×

Univerzita v Algarve síce nepatrí medzi najstaršie ani najslávnejšie vysoké školy v Portugalsku, u študentov však boduje najmä svojou polohou. Najjužnejší región krajiny – Algarve – je miesto, kde sa vďaka letoviskám a plážam sústredí väčšina cestovného ruchu. A hoci sa univerzita nachádza v hlavnom meste regiónu – vo Fare, ktoré vlastnú pláž nemá, je len otázkou minút, kým sa k nejakej dostanete.

Univerzita bola založená v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a o desať rokov nato sa k nej pripojil aj polytechnický inštitút, čím sa vytvorila zaujímavá kombinácia 2 v 1, ktorá je v Portugalsku unikátna. Vysoká škola je známa svojimi odbormi ako morská biológia, oceánografia a biochémia. Vďačí za to aj svojej minulosti – z kráľovstva Algarve vyrážali moreplavci na svoje cesty do Afriky. Bolo to najmä v 15. storočí za vlády princa Henricha Moreplavca, ktorý sa usadil v meste Lagos a odtiaľ podnikal námorné výpravy do neprebádaných zemí a pomaly tak upevnil pozíciu Portugalska ako koloniálnej mocnosti.

Okrem prírodných vied, ktoré sa vyučujú na Fakulte vedy a techniky (Faculdade de Ciências e Tecnologia) má univerzita k dispozícii aj ďalšie programy na Ekonomickej fakulte (Faculdade de Economia) a Fakulte humanitných a sociálnych vied (Faculdade de Ciências Humanas e Sociais). Škola má štyri univerzitné areály, tri vo Fare a jeden v Portimãe:

Campus de Gambelas (Faro) – nachádza sa 6km od Fara a 2km od letiska. Sídlia tu všetky tri fakulty a ďalšie dôležité súčasti fakulty ako knižnica, rektorát, referát medzinárodných vzťahov, športový areál a jedáleň.

Campus da Penha (Faro) – areál priamo v centre mesta, sídlia tu tri školy Polytechnického inštitútu: Pedagogická vysoká škola (Escola Superior de Educação), Vysoká škola manažmentu, hotelierstva a turizmu (Escola Superior de Gestão, Hotelaria e Turismo) a Inštitút inžinierstva (Instituto Superior de Engenharia). V tejto časti sa nachádzajú aj internáty, jedáleň, knižnica a študijné oddelenie.

Campus da Saúde (Faro) – tento kampus vznikol v roku 1993 pri vjazde do mesta. Odvtedy tu sídli Vysoká škola zdravotníctva (Escola Superior de Saúde).

Campus de Portimão (Portimão) – toto detašované pracovisko sa nachádza v meste Portimão asi 70km od Fara. Je to druhé najväčšie mesto v Algarve a študentom poskytuje rovnaké možnosti ako hlavné mesto plus je tu, samozrejme, jedna z najznámejších portugalských pláží Praia da Rocha. Študuje sa tu cestovný ruch a manažment.

Internáty

Škola poskytuje študentom ubytovanie na internátoch, ktoré sú roztrúsené po Fare a Portimãe. Delia sa na dievčenské (feminina) a chlapčenské (masculina) a ich kompletný zoznam aj s adresami nájdete tu. Pre Erasmus študentov stojí ubytovanie v roku 2012/2013 121,25€ na mesiac, každý rok sa ale suma mení v závislosti od minimálnej mzdy. V prípade, že sa po príchode chcete okamžite ubytovať na internáte, univerzita vám odporúča, aby ste dorazili počas pracovného dňa v rámci úradných hodín, teda medzi 9:00-12:30 a 14:00-17:00. V takomto prípade sa treba hlásiť v kancelárii Student Support and Welfare Services (Serviços de Acção Social) na Rua de Berlim 55. Ubytovanie mimo internátov stojí od 150-200€ s energiami.

Štúdium

Štúdium tak ako na väčšine univerzít prebieha v portugalčine. Erasmus študenti môžu pred začiatkom semestra absolvovať intenzívny jazykový kurz, musia si však vybrať inú lokalitu ako Algarve, keďže miestna univerzita ho neponúka. Najvýhodnejší je pre nich Lisabon, kam väčšina ľudí aj priletí a odtiaľ to majú iba 3h autobusom do Fara. Na kurz sa treba dopredu prihlásiť, je bezplatný. Jedinou nevýhodou je, že si ubytovanie musia zabezpečiť sami. Študenti sa tiež musia vyzbrojiť dávkou trpezlivosti – nie všetci učitelia vedia po anglicky a tak sa často budete musieť spoliehať na pomoc spolužiakov. Najlepšie je sa s nimi dopredu stretnúť a dohodnúť sa na forme absolvovania a hodnotenia predmetu. Tiež nie je neobvyklé, že profesor na hodinu mešká alebo sa vôbec nedostaví. Nezabúdajte, že pokiaľ sa v krajine zdržíte viac ako 3 mesiace, musíte sa prihlásiť na prechodný pobyt. Bližšie informácie o tom, kde a kedy sa hlásiť získate na referáte medzinárodných vzťahov.

Zdravie

Pokiaľ vlastníte Európsky preukaz zdravotného poistenia, máte nárok na bezplatnú starostlivosť aj v Portugalsku. Ak však navštívite pohotovosť, počítajte s poplatkom za prijatie. Rovnako je spoplatnená aj návšteva zubára, preto vám odporúčame zabezpečiť si komerčné cestovné poistenie. Študenti univerzity majú k dispozícii školského všeobecného lekára a psychológa.

Jedálne

Univerzita má spolu 2 jedálne a jednu reštauráciu rozmiestnené v areáli Penha a Gambelas. Študenti si môžu vybrať zo štyroch druhov jedál, nechýba ani diétna a vegetariánska strava. Jedálne a reštaurácia sú otvorené od pondelka do piatku počas obeda (12:00-14:00) a večere (18:15-20:15), kantína v areáli Penha varí aj v sobotné obedy. Okrem toho sa tu nachádza 6 bufetov (8:00-21:30). V Portimãe sa nachádza jedna jedáleň a bufet, rovnako aj v areáli Vysokej školy zdravotníctva.

Študovali ste v Portugalsku? Pošlite nám vaše postrehy, zážitky či odporúčania pre budúcich študentov na lusoinfo@portugal.sk.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť