×

Pedro Ayres Magalhães – gitara

Zakladateľ a vedúca osobnosť skupiny. Pred Madredeus hral na basgitare v skupine Heróis do Mar. V roku 1985 sa s Rodrigom Leãom rozhodli, že chcú hrať iný typ hudby a začali spolu tvoriť skladby pre dve klasické gitary, čo bol začiatok vzniku Madredeus. V deväťdesiatych rokoch pôsobil Pedro popri Madredeus aj v ďalšej významnej portugalskej skupine, Resistência. Pre Madredeus napísal viac ako polovicu skladieb a textov. V skupine hrá doteraz.

Carlos Maria Trindade – klávesy

Narodil sa v roku 1954. Študoval na lisabonskom konzervatóriu piano a kompozíciu. V roku 1971 vytvoril s Paulom edrom Gonçalvesom skupinu Soft Thud. V roku 1979 bol jedným zo zakladateľov skupiny Corpo Diplomático. V roku 1980 spolu s Pedrom Ayresom Magalhãesom vytvoril skupinu Heróis do Mar. Do Madredeus prišiel v roku 1994 po odchode Rodriga Leãa. Pôsobí aj ako producent (napr. album Fado Curvo speváčky Marizy) a v roku 2003 vytvoril s Luísom Beethovenom kreatívny projekt No Data, s ktorým nahrali platňu Música Naive (2006).

Beatriz Nunes – spev

Beatriz Vieira Nunes sa narodila 5. decembra 1988 v Barreiro. V roku 1998 začal študovať gitaru na Akadémii milovníkov hudby (Academia de Amadores de Música) v Lisabone a v roku 2004 prešla na hudobné konzervatórium, kde sa venovala štúdiu spevu. V 2005 – 2009 vyštudovala maľbu na Fakulte výtvarných umení Univerzity v Lisabone. Následne nastúpila na Escola Superior de Música, kde vyštudovala jazzový spev. V rámci svojej profesionálnej kariéry sa venuje dvom smerom – vážnej hudbe a jazzu. Od roku 2011 pôsobí ako speváčka v skupine Madredeus, s ktorou nahrala album  Essência a na rok 2012/2013 pripravuje svetové turné.

Jorge Varrecoso – husle

Jorge Varrecoso prišiel do skupiny v roku 2011 a s Madredeus nahral zatiaľ posledný album Essência. Okrem pôsobenia v Madredeus hráva aj v Národnom Divadle v Portugalsku.

Luis Clode – violončelo

António Figueiredo – husle

 

 

Teresa Salgueiro – spev (ex-Madredeus)

Narodila sa v mestečku Almada kúsok od Lisabonu. Povráva sa, že sa narodila 8. januára 1969, ale nikto okrem samotnej Teresy a jej najbližších to nevie presne. Ako 17-ročná začala spievať v garážovej skupine Amenti. Pre Madredeus ju objavili Rodrigo Leão a Gabriel Gomes, keď ju počuli spievať v bare Gingão v Bairro Alto. Pozvali ju na skúšku skupiny a Pedro ako šéf skupiny ju okamžite prijal. Odvtedy bola hlasom Madredeus. V roku 2007 ohlásila spolu s  Fernandom Júdice e Josém Peixotom odchod zo skupiny. Odvtedy sa ako hosť objavuje na platniach rôznych portugalských a zahraničných umelcov a v roku 2012 vydala svoju prvú sólovú platňu O Mistério. Je vydatá za azorského básnika a filozofa Ruia Machada, s ktorým má dcéru Inês.

José Peixoto – gitara (ex-Madredeus)

Narodil sa v roku 1960 a v roku 1981 skončil štúdium klasickej gitary na lisabonskej hudobnej akadémii. Ako hráč na lutnu bol členom skupiny La Batalla, skupiny hrajúcej stredovkú hudbu, ktorú viedol Pedro Caldeira Cabral. Neskôr hral v skupinách SHISH a Trio. Členom Madredeus sa stal v roku 1993, keď ho Pedro Ayres Magalhãs požiadal, aby zaňho zaskočil ako gitarista, keď bol na turné so skupinou Resistência. Odvtedy mali Madredeus dvoch gitaristov. Okrem vystupovania a nahrávania s Madredeus pôsobil aj ako sólista a učil na lisabonskej hudobnej akadémii. Od svojho odchodu z Madredeus v roku 2007 vydal iba 3 albumy – v spolupráci so skupinou Sal (Sal), s Mariou Berasarte (Todas las horas son viejas) a s ADUF (Aduf). Má na konte ale štyri sólové albumy As Vozes dos Passos (1996), A Vida de Um Dia (1998), O Que Me Diz O Espelho da Água (2000) a Aceno (2003).

Fernando Júdice – akustická basgitara (ex-Madredeus)

V 80-tych rokoch bol členom skupiny Trovante. Tiež bol súčasťou kapely Resistência, s ktorou nahral tri albumy.  Do Madredeus prišiel v roku 1997 po odchode Gabriela Gomesa a Francisca Ribeira a nahral s nimi dosku O Paraíso. V skupine vydržal 10 rokov, v 2007 spolu s Josém Peixotom e Anou Sofiou Varela založili skupinu Sal.

Rodrigo Leão – klávesy (ex-Madredeus)

V roku 1983 bol zakladateľom známej portugalskej skupiny Sétima Legião. V roku 1985 začal cvičiť s Pedrom Ayresom Magalhãesom, čo neskôr viedlo k vzniku Madredeus. V skupine pôsobil do roku 1994, keď sa rozhodol pre sólovú kariéru. Odvtedy vydal niekoľko sólových platní.

Gabriel Gomes- akordeón (ex-Madredeus)

Je spoluzakladateľom skupiny Sétima Legião. Do Madredeus prišiel krátko po príchode Rodriga Leãa. Odišiel v roku 1997 a vydal sa na sólovú dráhu.

Francisco Ribeiro – violončelo (ex-Madredeus)

Do skupiny prišiel v roku 1986. Odišiel v roku 1997, aby si dokončil hudobné vzdelanie v Anglicku. V roku 2006 sa do Portugalska vrátil, aby v roku 2009 vydal debutový album A Junção do Bem so svojim projektom Desiderata. V roku 2010 podľahol rakovine pečene.

 

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť