×

Keď sa povie Brazília…

jednou z prvých vecí, ktoré sa cudzincovi vynoria v mysli, je určite slávny brazílsky karneval, megashow plná dobrej nálady, samby a pestrých farieb, kde Brazílčan (paradoxne) odhaľuje v maskách a prestrojeniach základné črty svojej mentality: nenútenú veselosť, tvorivosť a zmysel pre dobrú hudbu a rytmus.

Brazílsky karneval oficiálne začína v nedeľu a končí v utorok, štyridsať dní pred Veľkou Nocou, čo vlastne zodpovedá našim slovenským Fašiangom, ktoré sa končia Popolcovou stredou. Počas týchto troch dní sa celá krajina ponorí do sveta masiek, kde fantázia skutočne nepozná hranice. Neoficiálne je však vzduch doslova nabitý atmosférou slávností celý týždeň, nepočítajúc všetky prípravy prakticky už od začiatku leta.

Hoci je podstata karnevalu všade rovnaká, v niektorých oblastiach je jeho tradícia silnejšia a výraznejšia. Keby ste v tomto období prechodili celú Brazíliu krížom-krážom, zistíte, že každý región vtlačil karnevalu svoje vlastné charakteristiky.

Brazílsky karneval láka každoročne (a čoraz viac) turistov z celého sveta, ktorých fascinuje nielen toto jedinečné predstavenie samby, ale aj pravá, nefalšovaná atmosféra tejto rozpálenej tropickej krajiny. Ak by ste sa práve v období karnevalu chystali do týchto končín Južnej Ameriky, ponúkame vám zopár typov: Stačí si len vybrať.

Karneval v Olinde a v Recife

V sobotu pred karnevalom sa Recife zobúdza skôr. Sotva sa rozvidnie, zo všetkých kútov mesta sa vynoria procesie veselých bláznov, smerujúcich do centra, kde sa pripoja k najväcšej karnevalovej skupine sveta, odkiaľ už od 7.00h počuť prvé akordy freva. Takmer jeden milión ľudí tancuje s Ranným Kohútom (Galo de Madrugada), najväčším symbolom Pernambuckého karnevalu.

Karneval v Pernambucu je bezpochyby jedným z najživších a najdemokratickejších z celej Brazílie. Je to slávnosť na javisku zvanom ulica, ktorá sa teší obľube mladých, starých, detí aj dospelých. Frevo, rytmus typický pre túto karnevalovú príležitosť, ponúka množstvo verzií pre každé ucho. Zrána je jeho rytmus pomalší, akoby sa skutočne iba zobúdzal, no ako pokročí čas, aj frevo sa zrýchli, ba dokonca sa zmieša s macaratu, čo je ďalší rytmicko-hudobný štýl charakteristický pre Pernambucký karneval.

V defilé môžete obdivovať družiny, ktoré sprevádzali kráľov congos (autority volené otrokmi) na korunovačnej slávnosti, predstaviteľov šľachty a indiánov v rytme macaratu, a na čele kráľa, kráľovnú, princov, dámy a veľvyslancov. A ako spoznáte kráľa? Podľa veľkého farebného klobúka, ozdobeného stuhami a malými zrkadielkami, čo je zrejme jeden z elementov arabskej kultúry.

Karneval v Salvadore (Bahia)

V čase karnevalu ulice Salvadoru takisto praskajú vo švíkoch. Hlavné mesto Bahie je vtedy ozvučené hudbou z obrovských trios-elétricos, odkiaľ znie nákazlivá hudba axé – typický bahijský karnevalový rytmus. Tak, ako trios-elétricos, aj axé boli záležitosti pôvodne patriace výhradne Bahii, neskôr sa ujali v celej Brazílii a uchvátili najmä mladých. A práve (a najmä) mladí zapĺňajú v čase karnevalu ulice Salvadoru, aby moli tancom a spevom sprevádzať prechádzajúce trios-elétricos, na ktorých predvádzajú svoje tanečné umenie skupiny tanečníkov, každá vo svojom prestrojení (abadá).

Keďže Bahia má svoje korene v africkej kultúre, celý karneval sa nesie v takomto duchu, čo môžete vidieť najmä v afroskupinách tancujúcich v sprievode. Ich tamburíny počuť už od Pelourinha, centra Olodum (čiže Dolného mesta – Cidade Baixa), odkiaľ prichádzajú majestátni synovia Ghandiho a hrdí členovia Ile Aye, aby mohli plynúť so zmesou rôznych iných kultúr na Námestí Castra Alvesa, ktoré je srdcom bahijskeho karnevalu.

Karneval v Rio de Janeiro

Kto spoznal, nepoprie, kto už zažil, nepochybuje. Sprievod škôl samby, vrchol riodejanejrského karnevalu, je najväčšia show sveta. Tisícky ľudí sú akoby farebné kamienky, z ktorých sa vytvára uchvacujúca mozaika, fantastická opera so zápletkou, scenárom, hlavnými a vedľajšími postavami, hudbou, chorálom a maskami, a to všetko vo víre bezhraničnej fantázie. Fantázie, ktorá ide niekedy až do extrémov.

V Rio de Janeire má defilé svoje vyhradené miesto – Sambódromo. Je to akoby veľké javisko v divadle s dĺžkou 800 metrov, na ktorom môžete sledovať veľkolepé predstavenie. Príprava defilé počas roka doslova vyvolá súťaživosť, ba až boj medzi školami samby.

Na čele celého sprievodu sú carnavalescos, kategória superpripravených profesionálov, tvorivých a veľmi dobre platených. Oni vlastne dávajú základnú podobu celému sprievodu, ktorý musí byť tip-top, veď sa na jeho príprave podieľala celá plejáda hudobníkov, textárov, choreografov a výtvarníkov! Tú pravú atmosféru karnevalu však vytvárajú passistas, tisícky tanečníkov zo škôl samby, muži aj ženy, pri ktorých máte pocit, že ich telá sú riadené dokonalým mechanizmom poháňaným hlučnou hudbou. Do defilé sa neodmysliteľne pripájajú aj staré bahijčanky (velhas baianas) na počesť múdreho matriarchátu.
Zaujímavé na riodejaneirskom karnevale je to, že každý, kto má záujem figurovať na pódiu, si môže kúpiť prestrojenie, a tak sa aspoň trochu dostať do centra pozornosti.

Okrem Sambódromu zabávajú ľudí na karnevale v Riu rôzne iné skupiny, defilujúce najmä v južnej časti mesta ako Banda Ipanema (Ipanemská skupina), či Simpatia é quase Amor (Sympatia je takmer láska), kde má obyvateľ Ria príležitosť ukázať svoju veselosť a nespútanosť.

Sambodrómo

Od roku 1984 sa prehliadka škôl samby uskutočňuje na sambodróme, ktorý pozostáva z niekoľkých nezávislých betónových konštrukcií pozdĺž oboch strán Avenidy Marquês de Sapucaí (cesta, po ktorej sa pohybujú školy samby sa nazýva passarela). Autorom sambodrómu je brazílsky architekt Oscar Niemeyer. Prehliadka sa začína pri Avenide Presidente Vargas, kde je tzv. concentração, kde sa školy zhromažďujú a pripravujú na prehliadku. Potom idú cez passarelu a končia na námestí Apotheosis pri veľkom betónovom M. Počas roka sa časti sambodrómu využívajú ako učebne pre školy a na koncerty.

Karneval v São Paule

Hoci karneval v São Paule nemá takú silnú tradíciu ako v Riu de Janeiro, takisto sa vyznačuje svojou pestrou a luxusnou show na Sambódromo Anhembi. Keďže sa tento karneval vyznačuje mimoriadnou tvorivosťou, ktorá je ešte navyše chic, každý rok priťahuje čoraz viac ľudí a známych osobností zo sveta umenia, módy a, samozrejme, financií (ktorí sa, ostatne, cítia v São Paule ako doma).

Karneval v Minas Gerais

Historické mestá ako Diamantina, Ouro Preto, Tiradentes a São João Del Rey v čase karnevalu takisto ponúkajú pestré pouličné predstavenie. Keďže tieto miesta doslova dýchajú bohatou históriou, odráža sa to aj na karnevalovom sprievode, kde sa zachovali staré hry, ktoré už v iných oblastiach zapadli prachom zabudnutia ako batalhas de confete (konfetové bitky), či troca de esguichos de água (po našom a jednoducho – oblievačky).

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť