×

Pastéis de Belém (Rua de Belém, Belém) – miesto, kde sa „to“ všetko začalo. Ak chcete ochutnať pravý pastel de nata, zájdite si na výlet do štvrte Belém. Keďže pôvodná receptúra je stále prísne tajná, pastéis de Belém sú na rozdiel od svojej konkurencie ľahšie, krémovejšie a chrumkavejšie.

Pastelaria Suíça (Praça do Rossio, Baixa) – mnohým určite napadne otázka, či je v Portugalsku silná švajčiarska komunita, keď má vlastnú kaviareň? Pravdou je, že počas druhej svetovej vojny sa Lisabon stal útočiskom pre utečencov zo strednej Európy a tí sa najradšej stretávali práve v tejto cukrárni. Poseďte si na slnečnej terase pri teplom francúzskom croissante, ktorý Portugalsku predstavila prvý krát práve táto kaviareň. A aby ste sa cítili ako vo Švajčiarsku, personál tu medzi stolmi pobehuje v smokingu.

Confeitaria Nacional (Praça da Figueira, Baixa) – táto najstaršia cukráreň v Baixi existuje už od roku 1829, kedy ju založil Baltazar Roiz Castanheiro a dnes ju vlastní už piata generácia. Traduje sa, že recept na slávny koláč bolo-rei sem priniesol syn zakladateľa v polovici 19. storočia a odvtedy si ho cukráreň chráni ako oko v hlave.

Café Nicola (Praça do Rossio, Baixa) – na opačnom konci námestia Rossio sa nachádza známa art-deco kaviareň Nicola. Hoci interiér si už veľa z tohto štýlu nezachoval, návštevníci sediaci na verande môžu aspoň pozorovať pôsobivé priečelie. Kaviareň ponúka okolo 25 druhov káv, zakúpiť si ju môžete za rohom v Nicola Gourmet.

Café A Brasileira (Rua Garrett, Chiado) – kaviareň a pastelaria (cukráreň) sa nachádza na jednom z najrušnejších miest – pri zastávke metra Baixa-Chiado a tak nájsť prázdny stôl môže byť občas problém. Najznámejším návštevníkom v minulosti bol Fernando Pessoa, ktorý tu denne vysedával pri káve a absinte a tvoril, písal, rozmýšľal. Aj preto sa tu dnes nachádza jeho bronzová socha sediaca pri stole, ktorá je hlavnou atrakciou (nielen) pre ázijských turistov. Pokiaľ sa vám neujde miesto na terase, zájdite si sadnúť dnu – interiér stojí za to. Mramorová podlaha a drevená pozlátená dekorácia navodzujú atmosféru starých dobrých časov.

Café Bénard (Rua Garret, Chiado) – čo by to bolo za cukráreň, keby nemala svoj vlastný tajný recept. Do Benardu sa zásadne chodí na čerstvé croissanty plnené džemom alebo čokoládou. Kaviareň začínala ako čajovňa a vo svojich začiatkoch ako jedna z mála obsluhovala aj ženy, ktoré sem prišli bez sprievodu muža.

Manteigaria (Rua do Loreto, Chiado) – ako napovedá názov a plaketa na fasáde, v tejto pastelarii sa kedysi vyrábalo maslo (manteiga). Jej najväčšia výhoda? Otvorená je až do polnoci, takže si na pasteli môžete pochutnávať aj pri pivku v Bairro Alto.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť