×

Ak by sme mali charakterizovť skupinu Buraka Som Sistema pár slovami, tak by to boli tieto – progresívne kuduro z Lisabonu, tzv. nu-kuduro.

Kuduro pochádza pôvodne z Angoly, kde vzniklo v 80. rokoch v chudobných štvrtiach hlavného mesta Luandy najprv vo forme tanca, potom sa k nemu pridala aj hudba, ktorá v sebe mieša elektronickú hudbu s tradičným folklórom a vytvára niečo ako africký house. Okrem toho v nej nájdete loopy, breaky a funk. Hovorí sa, že samovyhlásený vynálezca kudura Tony Amado sa inšpiroval filmom Jeana Claudea van Dammea Krvavý šport (1988), kde opitý hlavný hrdina neoblomne tancuje v bare nezvyčajným štýlom. Ten bol základom pre tanec, v ktorom účastníci používajú najmä pevný zadok a gestá Van Dammea. V skutočnosti ale tanec kombinuje tradičné angolské tance ako zouk, soca a semba.

Vďaka angolským prisťahovalcom sa kuduro rozšírilo aj do Portugalska a najmä lisabonských štvrtí Amadora a Quelu . Svojej popularite vďačí hlavne kapele Buraka Som Sistema, ktorá doň začala mixovať house a techno beaty a hudba sa tak uchytila aj na parketoch klubov. Hoci sú texty v portugalčine, nachádza sa tam veľa slangu a slov z afrických miestnych jazykov ako kimbundo. Aj ich názov je šmrncnutý Afrikou. Buraka pochádza zo slova Buraca, čo je názov štvrti v mestskej časti Amadora. Keďže však africké jazyky fungujú na princípe „píš ako počuješ“, vznikla z toto Buraka. No a Som Sistema je doslovný portugalský preklad anglického sound system (ozvučenie).

Buraka Som Sistem vydali svoj prvý mini-album From Buraka to the World v roku 2006 a singel Yah! sa stal okamžitým hitom. Všimla si ich aj známa speváčka M.I.A. a v roku 2008 s nimi naspievala Sound of Kuduro, ktorá neskôr vyšla na ich prvom štúdiovom albume Black Diamond. Pieseň z neho Kalemba (Wegue Wegue) kraľoval letným diskotékam po celom svete a objavil sa aj vo viacerých videohrách. Zatiaľ posledným albumom Buraka Som Sistema je Komba (2011). Komba je názov angolského posmrtného rituálu, počas ktorého smútiaci sedem dní po pohrebe pijú, jedia, tancujú, zabávajú sa a spomínajú na zážitky a príbehy so zosnulým. Toto ironické poňatie najlepšej oslavy života konajúcej sa až po smrti so sebou nesie jednoduché posolstvo: ži každý deň tak, ako keby bol tvoj posledný.

A kto vlastne tvorí toto zoskupenie? Je to trojica lisabonských chalanov Lil’Jonh, Riot a Conductor. Najčastejšie s nimi spolupracuje aj ich kamarát Kalaf a speváčka Blaya. Pri väčšine pesničiek im vypomohli aj známi umelci ako Sara Tavares či Kaysha. Kritici po celom svete sa štýlu tejto kapely stále nevedia nabažiť a nám len zostáva čakať, čo na nás vytiahne nabudúce.

Buraka Som Sistema na internete:

Oficiálna stránka

Last.fm

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť