×

Narodila sa v roku 1966 v São Paule. Už od detstva žila s hudbou, keďže jej rodičmi sú skladateľ a gitarista Walter Santos a poetka Teresa Souza. Od začiatku svojej kariéry inklinovala k jazzu. Ako povedala v jednom interview, zvolila si ťažšiu cestu, pretože brazílska hudba sú jej korene a je pre ňu prirodzené spievať ju, ale že ak by zostala v Brazílii a spievala brazílsku hudbu, nikdy by neurobila nič iné. Preto odišla študovať na Berklee College of Music v Bostone, kde získala bakalársky titul z jazzovej kompozície. Získala tiež magisterský titul na New England Conservatory of Music.

Pred svojim odchodom z Brazílie získala v roku 1991 cenu Objav roka od APCA za svoju spoluprácu s Hermetom Pascoalom. V roku 1992 vystupuje so slávnou brazílskou skupinou Zimbo Trio a dostáva štipendium na New England Conservatory of Music. V roku 1993 vystupuje po prvý krát v Bostone s Hermetom Pascoalom. V Spojených štátoch si veľmi rýchlo získava meno a spolupracuje s mnohými vynikajúcimi jazzovými hudobníkmi – v roku 1994 vystupuje s klaviristom Joey Calderazzom, ktorého sme v roku 1987 videli na Jazzových dňoch v Bratislave, neskôr vystupuje a nahráva platne s klaviristom Danilom Perezom, basgitaristom Johnom Patituccim a ďalšími.

Zaujíma sa aj o klasickú hudbu. Ako sólistka spievala v skladbách súčasného argentínskeho skladateľa Osvalda Golijova. Vystupovala s Bach Akademie v Stuttgarte, s Bostonským symfonickým orchestrom, s Losangeleskou a Brooklynskou filharmóniou. Spievala v “El Amor Brujo” Manuela de Fallu s Atlantským symfonickým orchestrom a s Newyorskou filharmóniou.

V roku 1999 vydala svoju prvú sólovú platňu An Answer to Your Silence. V roku 2000 vydáva platňu The Poems of Elizabeth Bishop, na ktorej spieva básne americkej poetky Elizabeth Bishopovej (1911-1979), ktorá časť svojho života prežila v Brazílii. Platňa sa dostáva na 5. miesto v rebríčku New York Times Top Ten List of Jazz and Pop. V roku 2001 koncertuje okrem vlastnej skupiny aj s Danilom Perezom a v časopise Downbeat ju kritici zvolia za “Talent, ktorý si zaslúži väčšie uznanie”. V roku 2002 vydáva platňu Brazilian Duos, za ktorú je nominovaná na cenu Grammy. Na platni spieva len brazílske skladby, vždy v duu s gitaristami Romerom Lubambom, Marcom Pereirom a Walterom Santosom, svojím otcom. Tentoraz sa platňa dostáva na 4. miesto v rebríčku New York Times Top Ten List of Jazz and Pop. V Downbeate ju kritici opäť zvolia za “Talent, ktorý si zaslúži väčšie uznanie” V roku 2003 vydáva platňu North and South, na ktorej spieva väčšinou americké jazzové a brazílske štandardy.

Diskografia

An Answer to Your Silence NYC Records 1999
The Poems of Elizabeth Bishop and Other Songs Sunnyside 2000
Brazilian Duos Sunnyside 2002
North and South Sunnyside 2003
Neruda Sunnyside 2004
Duos II Sunnyside 2005
The New Bossa Nova Universal Jazz France 2007
Tide Universal Jazz France 2009
Duos III Sunnyside 2012
The Book of Chet Sunnyside 2012

 

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť