×

…ktoré by ste si v Lisabone nemali nechať ujsť

 

Belém – štvť mesta na západ od centra. Nachádzajú sa tu Mosteiro dos Jerónimos, vrchol manuelskej architektúry s nádhernou krížovou chodbou, Torre de Belém, pôvodne obranná veža stojaca na rieke Tejo, Museu da Marinha, múzeum dokumentujúce slávnu éru zámorských objavov a Padrão dos Descobrimentos, pamätník venovaný zámorským objavom. Ak vám zostane voľný čas, pozrite si aj Museu Nacional dos Coches, v ktorom si môžete pozrieť koče aristokracie z 16. až 18. storočia.

Castelo São Jorge a Alfama – Z hrad sv. Juraja na kopci nad Lisabonom je nádherný výhľad na rieku Tejo a celé mesto. Nechoďte tam ale žiadnou dopravou, odporúčame ísť pešo. Začnite na Praça do Comércio a prejdite okolo katedrály Sé Patriarcal do Alfamy. V Alfame sa do sýtosti poprechádzajte úzkymi a strmými uličkami tejto starobylej lisabonskej štvrti a až potom sa vydajte smerom hore k hradu.

Parque das Nações – Areál, v ktorom sa v roku 1998 uskutočnila svetová výstava EXPO. Najväčšou atrakciou je Oceanário, najväčšie akvárium v Európe, v ktorom sa nachádza 25 000 druhov rýb, vtákov a cicavcov. Prejdite sa po promenáde, zvezte sa lanovkou a obdivujete najdlhší európsky most Vasco de Gama.

Elevador da Santa Justa a Chiado – Samostatne stojaci železný neogotický výťah, ktorý postavil architekt Raoul Mesnier du Ponsard, žiak Gustava Eiffela. Výťah vám umožní prekonať výškový rozdiel 32 metrov a pohodlne sa tak dostať zo štvrti Baixa do štvrti Bairro Alto. Úplne na vrchole železnej konštrukcie, kam sa dostanete po úzkych točitých schodoch, je kaviareň, odkiaľ je pekný výhľad na štvrť Baixa, námestie Rossio, katedrálu Sé Patriarcal a hrad sv. Juraja.

Baixa – z Alfamy od Bairro Alto by vám to síce vzdušnou čiarou netrvalo dlho, peši však budete musieť prejsť cez obchodné centrum a srdce Lisabonu – štvrť Baixa. Hoci ju zemetrasenie v roku 1775 takmer úplne zničilo, vďaka markízovi Pombalovi dostala úplne novú neoklasicistickú podobu.

Museu Calouste Gulbenkian – Múzeum s unikátnou zbierkou Calouste Gulbenkiana, v ktorom nájdete egyptské, antické a mezopotámske umenie, orientálne a islámske umenie, umenie Ďalekého východu, európske umenie 14.-17. storočia (Ghirlandaio, Rembrandt), francúzske úžitkové umenie 18. storočia, európske umenie 18.-19. storočia (Watteau, Fragonard, Houdon, Gainsborough, Turner, Manet, Renoir) a Laliqueovu zbierku šperkov.

Museu de Arte Antiga – Zbierka portugalského a svetového výtvarného umenia, ktorá je umiestnená v paláci zo 17. storočia. Nájdete tu okrem iného aj najznámejší portugalský obraz, polyptych Klaňanie sa sv. Vincentovi od Nuna Gonçalvesa a obrazy takých známych maliarov ako Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Hans Memling, Hieronymus Bosch, Raffael, Velásquez. Nádherné japonské paravány z 16. storočia sú svedkom toho, kam sa až dostali portugalskí moreplavci.

Jazda električkou č. 28 – V Lisabone jazdia okrem moderných klimatizovaných električiek aj staré električky z prvej polovice 20. storočia. Najzábavnejšia a najdobrodružnejšia je jazda električkou číslo 28, ktorá sa rúti hore a dolu úzkymi a strmými uličkami Alfamy. Trasa č. 28 sa začína pri cintoríne Cemitério dos Prazeres a končí na Largo Martim Moniz neďaleko Praça da Figueira. Vám stačí nastúpiť v štvrti Baixa, previezť sa cez Alfamu, okolo Sé Patriarcal, Miradoura de Santa Luzia, kostola Igreja de São Vicente de Fora a vystúpiť pri Miradouru da Nossa Senhora de Monte.

Bairro Alto – štvrť Bairro Alto je známa svojimi reštauráciami, kaviarňami, barmi a nočnými podnikmi, v ktorých sa spieva fado. Milovníci kníh v nej nájdu množstvo antikvariátov, milovníci portského zasa Solar do Vinho do Porto, kde môžu ochutnať množstvo druhov portského vína. Prechádzku po Bairro Alto môžete spojiť s inou atrakciu, jazdou Elevadorom Santa Justa alebo Elevadorom da Glória.

Museu Nacional de Azulejo – Rozsiahla zbierka azulejos (dekoratívnych kachličiek), od maurských z 15. storočia až po moderné z 20. storočia, ktorá je umiestnená vpriestoroch kláštora Convento da Madre de Deus. Okrem samotnej zbierky je zaujímavý aj manuelský portál, renesančná krížová chodba a kostol s nádherným rokokovým oltárnym obrazom a pôsobivým kontrastom medzi zlatou výzdobou a stenami obloženými modrými azulejos.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť