×

Apríloví kapitáni (Capitães de Abril) 

Žáner: Dráma

Réžia: Maria de Medeiros

Dĺžka: 123 min.

Rok: 2000

“Sú chvíle, kedy jediným riešením, je odoprieť poslušnosť.” znejú slová kapitána Salgueira Maiu, pod velením ktorého vojenské jednotky vkročili pred tridsiatimi rokmi do Lisabonu a zvrhli diktátorský režim panujúci v Portugalsku od čias Salazara. Tie isté slová slúžia ako slogan k filmu Apríloví kapitáni, ktorý s podmaňujúcou vierohodnosťou a nostalgiou zobrazuje udalosti odohrávajúce sa v Portugalsku z 24. na 25. apríla 1974. Revolúcia, ktorá neskôr dostala pomenovanie Klinčeková – podľa kvetov, ktoré ľudia zapichovali vojakom do hlavní pištolí – priniesla Portugalcom demokraciu a ich africkým kolóniám nezávislosť.

Alice (Alice)

Žáner: Dráma

Réžia: Marco Martins

Dĺžka: 102 min.

Rok: 2005

Príbeh o hľadaní stratenej dcéry, o ľudskej osamelosti, o fanatickej túžbe aj odovzdanosti. Alice sa stratila pred viac ako tromi mesiacmi, no jej otec Mário sa nevzdáva. Každý deň absolvuje ten istý rituál, ako v deň, keď Alice naposledy viedol do škôlky – kúpi si u bezdomovca papierové zvieratko, dá si na seba ten istý oblek, vyberie sa tou istou trasou a popritom rozdáva letáky s Alicinou fotkou a vymieňa kazety v kamerách, ktoré strategicky rozmiestnil po Lisabone. Každý večer sa po svojom predstavení vráti domov a strávi hodiny sledovaním záznamov z pások. Jeho nekonečná túžba nájsť Alice kontrastuje s odovzdanosťou a psychickou labilnosťou jeho manželky. Podarí sa Máriovi nájsť svoju dcéru?

Bodka.com (Dot.com)

Žáner: Komédia

Réžia: Luís Galvão Teves

Dĺžka: 100 min.

Rok: 2007

Obyvatelia dedinky Águas-Altas sa konečne dočkajú vlastnej webstránky. Problém nastane, keď sa španielska korporácia rozhodne pre svoj nový produkt – minerálnu vodu – zaregistrovať rovnakú doménu. Spor medzi dedinčanmi a predstaviteľmi nadnárodnej firmy prerastie do veľkého humbuku a situáciu je nútená riešiť aj portugalská vláda. Oduševnenie, s akým miestni obyvatelia bojujú za svoju stránku vyznieva občas komicky, keďže väčšina z nich ani poriadne netuší, čo to ten internet vlastne je.

Mutanti (Os Mutantes)

Žáner: Dráma

Réžia: Teresa Villaverde

Dĺžka: 113 min.

Rok: 1998

Drsný pohľad do života mládeže v resocializačnom zariadení. Hlavné postavy Andreia, Pedro a Ricardo sa každým dňom snažia o únik z ústavu, no sami nevedia, kam utekajú, keďže vlastne nikam nepatria. Snívajú, plačú, kričia, prežívajú. V portugalskej spoločnosti sú považovaní za mutantov a svet by bol krajší, keby ani neexistovali. Ale oni existujú a toto je ich príbeh.

Krv mojej krvi (Sangue do meu sangue)

Žáner: Dráma/Krimi

Réžia: João Canijo

Dĺžka: 133 min.

Rok: 2011

Príbeh sociálne slabšej rodiny z lisabonského predmestia, ktorá bojuje s nepriazňou osudu, chudobou a násilím. Film dokumentuje život niekoľkých generácií: matky Márcie, ktorá vkladá nádeje do svojej dcéry Cláudie a silno protestuje proti jej afére s profesorom. Jej syna Jocu, drogového dílera, ktorí sa snaží obrať o peniaze svojho šéfa. A jej sestry Ivete, ktorá sa snaží ochrániť Jocu, no zároveň s ním má tajný pomer. Film plný melodrámy a sociálneho realizmu.

Zbohom, otec (Adeus, Pai)

Žáner: Dráma

Réžia: Luís Filipe Rocha

Dĺžka: 85 min.

Rok: 1996

Príbeh 13-ročného chlapca Filipa, ktorý bojuje o pozornosť vlastného otca. Keď sa s ním ocitne sám na prázdninách na Azorských ostrovoch, zrazu nevie, ako sa má v jeho prítomnosti chovať. Začne sa pýtať otázky a dostáva na ne aj odpovede – jeho otec nechcel mať nikdy deti, o svojom synovi vlastne nič nevie a navyše zomiera na rakovinu pľúc. Filip sa do Lisabonu vracia sám a prebúdza sa zo svojich vysnených prázdnin. Film vykresľuje portugalskú spoločnosť v 90. rokoch a neuveriteľnú prírodnú scenériu Azorských ostrovov.

Tajomstvá Lisabonu (Mistérios de Lisboa)

Žáner: Dráma

Réžia: Raoul Ruiz

Dĺžka: 272 min.

Rok: 2010

Štvorhodinová filmová adaptácie knihy jedného z najvýznamnejších spisovateľov devätnásteho storočia Camila Castela Branca. Film sleduje niekoľko prepojených príbehov, no v centre záujmu je sirota João, ktorý sa snaží rozlúštiť svoj životný príbeh. V pátraní mu pomáha kňaz Dinis a João sa postupne dozvedá, že jeho skutočné meno je Pedro da Silva, zisťuje, kto je jeho matka a prečo skončil v kláštornej škole. Okrem zaujímavej zápletky vás film očarí po vizuálnej stránke úžasnými dobovými kostýmami a krásnym prostredím portugalského Lisabonu.

Fado (Fados)

Žáner: Hudobný film/Dokument

Réžia: Carlos Saura

Dĺžka: 93 min.

Rok: 2007

Fado je tradičným portugalským hudobným žánrom a jeho názov pochádza z latinského fatum – osud. Film sa začína krátkym predstavením histórie fada, po ktorom sa do popredia dostáva už len hudba. Predstavia sa vám najväčšie hviezdy fada nielen z Portugalska (Mariza, Camané, Carlos do Carmo), ale aj Brazílie, Kapverdských ostrovov, Španielska či Mexika. Obrazy zo štúdia sa striedajú so snímkami Lisabonu a sú doplnené tanečnými vystúpeniami.

Lisabonský príbeh (Viagem a Lisboa)

Žáner: Dráma/Hudobný film

Réžia: Wim Wenders

Dĺžka: 100 min.

Rok: 1994

Philip Winter zavíta do Lisabonu na žiadosť režiséra Friedricha Monroa, aby mu pomohol ozvučiť film. Po príchode však Philip zisťuje, že po Friedrichovi niet ani stopy. Namiesto režiséra však nájde niečo iné – krásy Lisabonu, talentovanú speváčku Teresu a inšpiráciu pre soundtrack k filmu. Friedrich sa medzičasom tiež potuluje s kamerou uličkami Lisabonu a snaží sa zachytiť doteraz nevidené obrazy. Ku koncu filmu sa obaja umelci stretnú a Philip presvedčí Friedricha, aby film predsa len dokončil.

Tabu (Tabu)

Žáner: Dráma

Réžia: Miguel Gomes

Dĺžka: 110 min.

Rok: 2012

Dej sa odohráva krátko pred začiatkom portugalskej koloniálnej vojny, no Gomes sa v ňom nesnaží vykresliť kolonializmus ako politický či morálny problém. Pozerá naň z poetického a estetického hľadiska a jeho filozofický prológ rozpráva o osude muža, ktorý sa pre nešťastnú lásku hodí do africkej rieky, kde ho zjedia krokodíly. Hlavnou postavou príbehu je ale dôchodkyňa Aurora, ktorá sa s pomocou susediek snaží vypátrať muža. Dozvedáme sa, že Aurora a záhadný Ventura majú spoločnú minulosť z obdobia, keď Aurora žila pod africkou horou Tabu.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť