×

Acre – Zelené ticho

Štát Acre, vklinený medzi Bolíviou, Peru a brazílskymi štátmi Rondonia a Amazonas je jednou z najneprebádanejších zón severnej Brazílie. Táto zem Chica Mendesa, veľkého bojovníka za zachovanie pralesov (zavraždený v r.1988) je magnetom pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvá v hlbokých panenských lesoch a chcú spoznať originálnu tvár domorodej kultúry.
Až do začiatku 20. storočia patrilo Acre k Bolívii. Kvôli kaučuku sa stalo predmetom sporu medzi Bolíviou a Brazíliou, ktorá v roku 1903 nakoniec Acre odkúpila a prisľúbila, že vybuduje železničnú trať umožňujúcu Bolívii prístup k Atlantiku. Prace sa síce začali , ale neboli ukončené kvôli zlým pracovným podmienkam.

Menu hlavného mesta

Bodom číslo jeden, ktorý treba v Acre navštíviť, je hlavne mesto Rio Branco na brehu rieky Rio Acre. Najvhodnejšie je prísť v období medzi marcom a septembrom, kedy vlhké a teplé podnebie umožňuje oddychovať na pláži Praia do Amapa, obzrieť si trh zvierat, oživený miestnou hudbou a tancom, či zabaviť sa na hudobnom festivale, ktorý sa tu koná každý rok medzi júlom a augustom.
Jednou z atrakcií hlavného mesta je aj mala hrádza so svojou vlastnou reštauráciou Paraíso, kde sa dajú ochutnať tie najtypickejšie jedlá. Po dobrom obede tu môžete absolvovať krátku plavbu na loďke a zároveň pozorovať miestne vtáctvo a exotickú flóru. Malé, ale zato užitočné upozornenie: Nakoľko teplota vzduchu takmer vždy presahuje 30°C a exotický hmyz je veľmi dotieravý, nezabudnite na ochranne krémy – či už proti UV žiareniu alebo na odpudenie hmyzu.
Kto ma rad netradičné formy kultúry, v Rio Branco ho určite zaujmú rôzne sekty, ktoré pri svojich obradoch používajú daime, domorodý nápoj s halucinogénnymi účinkami, ktorý používali aj beatnici, aby sa dostali do svojich literárnych tranzov. Väčšina siekt umožňuje návštevníkom zúčastňovať sa na ceremóniách (napr. v Santo Daime alebo v Uniao de Vegetal), kde sa tento nápoj používa na výlučne náboženské ciele.
Pre milovníkov rezbárskeho umenia odporúčame vyhľadať v centre Rio Branco miestne obchodíky (neďaleko mestskej knižnice) s figúrkami zvierat z dreva alebo zo surového kaučuku.

 

Pre labužníkov

Jedálny lístok Acre pozostáva najmä z kuracieho masa a rýb. Typické jedlá ako ratapa (dusene korenisté jedlo z krabov, cibule, paradajok a cesnaku), tambaqui (druh ryby žijúcej v amazonských riekach) alebo piracuru (amazonská treska) môžete spoznať napríklad v malebnej reštaurácii Flutuante na brehu rieky Acre v Rio Branco. Kto je “zaťažený” na sladkosti, musí vyskúšať tunajšiu banánovú tortu s kandizovanými para orechmi, cukríky z cupuaçu alebo ovocie typické pre severovýchod ako graviola, cupuaço alebo açai v podobe krémov a zmrzliny.

 

Zelený odkaz

V blízkosti hlavného mesta sa nachádza aj ekologicky park Chica Mendesa, raj exotickej flóry, jednej z najbohatších z celej planéty. Miesto ako stvorene na zdravotne prechádzky a relax sú takisto aj Parque Urbano Capitao Inacio či Horto Florestal, kde v zelenom panenskom tichu nadobudnete stratenu energiu a uvedomíte si dôležitosť zachovania týchto zelených pľúc našej modrej planéty.

Hélio Melo je známy ľudový umelec žijúci v štáte Acre. Narodil sa v roku 1926 a počas života pracoval ako zberač kaučuku, veslár na lodi prevážajúcej pasažierov cez rieku Acre, holič a strážnik. Popri tom sa venoval výtvarnému umeniu. Okrem Brazílie vystavoval svoje diela aj v Taliansku, Veľkej Británii, Francúzsku.

Zaujímavé linky:

Vláda štátu Acre

 

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť