×

Portugalský nočný život je pre našinca nezvyčajný. Zatiaľ čo u nás sa začína s pohárikom už po práci, Portugalci si o polnoci dávajú ešte len večernú kávičku. V Lisabone má všetko svoju postupnosť: začína sa v Bairro Alto alebo v Bice, kde bary fungujú do 2:00-3:00 ráno. Po záverečnej sa húfy ľudí presúvajú do klubov, väčšinou na brehu rieky Tejo. A ako sa tam dostanú? Buď si to zbehnú dole kopcom, alebo sa tam odvezú. A to, že pili, je úplne normálne. Za vstup do klubov sa zvyčajne platí a vyhadzovači na bráne vedia byť dosť selektívni. Oplatí sa preto porozmýšľať nad outfitom, než vyrazíte do ulíc. Ani prvé ranné lúče neznamenajú, že párty sa končí. Fenoménom Lisabonu sú tzv. after-hours, kde sa ľudia ukrývajú pred denným svetlom a pokračujú v zábave až do obeda.

Lux (Santa Apolónia) – najznámejší a najvychytenejší klub v Lisabone. Hrávajú tu známi DJi a tak sem smerujú aj davy turistov. Prísť po tretej ráno znamená vystáť si dlhočizný rad. Vstupné je okolo 15€ (záleží od programu), pričom v nich máte zadarmo drinky. Bohužiaľ, v posledných rokoch sa klub snaží obmedziť počet turistov, resp. udržať vyvážený pomer ženského a mužského pohlavia na parkete a tak sa vám môže stať, že od vás na bráne budú pýtať 240€ za vstup, keďže oficiálne vás len tak odmietnuť nemôžu – to by bola diskriminácia! Klub má tri poschodia s rôznou hudbou, pričom nadránom je najobľúbenejšia terasa smerom k Tejo, odkiaľ môžete obdivovať východ slnka.

Europa (Cais do Sodré) – najobľúbenejšie miesto na sobotné afterparty. Od 6 do 10 ráno tu na raňajky servírujú techno, house, drum´n´bass, trance a samozrejme alkohol. Podnik však funguje aj ako nočný klub, takže ak ste si ešte nezvykli na portugalský nočný život, príďte si to tu omrknúť už skôr!

OpArt (Docas)– vďaka svojej polohe priamo na brehu Teja sa tu ľudia striedajú celý deň. Či už sem prídete na kávu, na večeru alebo sa vytancovať, niet nad čas strávený na čerstvom vzduchu. Podnik sa nachádza len pár metrov od Mostu 25. apríla a vyzerá ako sklenená kocka.

Incógnito (Bairro Alto) – tak ako prezrádza jeho názov, Incógnito takmer ani nechce, aby ste ho našli. Na dverách totiž nemá meno a aby ste sa dostali dnu, musíte zazvoniť. My vám trochu pomôžeme, bar/klub sa nachádza na Rua Poisias de São Bento 37 smerom dolu z Bairro Alto. Podľa oficiálnej stránku sa v klube tancuje na všetko od  indie, synthpopu, new wave po elektroniku, post-punk a pop.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť