×

Nelly Furtado je kanadská speváčka žijúca v Toronte, jej rodičia však pochádzajú z Portugalska a ona sama sa hrdo hlási k tejto krajine a jej kultúre. I preto sa objavuje na našej stránke a v tomto texte sa zameriame práve na jej portugalské korene.

Nelly sa narodila v roku 1978 v meste Victoria v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Jej rodičia sem  emigrovali z azorského ostrova São Miguel, ktorý patrí Portugalsku. Doma sa s Nelly ale od narodenie rozprávali po anglicky a zapísali ju aj do anglickej školy. Po portugalsky sa učila len v nedeľnej škole a počas prázdnin na Azorských ostrovoch. Napriek tomu, že jazyk úplne neovláda, snaží  sa na sebe pracovať najmä počas návštev domoviny svojich rodičov. Vďaka nim sa naučila používať portugalčinu v textoch svojich anglických piesní a už dlhšie uvažuje nad tým, že v budúcnosti nahrá platňu čisto v portugalčine. V roku 2009 vydala dosku Mi Plan čisto v španielskom jazyku.

Portugalský prvok počuť aj v jej hudbe – Nelly sa priznala, že najväčší vplyv na ňu mal Pedro Abrunhosa a skupina Madredeus. Okrem toho ju ovplyvnilo aj fado a hudba z ostrova São Miguel, odkiaľ pochádza jej rodina. Jej starý otec hral na niekoľkých nástrojoch, jeho brat bol zase skladateľom hudby pre pochodové kapely a dnes je v podstate miestnou legendou. Nellyina mama spieva v kostolnom zbore, kde sa občas mihne aj jej otec, ktorý počúva najmä portugalské fado. Nelly je tiež veľkou fanúšičkou brazílskej hudby. Vo svojich piesňach používa aj typické brazílske nástroje, napr. berimbau. Na platni Whoa, Nelly sa nachádza skladba Onde Estás, ktorá pripomína Madredeus a skladby I Will Make U Cry a Scared of You. Portugalčina je aj v bonusovej piesni Party (Reprise), ktorá sa objavuje na niektorých verziách Whoa, Nelly. Na platni Folklore sú to skladby Força, Fresh Off the Boat a Island of Wonder s Caetanom Velosom. Singel Força sa stal oficiálnou hymnou Majstrovstiev Európy vo futbale v Portugalsku a Nelly ho spievala pred finále na Estádio da Luz v Lisabone 4. júla 2004. V roku 2005 moderovala odovzdávanie hudobných cien European Music Awards v Lisabone.

Diskografia

Whoa, Nelly DreamWorks 2000

Folklore DreamWorks 2003

Loose Geffen Records 2006

Mi Plan Nelstar, Universal Music Latino 2009

The Spirit Indestructible Interscope Records 2012

Nelly na internete:

 

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť