×

Restô (Costa do Castelo, Alfama) – táto reštaurácia je súčasťou umeleckého priestoru Chapitô. Hoci jedlá sú to o čosi drahšie, reštaurácia ponúka výborné tapas a to aj neskoro do noci. Oplatí sa sem prísť najmä večer – vyberte si jednu z troch terás, najlepšie tú úplne hore a obdivujte nočný Lisabon pri pohári vína.

Casa da Índia (Rua do Loreto, Bairro Alto) – hoci to tak podľa názvu možno nevyzerá, Casa sa Índia je typickou portugalskou reštauráciou s klasickým menu. Meno dostala podľa  organizácie, ktorá v 15. a 16. storočí dohliadala na portugalský obchod s exotickým tovarom. Podľa majiteľa reštauráciu tieto priestory kedysi okupoval práve obchod s exotickými koreninami. Nedajte sa odradiť fádnym zovňajškom, vďaka príjemným cenám a dobrému jedlu sa sem hrnú davy!

Restaurante Tavares (Rua Misericordia 35-37, Bairro Alto) – prvá reštaurácia v Portugalsku (1784) a možno jedna z najstarších v celej Európe. Kedysi sa tu stretávala intelektuálna elita a doteraz je obľúbeným miestom portugalskej smotánky. Reštaurácia má jednu Michelinovu hviezdičku a tak priemerná cena za večer je 40€ na osobu. Návštevníci sa však môžu kochať zlatým interiérom, kryštálovými lustrami a zrkadlami od zeme až po strop.

 

Olivier (Rua do Alecrim, Bairro Alto) – ďalšia chic reštaurácia, tentoraz vo francúzskom štýle ako z čias Márie Antoninetty. Hlavné jedlo stojí okolo 20€, oplatí sa však zájsť na degustačné menu, ktoré vám predstaví súčasnú portugalsko-francúzsku kuchyňu.

Bica do Sapato (Av. Infante Henrique, Santa Aplónia) – John Malkovich okrem klubu Lux vlastní aj reštauráciu. Prerobil ju zo starého skladu a momentálne patrí k najmódnejším podnikom priamo na brehu rieky Tejo. Má tri poschodia a ak práve nemáte chuť na portugalské špeciality, nachádza sa tu že vraj najlepší sushi bar v Lisabone. Prípadne navštívte kaviareň a kochajte sa výhľadom, príp. galériou a výstavou vo vnútri.

Restaurante O Adriano (Calçada do Carmo, Baixa) – pokiaľ sa potulujete po uliciach Baixe a Bairro Alto a pocítite nekontrolovaný hlad, zájdite si do príjemnej a jednoduchej reštaurácie iba pár krokov od stanice Rossio. Nad schodmi vedúcimi k Chiado sa nachádza terasa, kde si môžete pochutnať na typickom portugalskom menu pri vychladenom Sagresi. Prípadne sa zastavte pod schodmi v Ginjinha do Carmo na pohárik višňového likéru.

Restaurante Verde Minho (Calçada Santana, Baixa) – ďalšia z nenápadných reštaurácii, ktorá akoby ani nechcela, aby ju ľudia našli. Keďže sem turisti zavítajú len omylom, zachovala si dedinský charakter rodinného podniku a ponúka špeciality nielen z regiónu Minho.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť