×

Iba pár zastávok metra od historického centra sa nachádza štvrť postavená pri príležitosti Expo´98. Pôvodne priemyselná časť na brehu rieky Tejo prešla v deväťdesiatych rokoch minulého storočia masívnou úpravou a dnes sa tu nájdete jednu z najmodernejších štvrtí Lisabonu vynikajúcu futuristickou architektúrou. Okrem toho je dôležitým dopravným uzlom – nachádza sa tu autobusová a vlaková stanica a rozsiahly prístav. Medzi najvyhľadávanejšie turistické atrakcie patrí jedno z najväčších akvárií v Európe a návštevníkom je k dispozícii lanovka, ktorá ich prevezie ponad celú zónu.

Svetová výstava sa konala pri 500. výročí dosiahnutia Indie. Túto výpravu viedol slávny moreplavec Vasco de Gama. Témou Expo´98 tak boli „Oceány: odkaz do budúcnosti” (Os oceanos: um património para o futuro). Expozícia mala aj svoju vlastnú pesničku „Pangea“ (historický superkontinent), v ktorej znie klasická portugalská gitara. Maskot stelesňujúci vlnu bol zase pomenovaný Gil podľa známeho moreplavca Gila Eanesa. Odhaduje sa, že výstavu navštívilo až 11 miliónov ľudí. Tí si mohli pozrieť aj slovenský stánok, ktorému dominovala vizuálna prezentácia krajiny, jej kultúrneho a architektonického dedičstva. Sprevádzal ňou už starý známy Vasco de Gama a bola to zároveň prvá výstava, kde sa Slovensko prezentovalo ako samostatný štát.

Vstupnou bránou do areálu je stanica Gare do Oriente, ktorá má niekoľko úrovní. Pod zemou sa nachádza stanica metra, pred budovou stoja diaľkové autobusy a poschodia slúžia železničnej spoločnosti. Stanica sa stala ešte vyťaženejšou po tom, ako ju s letiskom spojila priama linka metra. Impozantnú stavbu navrhol známy španielsky architekt Santiago Calatrava, ktorý vybudoval aj symbol Valencie – Mesto umenia a vedy. Za stanicou sa nachádza nákupné centrum Vasco de Gama. Aj to sprevádza téma morí a oceánov a morské živočíchy visia zo stropov či skrášľujú toalety.

Výstavisko sa skladá z niekoľkých pavilónov, pričom najvyhľadávanejší je jednoznačne Pavilhão dos Oceanos, v ktorom sídli Oceanário. Aj keď nie ste práve vodný živel, dizajn akvária ohúri aj vás. V strede sa nachádza ozrutná nádrž s 5 mil. litrami vody, ktorá zosobňuje svetový oceán s celou škálou živočíchov od žralokov po malé exotické rybičky. Okrem toho sú po stranách vybudované ďalšie štyri veľké akváriá – tie reprezentujú faunu a flóru Atlantického, Severného ľadového, Tichého a Indického oceánu. S centrálnou nádržou ich spája priečka z plexiskla a tak ma človek pocit, že stojí pod jedným megaakváriom. Najväčšou atrakciou sú morské vydry – kedysi tu vody obývala známa dvojica Eusébio (podľa portugalského futbalistu) a Amália (podľa speváčky fada). V roku 2010 však charizmatický Eusébio zomrel. Vedenie sa preto rozhodla priniesť naspäť jeho dve deti Maré a Micas, ktoré už niekoľko rokov rozveseľujú divákov. Oceanário je otvorené denne od 10:00-19:00 (zimné obdobie) a od 10:00-20:00 (letné obdobie). Pokiaľ si lístok zakúpite online, získate 10% zľavu.

Neďaleko Oceanária sídli v Pavilhão do Conhecimento interaktívne múzeum vedy a techniky. Nesnaží sa len prezentovať fakty, ale aj prakticky vzdelávať. Najmä deti sa tu prostredníctvom hier zoznámia so základmi matematiky, fyziky a techniku. Medzi najnovšie expozície patrí výstava dinosaurov a fyziky v každodennom živote.

Ďalšou megastavbou v Parku národov je Pavilhão Atlântico, ktorý sa dnes využíva ako koncertná hala. Za týmto účelom sa ale aj stavala – aby po skončení Expo ´98 mohla slúžiť ako kultúrny a športový stánok pre 20 tisíc divákov. Lisabon dovtedy nemal podobné priestory a koncerty a festivaly sa väčšinou konali na futbalových štadiónoch. Problémom bolo ale počasie, pretože ani jeden z týchto priestorov nebol krytý. A preto keď sa začala plánovať výstavba novej štvrte, vznikla aj myšlienka tohto verejného priestoru. Počas svetovej výstavy sa pavilón volal Pavilhão da Utopia a bol priestorom pre mýty, legendy a fantázie spojené s oceánom.

Medzi Oceanáriom a Pavilhão Atlântico stojí portugalský stánok Pavilhão de Porugal. Skladá sa z dvoch častí – dvojposchodovej budovy a zastrešeného námestia. Práve tu prezentovalo Portugalsko svoju krajinu počas Expo ´98. Po svetovej výstave sa však dlho zvažovalo, aký bude jeho ďalší osud. Nakoniec sa zachoval a bol vyhlásený za pamiatku vo verejnom záujme, no jeho priestory ostávajú do dnešného dňa prázdne, hoci sa tu príležitostne konajú rôzne akcie. Námestie a priľahlý park sú ale ideálnym miestom na oddych.

Medzi architektonické skvosty patrí aj neďaleké Casino de Lisboa. Presklená budova počas Expo ´98 slúžila ako Pavilhão de Futoro, ktorého ústrednou témou bola budúcnosť oceánov. V 2006 po rokoch nevyužitých priestorov sa mesto rozhodlo, že zafinancuje časť prestavby na kasíno. Odvtedy sa stalo spolu s kasínom v Estorile centrom hazardu. Časť budovy tvorí auditórium a využíva sa na rôzne koncerty a premietania.

Pokiaľ vám počas návštevy Parku národov vyhladne, zájdite si do niektorej z mnohých reštaurácií na promenáde rieky Tejo. Kedysi bola vyhľadávaným miestom luxusná reštaurácia na veži Torre Vasco da Gama. V roku 2004 ju však pre plánovanú výstavbu hotela aj spolu s vyhliadkou zatvorili. Kým však veža fungovala, bola najvyššou budovou v Portugalsku. Cez Expo´98 slúžila ako pavilón Európskej únie. Za svoj cieľ si ju zvolil aj známy pavúčí muž Alain Robert. Tentoraz však za svoj čin neskočil za mrežami – jeho výstup totiž sponzorovala telekomunikačná spoločnosť. Po dostavaní 5-hviezdičkového hotela v roku 2013 budú reštaurácia a vyhliadka znovu sprístupnené.

Ak chcete dať oddýchnuť nohám, užite si prehliadku tejto štvrte z lanovky (teleférico), ktorá sa tiahne paralelne s promenádou od Torre Vasco de Gama po Oceanário. Hoci má trať len 1km, odmenou vám bude pohľad z vtáčej perspektívy na celý areál Parku národov, ale aj najdlhší most v Európe – most Vasco de Gama.

Zaujímavosťou sú dve administratívne budovy v tvare provy, ktoré dostali meno po lodiach Vasca de Gama – São Gabriel a São Rafael. Obe majú 110 metrov a v rebríčku najvyšších portugalských mrakodrapov sú na treťom mieste. Budovy smerujú k rieke, akoby chceli každú chvíľu odplávať a v noci ich „plachty“ dokonca svietia.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť