×

Brazílska vláda ponúka cudzincom viacero štipendií, a to predovšetkým v oblasti vysokoškolského vzdelávania. Viac

Nezabudnite, že pre štúdium v Brazílii je potrebné mať študentské vízum, ktoré získate na ktoromkoľvek Brazílskom konzuláte v zahraničí. Samotný konzulát vás usmerní ohľadom dokumentov a krokov potrebných pre získanie víza.

Okrem stále vyhľadávanejšieho štúdia portugalského jazyka, predovšetkým z dôvodu rozvoja Brazílie, ktorá sa v súčasnosti stala šiestou ekonómiou sveta, cudzincov láka pre štúdium v Brazílii aj existencia špičkových centier vo viacerých oblastiach vedeckého poznania, ako aj kultúrna a environmentálna rozmanitosť krajiny. Brazílčania už tiež hľadajú v zahraničí okrem kontaktu s novými kultúrami aj štúdium jazykov, čo im uľahčuje uplatnenie sa na pracovnom trhu.

V Brazílii sú renomované fakulty a výskumné centrá a nie je nezvyčajné, že študenti sa zaujímajú o štúdium na týchto inštitúciách. Capes (Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior – Koordinácia pre zdokonaľovanie ľudí na vysokoškolskej úrovni) rozvíja program Cooperação Internacional (Medzinárodná kooperácia), ktorý  podporuje spoločné výskumné projekty brazílskych a zahraničných skupín postgraduálnych študentov. Taktiež viaceré univerzity z Východnej Európy majú dohody s Brazílskymi univerzitami o vzájomnej výmene študentov.

Navyše, vzhľadom k obrovskej konkurencii na trhu práce, brazílski odborníci sa musia neustále aktualizovať, špecializovať a získavať viac a viac diplomov a certifikátov. Takto, hoci sa Brazílčania nevenujú akademickej kariére, existuje silná tendencia pokračovať v štúdiu.

Zdroje: http://www.brasil.gov.br

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť