie, dobrodružstvo a Cristina sa skutočne púšťa do nových vôd. Na platni už nehrá len klasické trio (portugalská gitara, akustická gitara, kontrabas), ale objavuje sa klavír, podobne ako v skladbe “O Meu Amor” na platni Sensus a stáva sa dokonca dominantným vo väčšine skladieb. Okrem toho Cristina nespieva len v portugalčine, ale aj v španielčine (pieseň Felixa Lunu a Ariela Ramireza “Alfonsina y el Mar” venovanú argentínskej poetke Alfonsine Storni), francúzštine (Eluardovu báseň “Liberté”) a angličtine (pieseň “Case of You” Joni Mitchell).

Hudba Cristiny Branco je spojená s Custódiom Castelom, jej manželom, ktorý skladá hudbu k väčšine jej piesní a zároveň hrá na portugalskej gitare. Patrí k najvýznamnejším portugalským gitaristom v žánri fado. Spolupracuje aj s inými významnými umelcami (Mísia a Camané).

 

Diskografia

Cristina Branco in Holland CCPH (Círculo de Cultura Portuguesa na Holanda) 1998
Murmúrios MW Records 1999
Post Scriptum L’ empreinte digitale 2000
Cristina Branco Canta Slauerhoff CCPH 2000
Corpo Iluminado Universal Music 2001
Sensus Universal Music 2003
Ulisses Universal Music 2005
Live Universal Music 2006
Abril Universal Music 2007
Kronos Universal Music 2009

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť