×

Cesária Évora (familiárne prezývaná Cize) sa stala najznámejšou osobnosťou Kapverdských ostrovov a medzinárodne uznávanou hviezdou hudobného štýlu morna. Narodila sa 27.8.1941 v meste Mindelo na Kapverdských ostrovoch. Hudbu mala v krvi po otcovi – muzikantovi, jej mama bola vynikajúca kuchárka. Otcovho bratranca –  básnika a skladateľa Francisco Da Cruz (1905-1958) obdivovala od útleho detstva. Ako dievča zvykla v nedeľu spievať v sprievode saxofónu na hlavnom námestí v Lombo, kde ju takmer nikto nepočúval. Občianska vojna v roku 1973 ju prinútila utiecť do exilu, ako mnoho ďalších ostrovanov. V tom čase Cesária skladá a spieva piesne o smútku, bolesti, melancholii a krutej realite. V exile v Portugalsku po desiatich rokoch trápení s láskou tvorila v hudobnom štýle morna – rozprávanie príbehov o utrpení a nešťastnej láske, ktorú zapíjala alkoholom.

V roku 1985 jej pomocnú ruku podal jej kmotor a hudobník Bani, keď jej umožnil vystúpiť prvýkrát v spoločenstve Asociácie žien v Lisabone. Jej talent i chuť spievať presvedčila producenta platní José da Silvu, aby produkoval jej nahrávky a tak v roku 1988 nahráva svoj prvý album La Diva aux pieds nus (Bosá bohyňa)  vo veku 47 rokov. Jej pieseň Bia Lulucha sa stal hitom na Kapverdských ostrovoch – jej domovine.

V októbri 1988 prvýkrát vystúpila v New Morning Clube v Paríži. Pod vedením Paulina Vieiru nahráva svoj druhý album Distino Di Belita v roku 1990. O necelý rok vychádza v októbri 1991 jej prvý album v štýle unplugged Mar Azul (Azúrové more)  vo Francúzsku, ako záznam z jej koncertov v Paríži. Aj keď obecenstvo nebolo početné, francúzska tlač nešetrila chválou: “Le Monde: 50-ročná Cesaria spieva morna. Ona je aristokratka barových spevákov” Vystupuje aj na juhu Francúzska a jej piesne už hrajú francúzske rozhlasové stanice.

V októbri 1992 vychádza jej album Miss Perfumado (Slečna Perfumado “Navoňaná”). Album skrýva v sebe emócie zabudnutého ostrova s vôňou tabaku. Upútala francúzsku verejnosť natoľko, že ju vo francúzskych novinách nazvali “novou Billie Holliday”. V roku 1993 sa jej album Miss Perfumado dobre predával vo Francúzsku, až 200 000 kusov a 100 000 inde vo svete. 25. mája 1993 prvýkrát vystúpila v Teatro São Luis v Lisabone, kde na všetko dohliadala miestna polícia. V júni vypredala dvakrát za sebou prestížnu Olympiu v Paríži a usporiadala svoje prvé svetové turné (navštívila Japonsko aj Kanadu).

V roku 1994 prejavilo o ňu záujem hudobné vydavateľstvo BMG a vydala kompilačný album Sodade,Les Plus Belles Mornas De Cesaria (Sodade, najkrajšie Cesáriine morny). Potom vystupovala v Španielsku, Portugalsku, Belgicku, Švajčiarsku, Afrike a Západnej Indii. V tom čase vystúpila s brazílskym velikánom hudby Caetanom Velosom na koncerte v brazílskom São Paule. Nasledujúci album Cesaria z roku 1995 vyšiel v 20 krajinách sveta, okrem iných aj v USA, kde sa predalo cez 150 000 kusov a Cesaria Evora usporiadala prvé koncerty po amerických mestách a daľšie veľké turné pri ktorom navštívila Európu, Hong Kong, Senegal i Pobrežie Slonoviny. Jej album Cesaria bol v roku 1996 nominovaný na cenu Grammy. Prvýkrát vystupovala vo Veľkej Británii a nemecko-francúzska televízna stanica Arte o nej vysielala špeciálnu reláciu. V roku 1997 zapôsobila s novým albumom Cabo Verde (Kapverdy) za ktorý bola znovu nominovaná na cenu Grammy a absolvovala americké turné.

V roku 1998 je Cesaria znovu na cestách so svojou skupinou a navštívi aj Grécko,Izrael a Libanon. Prvýkrát sa jej skladba objaví na filmovom soundtracku k filmu Great Expectations. V roku 1999 slávi úspech s platňou Café Atlantico v Kanade. Obsahuje hity ako Terezinha a Beijo Di Longe a predá sa ho cez 150 000 kusov.  V lete 2001 vychádza hudobný nosič São Vicente Di Longe, ktorý nazvala podľa svojho rodiska, ostrova São Vicente na Kapverdských ostrovoch. Chvála a uznanie jej priniesli cenu “nositeľka kapverdskej kultúry” v roku 2001. Za album “Voz d Amor” (Hlas lásky) získala v roku 2004 cenu Grammy. Francúzsky prezident jej v roku 2009 udelil Rad Čestnej légie.

V posledných rokoch trpela rôznymi zdravotnými problémami, v roku 2008 mala cievnu príhodu, no neprestala vystupovať, podstúpila i operáciu srdca, v septembri 2011 oficiálne oznámila odchod z hudobnej scény. Zomrela 17. decembra 2011.

Zaujímavosti:

– prvú platňu nahrala ako 47-ročná!

– od marca 2012 je po nej pomenované medzinárodné letisko v São Vicente (Aeroporto Internacional Cesária Évora)

– Francúzsko, kde sa zrodila jej kariéra pomenovalo podľa nej ulicu v Paríži (Saint-Denis) a v Colombe.

– “Eu canto por prazer, nao acredito nem em sonhos nem no destino…” (“Ja spievam pre potešenie, neverím v sny, ani v osud…”)

– obdivovala ju i Madonna, dvakrát po Cesáriu poslala lietadlo, aby vystúpila na jej oslave narodenín “Da primeira vez nao fui. Ela queria que eu fosse apenas com o meu pianista. Da segunda fui porque pude levar comigo todos os meus músicos.” (“Prvýkrát som nešla. Madona chcela, aby som prišla len s klaviristom. Druhýkrát som šla, lebo som si mohla zobrať všetkých hudobníkov.”)

– známa ako “a diva dos pés descalcos” – bosonohá diva – spievala bosá (lebo tak sa cítila pohodlnejšie) milovala dobrý koňak a cigary

– v roku 2004 Portugalský inštitút podporil jej koncert na Festivale Pohoda

 

Diskografia

La Diva Aux Pieds Nus, Lusafrica 1988   (Cesária bola vo Francúzsku známa ako “a diva dos pés descalços” – bosonohá diva)

Distino di Belita, Lusafrica 1990

Mar Azul, Lusafrica 1991

Miss Perfumado, Lusafrica 1992

Sodade, Les Plus Belles Mornas de Cesaria Lusafrica 1994

Cesaria, Lusafrica/BMG 1995

Live a l’Olympia, Melodie 1996

Cabo Verde, Lusafrica/BMG 1997

Best of Cesaria Evora Lusafrica 1998

Café Atlantico Lusafrica/BMG 1999

São Vicente Di Longe Lusafrica/BMG 2001

Club Sodade Lusafrica/BMG 2003

Voz d’Amor Lusafrica/BMG 2003, Cena Grammy

Rogamar, 2006

Nha Sentimento, 2009

Cesaria Evora and Friends, 2010

 

Viac zaujímavých zdrojov a liniek

Oficiálna stránka v EN ES PT

Neoficiálna stránka v PT

Neoficiálna stránka vo FR

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť