×

Porto – druhé najväčšie portugalské mesto je preslávené portským vínom napriek tomu, že hrozno sa pestuje desiatky kilometrov od Porta a skladuje sa vo Vila Nova de Gaia. Porto vás však očarí svojou architektúrou a pohostinnosťou. Malé uličky a riečna promenáda Ribeira sú ideálnym miestom na oddych, spoznávanie mesta a ochutnanie známej špeciality – francesinha. A hlavne nezabudnite – keď sa vás spýtajú, komu fandíte, odpoveď vždy znie: FC Porto!

 

Braga – hlavné mesto regiónu Minho je jednou veľkou kresťanskou relikviou a často sa mu hovorí Portugalský Rím. Najlepší výhľad naň sa vám naskytne z vrchu kopca Bom Jesus, kam si to môžete buď vyšliapať alebo sa vyviesť pozemnou lanovkou. A ak vás niekedy zaujímalo, ako sa dostalo ukulele na Havaj, tak vedzte, že ho tam priniesli portugalskí imigranti v podobe miestnej malej gitary – cavaquinho.

 

Viana do Castelo – neuveriteľná neo-gotická bazilika sv. Lucie, ktorá ponúka výhľad na celé mesto a šíre more. Sám National Geographic ohodnotil túto vyhliadku ako jednu z najkrajších na svete. V meste sa zase oplatí zavítať do prístavu, kde sa dodnes stavajú lode. Jedna z nich – Návio Gil Eanes – bola prestavaná na mládežnícky hostel, predtým slúžila ako nemocnica pre rybárov.

 

 

 

 

 

Guimarães – kolíska portugalskej identity a portugalského národa. Ako hovorí nápis na bývalých mestských hradbách: Aqui nasceu Portugal (Tu sa zrodilo Portugalsko). Guimarães bol prvým hlavným mestom Portugalského kráľovstva a narodil sa tu aj prvý portugalský kráľ Afonso I.

 

Barcelos – kto by už len nepoznal preslávenú legendu o kohútovi z Barcelos. Veď je taká známa, že samotné mesto stavilo všetko na jednu kartu – podobizne kohútov vidno na každom kroku, vo všetkých farbách a veľkostiach.

 

 

 

 

 

Trás-os-Montes – tento región je synonymom drsného života. Väčšina mladých ľudí emigrovala a miestni starší obyvatelia tu doteraz žijú z toho, čo vypestujú. Pohostinnosť ich ale neopustila – stoly sa prehýbajú pod domácimi syrmi, klobáskami, chlebom a vínom a popritom hrajú typické gajdy.

 

Vila Real – ako univerzitné mesto nás neprekvapuje, že až 40% obyvateľov tvoria vysokoškoláci, ktorí sa sem pozliezajú z celého regiónu. V okolí sa nachádza prírodný park Alvão a typické domy s bridlicovými strechami. Medzi nimi trošku trčí pánsky dom v Mateus, neďaleko ktorého sa vyrába známe rosé víno Mateus.

 

 

 

 

 

Bragança – aj toto mesto je opradené legendou. Hovorí sa, že práve v miestnom kostole sv. Vincenta sa konala tajná svadba kráľa Pedra a Inês de Castro. Mesto má jedny z najzachovanejších hradieb ešte z maurských čias a v rámci hradného areálu sa nachádzajú domy, ktoré za starých čias obývali židia skrývajúci sa pred španielskou inkvizíciou.

 

Serra do Gerês – nie sú to síce Alpy, ale prírodou sa im toto pohorie vyrovná. A nielen ňou – pokojné, nepreskúmané zákutia, mix kontinentálnej, atlantickej a stredozemnej fauny a starý dobrý dedinský štýl života sú ťahákom pre dobrodruhov.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť