×

Fadistka Kátia Guerreiro sa narodila v roku 1976 v Juhoafrickej Republike. Keď mala jedenásť mesiacov, presťahovala sa s rodičmi na Azorské ostrovy, kde žila až do svojich osemnástich rokov. V roku 1994 začala študovať na lekárskej fakulte Universidade Nova de Lisboa a v roku 2000 štúdium úspešne ukončila. Momentálne pracuje ako lekárka v nemocnici v Évore.

O hudbu sa začala zaujímať už na Azoroch, keď začala spievať a hrať na viola da terra (gitara typická pre Azorské ostrovy) v Rancho Folklórico de Santa Cecília. V Lisabone spievala v Tuna Médica de Lisboa, zbore lisabonských medikov.

Po skončení štúdia začala pracovať ako lekárka a a začala spievať fado. Vytvorila vlastnú skupinu a popri práci začala koncertovať. V roku 2002 prekvapila svojou prvou platňou Fado Maior. Platňa sa veľmi dobre predávala a spôsobila zvýšený záujem o jej koncerty. Okrem Portugalska odohrala v roku 2002 koncerty aj vo Francúzsku, Maroku, Belgicku a Taliansku. V roku 2003 koncertovala v Grécku, Japonsku, množstvo koncertov odohrala vo Francúzsku, v Španielsku, Anglicku, Nórsku, Poľsku. Koncom roku 2003 jej vyšla druhá platňa Nas Mãos do Fado, na ktorej spieva básne veľkých osobností portugalskej literatúry, Antónia Loba Antunesa a Florbely Espancy.

Vplyv Dulce Pontes je najvýraznejší na ďalšom albume Tudo ou Nada z roku 2005, ku ktorému slávna speváčka napísala pieseň Dulce caravela. Okrem toho obsahuje piesne Saudades do Brasil em Portugal od Viníciusa de Moraisa a verziu Menina do Alto da Serra, s ktorou Tonicha vyhral Festival piesne RTP v 1971. Na platni tiež spolupracoval jazzový klavirista Bernardo Sassetti v piesni Minha Senhora das Dores. Aj tu Katia Guerreiro spieva básne od Antónia Lobo Antunesa a Sophie de Mello Breyner Andresen. V roku 2008 vydala ako spoluatorka s Ruiom Velosom album Fado a o rok nato Os Fados do Fado.

Kapela Kátie Guerreiro hráva zvyčajne v zostave Paulo Valentim – guitarra (portugalská gitara), João Mário Veiga – viola (akustická gitara), Rodrigo Serrão – contrabaixo (kontrabas), z čoho vidíte, že Kátia spieva klasické fado, na rozdiel od experimentátoriek ako sú Mísia, Mariza alebo Dulce Pontes. Typické pre ňu je, že počas koncertov spieva s rukami za chrbtom a so zavretými očami, asi tak ako to vidíte na obrázku.

Diskografia

Fado Maior Ocarina 2002

Nas Mãos do Fado Ocarina 2003

Tudo ou Nada Ocarina 2005

Fado 2008

Os Fados do Fado 2009

Kátia Guerreiro na internete:

Oficiálna stránka

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť