×

Alfredo da Rocha Vianna Jr. (1897 – 1973) – prezývka Pixinguinha vznikla z babičkinho pomenovania “Pizindum” (africký dialekt “dobrý chlapec”), ktorá vystihovala nielen jeho charakter ale i hudobné nadanie. Neskôr ho kvôli kiahňam volali Bexiguinha (bexiga – kiahne) a spojením týchto dvoch prezývok vzniklo slávne meno “Pixinguinha”.

Pixinguinha je otcom brazílskej hudby, zmiešal prvé skladby choro s africkými rytmami, európskym štýlom, čiernou americkou hudbu a vytvoril tak jedinečný brazílsky hudobný štýl. Brazílsky hudobný kritik a muzikológ Ary Vasconcelos sa vyjadril, že ak je potrebné jedným slovom opísať brazílsku hudbu je to slovo “pixinguinha”. Vinícius Morais o ňom povedal, že bol “Ser humano perfeito” (dokonalá ľudská bytosť).

Skladba “Gargalhada” je považovaná za jeho najzložitejšie dielo pre flautu.

V roku 1926 ho vyhľadal spisovateľ Mário de Andrade, ktorý zbieral materiál na knihu “Macunaíma, o herói sem nenhum caráter” a začlenil Pixinguinha do knižky ako jednu z postáv.

Na otázku či je skromný odpovedal: “Se sou modesto não sei. Não tenho pretensão. Na verdade, não quero nada. Quero paz. Pronto.” (Či som skromný, to neviem. Nie som náročný. V podstate nič nechcem. Chcem pokoj a hotovo.).

Oficiálna stránka v PT a EN

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť