×

Caetano Emanuel Viana Teles Veloso je brazílsky spevák, skladateľ, gitarista a spisovateľ. Jeden zo zakladateľov hnutia Tropicália, ktoré mieša brazílske a africké rytmy s rockom.

 

Odporúčané platne

Tropicália: ou Panis et Circensis (1968) Platňa považovaná za manifest Tropicálie. Nahral ju spolu s Gilbertom Gilom, Gal Costa, Tomom Zé, Os Mutantes.

Caetano Veloso (1969) Známa tiež ako biely album. Považovaná za jednu z najlepších Velosových platní. Klasická platňa Tropicálie, v ktorej sa miešajú vplyvy rocku, bossanovy, tradičnej brazílskej hudby, fada, tanga a naspievaná v portugalčine, španielčine a angličtine.

Transa (1972) Platňa, ktorú nahral v exile v Londýne. Zaujímavá je aj tým, že sa vyhýba otvorenej kritike diktatúry, ale kto sa chce zabávať sešifrovaním posolstiev, narážky nájde v textoch aj v inštrumentácii (Veloso používa nástroje z capoeiry).

Qualquer Coisa (1975) Prevažne akustický album s niekoľkým krásnymi, reflexívnymi skladbami. Komu sa to páčí, môže skúsiť aj nasledujúcu platňu Jóia.

Livro (1998) Jedna z najlepších Velosových platní, ktorá má bližšie k sambe než k bossanove. Jedna z náročnejších – ak chcete odhaliť jej krásu, budete potrebovať viac vypočutí. V roku 2000 platňa získala cenu Grammy za Best World Music Album.

 

Zaujímavé piesne: O Estrangeiro, Qualquer Coisa, Triste Bahia, Navio Negreiro, Irene, Terra, Zera a Reza, Sampa, Odara, Livros, Doideca.

 

Dostať sa na koncert Caetana Velosa nie je jednoduché, ale ak by ste ho chceli vidieť spievať na koncerte, okrem youtube odporúčame DVD Prenda Minha. Je to koncert z roku 1998 v Rio de Janeiru a to najlepšie, čo sa dá zohnať.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť