Dana Stopková, Slovenka žijúca v São Paule, si užíva letné vianočné radovánky v 30-stupňovej horúčave
Podobne ako Portugalsko i Brazília je kresťanská krajina a vianočné sviatky sa považujú za jedny z najvýznamnejších. Krajina sa nachádza na južnej pologuli, nuž brazílske Vianoce nie sú na ľade, ako býva obvyklé u nás v strednej Európe. Brazílčania ich oslavujú v teple a na slnkom vyhriatych plážach. I keď tunajší obyvatelia sa snažia napodobniť európske zvyky a Dedo Mráz – po portugalsky Papai Noel – je oblečený v tradičnom teplom červenom kožúšku, pre mňa, Európanku je to trošku smiešne, veď teploty sa pohybujú nad 30 stupňov.
Brazílske vianočné sviatky sa začínajú štedrovečerným stolovaním, ktoré v Brazílii volajú „ceia“. Pri štedrovečernom stole sa väčšinou zíde celá rodina, keďže Brazílčania, podobne ako Slováci, sú dosť rodinne založení. Vzhľadom na rozsiahle územie Brazílie štedrovečerné stolovanie v rôznych regiónoch krajiny sa značne líši. Prevládajú dve jedlá – “bacalhau” – varená tresku upravená podobne ako v Portugalsku a plnená morka – vplyv severoamerickej kultúry. Štedrovečerný stôl je plný rôznych jedál, pričom typické sú rôzne druhy sušeného ovocia a orechov. Nesmie chýbať koláč zvaný panetone, čo je obdoba kysnutej bábovky s kúskami sušeného ovocia alebo čokolády. Tak isto ako v Portugalsku súčasťou vianočného stolovania sú rabanadas (chlieb namočený v mlieku a vajíčku, vypražený na oleji a potom obalený v cukre a škorici). Hoci Brazílčania viac holdujú pivu, na štedrovečernom stole prevažuje víno. Štedrovečerný stôl zvykne byť veľmi pekne ozdobený.
Po večeri podobne ako na Slovensku sa rozbaľujú darčeky a neskôr sa väčšina rodín vyberie do kostola na tzv. „missa do galo“ (doslovný preklad – kohútia omša), ktorá sa nekoná o polnoci, ale zvyčajne už okolo 20.00 hodiny. Omša trvá asi 2 a pol hodiny. Na druhý deň – zasa na rozdiel od Slovenska – najmä mladší členovia rodiny sa vyberú k moru, pravda, ak neslávia vianočné sviatky v prenajatom dome na pláži. Často sa stáva, že ľudia trávia Vianoce, teda Štedrý večer a ďalšie dni v hoteloch, resp. pousadach (menšie hotelíky) pri mori. Hoci je Brazília veľmi komerčne založená, v roku má dva dni, keď väčšina obchodov nie je otvorená. Takými sú 25. december a 1. január. Podobne ako v USA aj v Brazílii je 26. december normálnym pracovným dňom.
Recept na Panetone so sušeným kandizovaným ovocím
Prísady:
1 kg hladkej múky
100 g kvasníc
200 g. masla
200 g cukru
15 g medu
8 žĺtok
10 g soli
250 g kandizovaného ovocia
150 g hrozienok namočených v rume
1 vanilka
trošku pomarančového džúsu
voda
Postup:
V miske rozmiešajte 100 g múky, kvasnice a trochu vody. Nechajte odstáť 15 minút a potom pridajte ostatné prísady. Kandizované ovocie a hrozienka pridajte ako posledné. Cesto nechajte v miske odstáť 20 minút. Misku prikryte utierkou. Následne cesto vložte do formy vyloženej papierom a nechajte nakysnúť podľa potreby, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Potom upečte dohneda.