×

Martina Cebecauerová, 18-ročná študentka, ktorá v rámci výmenného pobytu študovala v Brazílii.

Študovať v zahraničí je určite snom mnohých mladých ľudí. Ako si sa dostala do Brazílie a čo si musela splniť, aby ťa prijali na štúdium?

Do Brazílie som sa dostala prostredníctvom organizácie Rotary club, ktorá okrem iného umožňuje študentom stredných škôl výmenné pobyty. Do Rotary sa môže prihlásiť ktokoľvek, kto prejde cez následné výberové konanie. Tieto výberové konania zahŕňali písomný test, esej a ústny pohovor. Výmenný pobyt cez Rotary funguje tak, že každý študent dostane niekoľko rodín, väčšinou tri až štyri, ktoré by mal počas roka v danej krajine vystriedať.

Brazília je pre Slováka dosť vzdialená krajina, ktorú mnohí vnímajú najmä cez futbal a karneval v Rio de Janeiro. Prečo si si vybrala práve Brazíliu a kde a čo si študovala?

Brazíliu ako finálnu možnosť mi vybralo Rotary. Na začiatku som síce nevedela čo mám presne čakať, ale súhlasila som s Brazíliu aj z dôvodu, že už nejaký čas pred začiatkom môjho výmenného pobytu sme mali doma ubytovanú výmennú študentku z Brazílie, ktorá bývala u nás 3 tri mesiace. Mnoho mi o Brazílii rozprávala, svojimi opismi ma už vtedy fascinovala. Čo sa týkalo štúdia, navštevovala som gymnázium v meste Salto, São Paulo, v ktorom som mala podobné predmety ako na Slovensku. Školu mi vybralo Rotary. Väčšinou dávajú výmenných študentov na súkromné školy, ktoré sú v mnohých regiónoch kvalitnejšie ako štátne. Najväčšou výzvou bola pre mňa portugalčina, pretože v mieste kde som bola bolo málo ľudí ovládajúcich anglický jazyk. Takže svoje prvé týždne som obetovala hlavne intenzívnemu štúdiu portugalčiny.

Ako sa ti páčila škola? Vrátila by si sa do Brazílie pokračovať v ďalšom štúdiu?

Škola ma bavila veľmi, profesori skôr dávali priestor na diskusie a vyjadrenia sa, boli priateľskejší a musím povedať, že boli aj omnoho bližšie k študentom. Musím poznamenať, že bolo veľmi zaujímavé študovať niektoré predmety, ako napríklad história z iného pohľadu. Čo sa týka môjho ďalšieho štúdia v Brazílii, pokiaľ by som mala možnosť veľmi rada by som sa tam vrátila.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť